logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Wat kost zoín golfbaantje


Eind april publiceerde KPMGís Golf Advisory Practice de derde editie van het zogeheten Golf Course Development Cost Survey. Het rapport is een waardevolle referentie voor ontwikkelaars en investeerders in de golfindustrie.

KPMG verzamelde opnieuw informatie bij eigenaren en ontwikkelaars van 100 recent gebouwde golfbanen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMA). Er werd gekeken naar de kosten van de voorbereiding en van de definitieve aanleg. Vergeleken met de uitkomsten van het onderzoek in 2008 zijn de kosten met 31% gestegen. Daarbij moet wel worden vermeld dat de gemiddelde kwaliteit van de golfbanen aanzienlijk is gestegen. 46% van de ondervraagden gaf aan dat het hebben van een goede golfbaan een enorme boost kan geven aan de verkoop van vastgoed en toerisme.

Hot spots

Golfbaanarchitecten zien China als het land waar de komende vijf jaar de meeste golfbanen en -resorts zullen worden ontwikkeld (53%). India komt op de tweede plaats (40%), Rusland en de GOS staan op plaats 3 (38%). Zuid-Amerika met het Caribisch gebied en Zuidoost AziŽ delen met ieder 35% de vierde plaats. Centraal-Europa (NL, D, B en CH) staat met 3% onderaan de hotspot-lijst.

Vergunningen vertragende factor

De grootste uitdagingen blijven het aanvragen en verkrijgen van de juiste vergunningen, het regelen van de financiŽn en het binnen het budget blijven. Vooral in Centraal-Europa, waar Nederland ook onder valt, blijkt het aanvragen van de vergunningen met daarbij de strubbelingen met milieu-instanties de grootste vertragende factor te zijn. Gemiddeld duurt de voorbereiding voor het bouwen van een golfbaan in Centraal-Europa 28 maanden en in extreme gevallen kan dit uitlopen naar 3 tot 4 jaar. Voor het bouwen zelf en de afronding zijn er gemiddeld 24 maanden nodig. In het Midden-Oosten gaat het ontwikkelen van een golfbaan een stuk sneller: 10 maanden voorbereiding, 19 maanden bouwen.

Wat kost een golfbaan

In de voorbereidingsfase - 10 tot 15% van de totale kosten - is gemiddeld 21% van de kosten voor het verkrijgen van de vergunningen, 25% voor het inhuren van professionele mensen en maar liefst 54% voor het ontwerp. Bij het bouwen is 67% van de kosten voor het bouwrijp maken van het terrein, het graven, het schoonmaken en bouwrijp maken van het terrein en het aanleggen van drainage. De overige kosten zijn verdeeld over de grasvoorziening, het aanleggen van paden en het vormen (landscaping) van de baan.

Heel grof genomen kost het aanleggen van ťťn hole 328.000 euro. De kosten zijn dan vooral afhankelijk van in welk deel van de wereld de hole wordt aangelegd en wie de ontwerper is. De gemiddelde kosten van een hole liggen over de afgelopen vier jaar genomen het hoogste in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dit komt vooral doordat daar vrijwel alleen maar golfbanen van topniveau worden ontwikkeld, ontworpen door de beroemdste (en duurste) golfbaanarchitecten. De gemiddelde prijs voor een hole daar ligt rond de 531.000 euro.

De kosten voor het bouwen van een 18-holes golfbaan in bijvoorbeeld Nederland kost volgens het onderzoek van KPMG gemiddeld 3,8 miljoen euro, in Frankrijk, Spanje en Portugal bijna 7 miljoen. In het Midden-Oosten kost een 18-holes golfbaan gemiddeld 9,4 miljoen euro.

Het volledige rapport en nog veel meer onderzoeksresultaten uit en voor de golf business zijn te vinden op de website: www.golfbenchmark.com.

02-05-2014