logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Home  >  Midden-Oosten  >  Marokko

Golfen in Marokko

Golfen in een zonnig land blijft trekken. Marokko wordt wel aangeboden door wat Nederlandse golftouroperators, maar het Noord-Afrikaanse land is nog lang niet zo populair als andere zonnige golfbestemmingen in Zuid-Europa. Opmerkelijk want Marokko heeft inmiddels zo’n zevenentwintig golfbanen. Rond Agadir bijvoorbeeld liggen drie mooie 27-holes golfbanen en een 9 holes baan. Voor een ontspannen golfvakantie is deze badplaats zeker aan te raden. De kwaliteit van de golfbanen is goed en de prijzen van greenfees liggen op een redelijk niveau.

Agadir


Bij de badplaats Agadir liggen vier golfbanen met als nieuwste aanwinst de The Océan Golf Club. De eerste 18 holes van deze nieuwe 27-holes course gaat vlak voor Kerst 2009 open. Volgend jaar februari moeten de andere 9 holes klaar zijn.
De golfbaan ziet er gelikt uit. Sappige groene fairways, mooi aangelegd tussen de oorspronkelijke begroeiing. We kunnen er helaas nog niet spelen. Van het clubgebouw staat alleen nog maar een betonnen frame. De directeur bezweert ons echter dat de golfers vanaf eind februari 2010 hier terecht kunnen.

Kort spel


Wel volledig operationeel zijn de golfbanen The Dunes en The Soleil. The Dunes is een korte 27 holes baan die in 1991 is aangelegd. De baan bestaat uit drie lussen. L' Eucalyptus heeft wijde fairways tussen de, hoe kan het anders, eucalyptus bomen. L’ Tamaris heeft twee lastige waterhindernissen en L'Oued kenmerkt zich door een lastige hole 9 Par 5, waar je van te voren al moet inschatten welke route je neemt. Of met je 3e slag over het water en voor Par gaan of rechts aanhouden en op safe spelen.
Zeker als je vanaf rood speelt zijn de holes van de Golfbaan The Dunes kort. Maar daardoor is de baan zeer aantrekkelijk voor de hogere handicapper. Als je aardig recht kan slaan is maak je ruim kans om met een goede score van de golfbaan af te komen. Wel is het zaak van te voren goed te kijken hoe de holes gespeeld moet en worden. Courseguides zijn niet aanwezig en je moet dus afgaan op wat de caddie je vertelt. Voor de lage handicappers is de The Dunes Golf Course wellicht te kort. De fairways van The Dunes zijn hard en vertonen nogal wat kale plekken. De greens zijn vrij snel. De routing is slecht aangegeven en zonder caddies (wat alleen mogelijk is als je een buggy neemt) is het vrij moeilijk je weg op deze golfbaan te vinden.

Overal bunkers


The Soleil Golf Club ligt vlak naast The Dunes. Deze tien jaar oude golfbaan heeft meer uitdagingen en is voor de dames aanzienlijk langer dan The Dunes. Althans als de rode en gele lus gespeeld wordt. De blauwe lus van 18 holes is ook aan de korte kant.
Bij The Soleil vallen vooral de enorme bunkers op. Omdat de meeste fairways op deze golfbaan behoorlijk breed zijn, is de kans dat je op de harde grond tussen de eucalyptus bomen en tamarisk struiken komt te liggen, iets kleiner. Het zijn overigens plekken waar je ook maar beter niet kunt liggen, De herstelslagen daaruit zijn moeilijk en je kan bijna nooit een behoorlijke lengte halen. Veel greens van The Soleil worden bewaakt door potachtige bunkers.
Een van de lastigste holes is hole 8 van de Gele lus. De score is hier veelal afhankelijk van de lengte die je in je spel hebt. Bepaal daarom al bij de afslag je strategie. Lage handicappers kunnen de green in de tweede klap over het water bereiken. Anders is een tussenslag aan te raden. Onzekere spelers kunnen de 2e slag beter rechts van het midden houden, daar liggen nog ontsnappingsmogelijkheden om het water te omzeilen. Uiteraard ten koste van extra slag.

Aromatische geuren


Agadir Royal Golf Club is een 9-holes Par 36 baan, iets buiten de stad. De golfclub bestaat al bijna vijftig jaar. De golfbaan is ooit begonnen toen een enthousiaste Schot een enkele hole aanlegde in de woestijn vlakbij Agadir. Het enthousiasme van de Schot werkte aanstekelijk op een plaatselijke kolonel die vervolgens de overige 8 holes aanlegde. Wie op Agadir Royal Golf Club speelt wordt omringt door aromatische geuren van mimosa en eucalyptus.

Wel of geen caddie


De kosten voor een greenfee liggen in Agadir tussen de € 50 en € 60. Daar is dan niet de caddie meegerekend. Kosten daarvoor liggen op minimaal € 15.
Op de golfbanen bij Agadir ben je verplicht een caddie te nemen. Maar wat is zijn rol? Tassendrager? Moet hij tempo in het spel houden? De lijn met het putten aangeven? Het is goed te voren met zo’n caddie duidelijk af te spreken wat je van hem verwacht. Want je hebt erbij die zich overal mee bemoeien. Je stand, je swing, je grip etc. Dat leidt tot irritatie en dat bevordert je spel niet. Ook de kwaliteit van de caddies verschilt. Op The Dunes werden bijvoorbeeld de puttinglijnen uitstekend aangegeven, maar op The Soleil was het brandhout.
Omdat de achterliggende gedachte van de golfbanen toch veelal is dat zo’n caddie tempo in het spel houdt, is een buggy huren een goed alternatief. Je hoeft dan namelijk geen caddie te nemen. De golfbanen zijn overigens, als je dat wilt, goed te lopen.

Uitbreiding banen


Marokko is dit najaar door IAGTO (De Internationale Golftouroperators Association) uitgeroepen tot de golfbestemming voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Met 27 golfbanen heeft het land waarschijnlijk ook de meeste golfbanen van deze regio. Er zijn overigens plannen om dit aantal fors uit te breiden of dat op korte termijn zijn beslag krijgt is echter de vraag. Het land kan, zeker als je naar de prijzen kijkt, de concurrentie met andere golfbestemmingen rond de Middellandse Zee overigens aardig aan.

Golfen in Marokko

 

 

Aantal banen met

Aantal banen met greenfees in de prijsklasse (€) van:

Regio

Aantal banen

9
holes

18
holes

18+
holes

Minder dan 40

40 tot 80

Meer dan 80

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

Marokko

23

8

11

4

6

8

kaart

Reacties en ervaring(en) met golfbanen in Marokko

Beoordeling met 4 sterren

Ocean Golf Club ( Marokko )

Uitstekende golfbaan. Is pas 2 jaar open, maar ziet er al redelijk volwassen uit. de 3 x 9 holes maken het mogelijk dat je de baan meerdere malen speelt zonder elke keer dezelfde route af te leggen. De holes varierem van redelijk makkelijk tot zeer lastig. De Par 5's zijn lang en smal. De baan wordt goed onderhouden. Nadeel is dat je verplicht bent een caddie te nemen en het niveau hiervan verschilt nogal.

Beoordeling met 3 sterren

Soleil Golf Course ( Marokko )

Niet onaardige golfbaan in Agadir. Sinds kort hoef je gelukkig niet meer verplicht een caddie te nemen, want er zijn er maar een paar die goed zijn. Nadeel hiervan is dat de baan er wel slechter bijlegt dan vroeger. Toen repareerden de caddies de pitchmarks en legden ze divots terug. De verwende vakantiegolfer voelt zich daar geloof ik te goed voor. Jammer want de baan zou er veel beter bijliggen als golfers zich wat meer om dit soort zaken zou bekommeren.
De algemene ligging van de baan is mooi en er zijn een paar zeer lastige holes op deze baan.

F.J.Zimmerman

Beoordeling met 4 sterren

Dunes Golf Club ( Marokko )

Heerlijk gespeeld caddie met hcp 4 was zeer kundig
moeilijke 27 holes baan vel hoogteverschillen en ondulatie, kortom echte uitdaging
gezellig clubhuis met uitzicht op drivingrange
aanrader
vergeet de gratis shuttle niet naar diverse hotels in agadir scheelt weer taximunten

Piet DE SCHEPPER -Ieper Open

Beoordeling met 4 sterren

El Jadida ( Marokko )

El jadida golf is vlak aan de oceaan gelegen. We speelden deze baan met vrienden in 2009. Caddy verplicht zoals overal in Marokko. 6 holens lopen langs hets strand en de zee, de andere 12 lopen door een bos met eucalyptusbomen. Deze baan is zeker een bezoekje waard, ook nadien was h et zeer gezellig in het clubhuis.

Terry

Beoordeling met 4 sterren

Agadir Royal Golfclub ( Marokko )

Wij zijn hier in maart 2011 geweest. Veel verschil in caddy's, de een is zeer behulpzaam de ander kan slechts een paar woordjes frans. En dat is toch lastig als je iets wilt uit leggen. Goede oefenfaciliteiten. Caddy is verplicht en kost 80 Dirham per 18 holes. De greefee is 280 Dirham voor 18 holes, (alle dagen van de week). Je kunt ook een kaart voor een hele week krijgen, deze is 1100 Dirham, dus erg voordelig. Oefenballen 10 Dirham. Het onderhoud is werkelijk super, de fairways zijn als strakke gazonnetjes.

René Kroondijk

Beoordeling met 4 sterren

Palmeriae Golf Palace ( Marokko )

Gespeeld in februari 2011. Drukke 27-holes baan, dagelijks zijn er meer dan 100 caddies beschikbaar. Er zijn 3 lussen. De holes 1-9 zijn redelijk makkelijk en zijn vrij open. Holes 10-18 liggen tussen de woningen en vragen meer precisie. De par-3 17e is daar de uitdaging; water en bunkers eisen de ballen op. De nieuwe holes 19-27 liggen halverwege de eerste negen en zijn ook open en een goede score is daar mogelijk. Drivingrange en ballen niet top. Verder een goede baan om te spelen.

Tan

Beoordeling met 4 sterren

Royal Golf Dar Es-Salam ( Marokko )

1. Golfclubs huren mogelijk. Maar je moet te vredenstellen met een zeer/versleten/oude clubs en verschillende merken in je golftas. Niet veel keuze.
2. Aanwijzingen naar de volgende hole/s ontbreken.
3. Buggy niet altijd beschikbaar. Meer voor de VIP's ?
4. Alles moet je kontant met lokale geld betalen.

roelof

Beoordeling met 4 sterren

Royal Marrakech Golf Club ( Marokko )

Werkelijk uitstekend onderhouden. Caddy erg behulpzaam. Ga na het golfen lekker op het terras lunchen. De andere banen in Marrakech zijn veel minder!

Golf touroperators Marokko:

Executive Golf Travel

3dGolf