logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Home  >  Canada  >  Manitoba

Golfen in Manitoba

Elke bereisde golfer die op de fairways van Canadese golfbanen heeft gestaan zal het beamen: Canada is een golfwalhalla. In dit dunbevolkte land lijkt het wel of op elke honderd inwoners een golfbaan is aangelegd. De ruimte hebben ze ervoor. Dat staat vast. Neem nu het wat minder bekende Manitoba. In het centrum van Canada. In deze provincie wonen ongeveer 1 miljoen mensen op een totaal oppervlakte van 650.000 km2 (waarvan net geen 100.000 km2 water) Bevolkingsdichtheid is er anderhalve persoon per km2. Ter vergelijking in Nederland is dat 481 personen per km2. In Manitoba is dus ruimte zat om mooie golfbanen aan te leggen. En dat wordt ook gedaan. In de provincie liggen ruim 130 banen. Er zijn voor elk niveau speler uitdagende banen. Van de beginner tot de pro kan in Manitoba zijn hart ophalen.
Het gaat over het algemeen om mooi ontworpen banen, landschappelijk gelegen tussen de graanvelden en meer in het oosten in de bossen, op de zogenaamde plains en langs de vele meren die Manitoba rijk is.

In Winnipeg, de hoofdstad van de provincie, alleen al liggen 27 golfbanen. Mooie parkbanen soms midden in de stad. Via Winnipeg Golf Services kunnen o.a. afslagtijden worden besproken voor John Blumberg Golf Course, Kildonan Park Golf Course, Harbour View Golf Course -Windsor Park Golf Course en Crescent Drive Golf Course. En natuurlijk kan op Golfreiswijzer.nl gekeken worden naar alle banen in deze Canadese provincie.


Kort speelseizoen


In Manitoba heerst een landklimaat. Dat betekent dat het er in de winter ijskoud is en veel sneeuw valt. Dat is van invloed op het speelseizoen en op de conditie van de golfbanen aan het begin van het speelseizoen. De golfbanen in Manitoba zijn veelal pas eind april/begin mei speelbaar. In het noorden vaak nog later. De greens worden meestal tijdens de vorstperiode beschermd, maar dat kan niet altijd voorkomen dat als de vorst uit de grond is, ze er lelijk bij liggen. Gelukkig verandert dat snel en zijn de banen in korte tijd weer in goede vorm.
In de zomer is het in Manitoba warm. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 40 graden.


Mystieke ervaring


Buiten het golfen zijn er voldoende activiteiten te ondernemen. Voor wie wat van de geschiedenis van dit deel van Canada wil weten is het Manitoba Museum of Man and Nature in Winnipeg een uitstekende museum. De bezoekers krijgen een goed beeld over de oorspronkelijke bewoners van Manitoba, de indianen. Maar er is ook informatie te vinden over de pioniers die vanuit Europa kwamen en hier een nieuw leven begonnen en over de pelshandel waar de stad eeuwen geleden op floreerde.
Leuk om te bezoeken in het noorden aan Lake Winnipeg, is Gimli. Een plaatsje van zo’n 1.000 inwoners dat Canada’s oudste permanent bewoonde IJslandse nederzetting is. De Noord-Europese invloeden zijn nog terug te vinden in het Viking standbeeld en de Scandinavisch aandoende huisjes. De dag dat wij er waren was het koud. Lake Winnipeg was nog bevroren, er lag nog sneeuw en het was mistig maar juist daardoor ongelooflijk mooi. Bijna mystiek.

Wilde beren


De natuurliefhebber vindt in Manitoba een verscheidenheid aan flora en fauna. Op veel plaatsen rond Lake Winnipeg zijn moerasgebieden die een uitgebreid broedgebied zijn voor diverse vogels. In het oosten zijn uitgebreide natuurparken waar nog wilde beren ronddolen. Dit deel is bijzonder geschikt voor de avontuurlijk ingestelde vakantieganger. Het hele jaar door zijn er mogelijkheden voor outdoor-activiteiten. Dat dit deel zo dicht bij Winnipeg ligt maakt het extra aantrekkelijk om te bezoeken tussen twee golfdagen door.

The Fort Garry Hotel


Voor overnachtingen kunnen we het Hotel The Fort Garry aanbevelen. Het ligt tegenover het schitterende station van Winnipeg. Overigens dit Union Station is van dezelfde architecten die het Grand Central Station in New York hebben ontworpen.
The Fort Garry is een statig gebouw uit 1913. Het is lang in bezit geweest van de Canadese Railway die daar haar passagiers in onderbracht. De prijzen van het hotel zijn zeer interessant. Het personeel is bijzonder vriendelijk en wij waren goede vriendjes met de gastvrije ober die in de bar bediende. Overigens in die bar live muziek in het weekend door een Canadese en meer jazzy equivalent van Buena Vista Social Club. Qua leeftijd dan wel te verstaan. De pianist van 81 had, getuige de foto’s die er hingen, in een grijs verleden nog met Jane Mansfield opgetreden. De bassist is 78 en de drummer drumt er driftig op los ondanks zijn tracheotomie. Buisje in de keel). Een swingend geheel die sfeerbepalend is voor de bar van het hotel.
Verder zijn de brunches die The Fort Garry op zondag organiseert, beroemd. Van heinde en ver komen hele families zich hier tegoed doen aan een brunchbuffet zoals je maar zelden aantreft. De hal van het statige gebouw is dan omgetoverd tot een eetpaleis met hoeveelheden eten waar volgens ons de 600.000 inwoners van Winnipeg nog van over houden.
Helaas zijn er vanuit Nederland geen rechtstreeks vluchten op Winnipeg. Maar laat dat geen obstakel zijn. Een goede verbinding is er via Chicago met United Airlines. Kijk voor vluchten op www.unitedairline.com

Golfen in Manitoba

 

 

Aantal banen met

Aantal banen met greenfees in de prijsklasse (€) van:

Regio

Aantal banen

9
holes

18
holes

18+
holes

Minder dan 40

40 tot 80

Meer dan 80

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

Central Plains

5

4

1

1

Eastern

18

8

9

1

8

Interlake

16

7

9

7

North of 53º

4

4

Parkland

15

10

4

1

3

Pembina Valley

12

6

6

4

Western

34

24

9

4

Winnipeg

27

7

19

1

13

Reacties en ervaring(en) met golfbanen in Manitoba

P.Meulpolder

Beoordeling met 4 sterren

Portage La Prairie GC ( Manitoba )

goedkoop,zeer klantvriendelijk.

Beoordeling met 5 sterren

John Blumberg GC ( Manitoba )

Mooie baan voor een zeer aantrekkelijke greenfee. Nadeel is dat de winter in dit deel van Canada lang aanhoudt en de banen pas laat bespeelbaar zijn. Maar wat een weelde om zoveel banen binnen zo'n korte afstand te hebben.

Marijke Hagemans

Beoordeling met 3 sterren

Binscarth GC ( Manitoba )

Ik heb in Binscarth gewoond en regelmatig gegolfd. In de tijd dat ik er was waren er nog geen echte greens maar gravel greens. Ik geloof dat er nog wel kunstgras greens zouden komen. De 19e hole is niet zoveel het dorp is daar echt te klein voor. Russell en clear lake zijn de golfcourses waar ook de mensen uit Binscarth zelf naar toe gaan voor het echte golf.