logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Home  >  Europa  >  TsjechiŽ

Golfen in TsjechiŽ

Bij een oriŽntatie op mogelijke golfbestemmingen is TsjechiŽ niet het eerste land waaraan de gemiddelde golftoerist zal denken. Toch blijkt dit land voor een korte of langere golftrip gecombineerd met interessante andere toeristische mogelijkheden uitstekend geschikt. Goed beschouwd ligt dit land ook niet eens zo ver van Nederland verwijderd. Vanaf Utrecht is men na 750 km al aan de Duits-Tsjechische grens. Bij het overschrijden van deze grens kom je in een vriendelijk en gastvrij land dat enerzijds nog de sporen draagt van het communistisch en minder welvarend verleden maar aan de andere kant duidelijk een imposante moderniseringsslag heeft doorgemaakt. Rustieke landweggetjes met kinderkopjes die leiden naar slaperige romantische dorpjes zijn er net zo goed als snelle vierbaanswegen, hypermoderne nieuwe bedrijfsgebouwen en een volledig up-to-date internationale luchthaven. Ook heeft het land iets exotisch en mysterieus niet in de laatste plaats door de taal waar voor de doorsnee westerling geen touw aan vast te knopen is. Tenslotte moet bij deze opsomming van algemene kenmerken van dit land niet onvermeld blijven dat de prijzen er veelal ouderwets aantrekkelijk laag zijn. (Voor ons Nederlanders toch van belang, nietwaar?)
En hoe staat het met de golfmogelijkheden? Die zijn volop aanwezig: Er bestaan nu al 60 golfbanen verspreid over geheel TsjechiŽ (2 met 36 holes, 2 met 27 holes, 13 met 18 holes en 43 9 holes-banen) en er zijn daarnaast ruim 20 nieuwe golfresorts ďunder constructionĒ. De sport kent al een lange geschiedenis in dit land. De eerste banen dateren van het begin van de vorige eeuw en zijn dus al meer dan een eeuw oud. De golfgeschiedenis in TsjechiŽ heeft in de communistische periode (1948-1989) een onderbreking gekend. In de leer van Lenin en zijn kameraden was de golfsport ďbourgeoisĒ en daarom niet gepermitteerd voor het volk. De eerste banen in TsjechiŽ werden vooral aangelegd ten gerieve van de clientŤle van de kuuroorden waarvoor TsjechiŽ al heel lang befaamd is. De combinatie kuren en golfen was destijds met name voor de upperclass erg in trek maar bied ook voor de moderne golftoerist nog steeds een aangename combinatie bijvoorbeeld in en om de befaamde oorden in Karlovy Vary of Marianske Lazne maar ook nog op talrijke andere plaatsen in het land. Een andere mogelijkheid is om na een of enkele dagen golfen een bezoek te brengen aan een of meer van de ruim voorhanden kastelen of burchten in dit land. Naar men zegt kent TsjechiŽ er hiervan enkele honderden. Veel ervan zijn open voor het publiek en geven een interessant beeld van de soms romantische maar vaak wrede geschiedenissen die zich er hebben afgespeeld. Tsjechen nemen de bezoekers van deze bouwwerken graag bij de hand bij een rondgang. Bij een bezoek aan diverse kastelen viel me op dat de gidsen voortdurend met een grote sleutelbos rondgaan, iedere bezochte ruimte wordt afgesloten en daarna de volgende knarsend met een vaak grote roestige sleutel geopend. De mensen zijn vast erg zuinig op hun spullen wat ongetwijfeld ook verklaard dat fotograferen vaak verboden is. Waarom, zoals bijvoorbeeld in het beroemde slot Karlstein, het ook verboden is te vertalen, zoals op een bordje wordt aangegeven, dat heb ik nog niet helemaal begrepen. Zoals al eerder gezegd: Het land heeft ook iets exotisch en mysterieus!

Golfen in TsjechiŽ

 

 

Aantal banen met

Aantal banen met greenfees in de prijsklasse (€) van:

Regio

Aantal banen

9
holes

18
holes

18+
holes

Minder dan 40

40 tot 80

Meer dan 80

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

sorteer golf

TsjechiŽ

32

8

19

4

16

11

4

kaart

Reacties en ervaring(en) met golfbanen in TsjechiŽ

Golf touroperators TsjechiŽ:

Executive Golf Travel

Golf links in TsjechiŽ

Tsjechische Golf Associatie