logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Caddie zijn: een geweldige ervaring


Een caddie is meer dan een tassendragende bal- en clubschoonmaker in korte broek. Veel meer dan dat. Onze journalist Bert van der Toorn ervoer dat als rookie caddie op het Deloitte Ladies Open. Hij viel van de ene verbazing in de andere. Binnen een dag groeide hij van beginneling naar teammaatje. Voor wie dit ook eens wil meemaken volgen hier zijn tips en informatie.


Het leven van een pro is duur
De dames van de Ladies European Tour verdienen ongeveer 10% van wat de heren op de European Tour verdienen. Niet vreemd dus dat niet elke deelneemster een vaste caddie heeft. Alleen als ze de cut halen dingen speelsters mee naar een greep uit de prijzenpot. Meestal wordt 10% van het gewonnen prijzengeld aan de caddie betaald. Bepaald geen vetpot als je alle andere kosten meerekent.
Er is echter een voordeel: vrijwilligers krijgen zo de kans om af en toe als caddie met die wereldtop mee te lopen.

Journalist Bert van der Toorn is tijdens het Deloitte Ladies Open de caddie van Thaise Titiya Plucksataporn, (Foto Golfsupport)

De basis

Vrijwilliger of niet, ervaren golfers verwachten wel het een en ander van je als interim caddie en je moet goed bekend zijn met de regels en etiquette. Het is uiteraard zaak om altijd ruim op de afgesproken tijd aanwezig te zijn, ook tijdens de oefendagen en bij eventuele Pro-Amís die worden gespeeld. Je moet altijd in de buurt van je speler blijven, ook bij de oefenfaciliteiten want ook daar moeten clubs en ballen worden schoongemaakt. Niet alleen leer je als golfer heel veel van de routine van de toppers, je raakt ook een beetje bekend met de soort balvlucht en afstanden. Eenmaal in de baan verlies je je speler geen seconde uit het oog en de bal moet je altijd blindelings weten te vinden. Loop nooit achter je speler, maar loop naast hem of haar of loop vast vooruit om de bal te zoeken. Val je speler nooit lastig met hoe jij die hole ooit hebt gespeeld of met wat voor club jij zou slaan! Het gaat niet om jou, alles draait om de speler.

Echte punten scoor je als rookie als je laat zien dat je weet wat je aan het doen bent. In je zakken zitten dan minimaal een pitchfork, tees, potloodjes, een echt baanboekje(*) en een (deels vochtig) poetsdoekje voor de ballen. Neem ook een grote handdoek mee die je voor de helft vochtig houdt voor het schoonmaken van de clubs. Gaat het in die week wellicht regenen, zorg dan zelf voor een grote paraplu omdat die nog wel eens ontbreekt op de tas van spelers (licht reizen, laten liggen). Pak aan het begin van je werkdag gelijk minimaal twee flesjes water en twee bananen uit de koelboxen bij de alslagplaatsen en stop die in de tas. Zorg dat je speler snel bij het water kan en zorg dat duidelijk is van wie welk flesje is. Tel elke dag de clubs in de tas (maximaal veertien)! Tijdens de oefendagen en bij de Pro-Amís mag er gebruik worden gemaakt van meetapparatuur, tijdens de wedstrijd absoluut niet!

Kleding

Let goed op de weersvoorspellingen en neem zo weinig mogelijk kleding mee de baan in. Er is tenslotte maar een golftas en daar moet alles van de speler in passen. Kleed je in neutrale kleuren. Houd ook rekening met het hesje ('the bib') die je als caddie tijdens het toernooi moet dragen, want daar krijg je het snel warm in. Draag NOOIT golfschoenen! Dit is niet toegestaan voor een caddie en je speler krijgt een boete als jij met golfschoenen op de green gaat staan. Draag goede stevige (waterdichte) sportschoenen zonder noppen. Profiel mag wel.

De korte broek is populair bij de caddie, weer of geen weer. Toch is dit niet altijd toegestaan. Zoals tijdens The Masters op Augusta waar de caddie een witte overall moet dragen.

Kijk HIER voor de voorwaarden en regels voor caddies op de PGA Tour. Mag je zelf eens caddie zijn, vraag dan vooraf bij de organisatie wat je wel mag en niet mag doen.

Baanboekje

Voor Tourspelers worden er bij elk toernooi zeer gedetailleerde baanboekjes (de Course Planner) gemaakt. Bij de Ladies European Tour (LET) doet de Engelsman Jeff Collington dat. In de eerste dagen van de toernooiweek loopt hij met meetapparatuur en spuitbussen door de baan en markeert en noteert hij nauwkeurig alle belangrijke punten in de golfbaan. Het boekje laat alle herkenbare punten van de fairways en greens zien en bij elke oneffenheid in de baan wordt de afstand tot de voorkant van de green en vanaf de gele stip op de teebox aangegeven. De green wordt in het boekje gespecificeerd met afstanden en glooiingen. In combinatie met het dagelijks uitgegeven blaadje met pinposities kan zeer nauwkeurig worden berekend waar de vlag op de green staat en wat de afstand tot die vlag is. Je moet alleen wel zelf rekening blijven houden met de wind.

Voor Tourspelers worden er bij elk toernooi zeer gedetailleerde baanboekjes  (Course Planner) gemaakt. Bij de Ladies European Tour (LET) doet de Engelsman Jeff Collington dat. In de eerste dagen van de toernooiweek loopt hij met meetapparatuur en spuitbussen door de baan en markeert en noteert hij nauwkeurig alle belangrijke punten in de golfbaan.

Noteer elke dag per hole welke clubs er worden geslagen, waar de bal landt, wat de afstanden zijn en waar de wind vandaan komt (en hoe hard). Zo leer je al snel de tactiek en afstanden van je speler kennen en zal je meestal de juiste club kunnen aangeven. De speler beslist uiteindelijk, of je moet Steve Williams heten.

De course planners zijn minimaal een dag voor de wedstrijddagen voor spelers en caddies te koop in het kantoortje van de organiserende Tour, in zowel yards als meters. Kosten: 25 euro. Denkt je speler in yards, koop dan ook het boekje in yards. Doen! Het maakt het samenwerken echt beter.

Door de baan

Het echte werk begint voor de caddie natuurlijk in de baan tijdens de wedstrijddagen. Waanzinnig leuk en lekker spannend, maar je moet je kop er goed bijhouden. Maak jij als caddie een fout, dan zal je speler dat moeten bezuren met strafslagen of een geldboete.

Bunkers harken
De eerste bunker die ik harkte was volgens mij een meesterwerkje geworden, maar mijn speelster, de zeer ervaren en vriendelijke Thaise Titiya Plucksataporn, kwam gelijk even corrigeren: ĎIt must be very, very smooth, otherwise I get a fine!í Mijn prachtige lijnenspel van de tanden van de hark moest ik vervolgens met een harde en soepele duwbeweging verstoppen onder een egale laag van los zand.

Bal schoonmaken
Zodra de bal van je speler op de green is aanbeland, moet je zo snel mogelijk de bal schoonmaken. Pak echter nooit zelf de bal op, de speler moet die aan jou geven! Zorg dat je altijd een vochtige doek in je zak hebt zitten, gebruik geen borsteltjes. Let er ook goed op dat jouw speler niet ondertussen een andere bal uit de zak tovert om die vervolgens te gaan putten. Klinkt raar, maar bij lang wachten en wat vermoeidheid kan dit zo gebeuren.

Clubs schoonmaken
Maak elke club direct na gebruik schoon met een natte handdoek. Vooral de groeven moeten volledig zand- en grasvrij zijn. Gebruik ook hier geen harde borsteltjes voor want die kunnen het clubblad beschadigen. Een tee mag wel worden gebruikt.

Vlag bewaken
De caddie van de speler die het verste van de vlag verwijderd is bewaakt in principe de vlag indien gevraagd. Daarna leg je de vlag neer (uit het zicht en niet in iemands lijn) of je geeft deze aan de caddie van de speler die het dichtste bij de hole ligt en dus het laatst moet putten. Let goed op waar de andere ballen liggen en ga nooit op de lijn staan. Zorg dat de vlag en de positie-indicator niet wapperen en controleer of de vlag makkelijk uit de hole kan. Sta rechtop naast de vlag met je voeten gesloten in de richting van je speler en indien van toepassing zorg je dat jouw schaduw aan dezelfde kant is als die van de vlaggenstok.

Positie op de green
Als je de vlag niet bewaakt mag je NOOIT in de lijn staan van vlag en speler, ook niet achter je speler, ook niet achter de vlag. Doe je dit wel, dan krijgt je speler strafslagen.

Timing is alles
Blijf altijd gefocust op je speler en de bal, maar let ook op de andere spelers. De echte uitdaging komt als jouw speler in een greenside bunker ligt: je moet de bunker harken, je speler moet bij het uit de bunker stappen de putter krijgen, de bal moet worden schoongemaakt en je moet wellicht de vlag bewaken. Je speler mag nooit op jou hoeven te wachten en dat valt soms niet mee. Gelukkig is daarvoor het volgende stukje van toepassing.

Caddies zijn een team
Caddies moeten elkaar helpen tijdens een ronde. Als jij bijvoorbeeld een greenside bunker aan het harken bent, bewaakt een andere caddie de vlag en weer een ander maakt de bal van jouw speler schoon.

Verzorg je speler
Gaat het regenen, pak de paraplu en houd je speler droog. Zorg dat er altijd vers water in de tas zit en pak indien beschikbaar eten mee bij de teeboxen, ook als je speler dat niet vraagt.

Ook caddie worden?

Voor het Deloitte Ladies Open zijn er altijd aardig wat plekken beschikbaar voor caddies, voor het KLM Open niet of nauwelijks. Toch kan je proberen je aan te melden als caddie voor bijvoorbeeld de Pro-Amís die in de dagen voor het toernooi worden gehouden. Misschien mag je dan de caddie zijn van Ruud Gullit of Mr. Pieter van Vollenhoven en loop je ook met een Tourspeler door de baan. Niet geschoten is altijd mis. Houd de facebookpaginaís van de toernooien in de gaten en neem contact op met de organisatie:

Facebook Deloitte Ladies Open
Facebook KLM Open
Organisatie TIG Sports: info@tigsports.nl

Naast deze toptoernooien kan het ook heel leuk zijn om caddie te zijn op een groot nationaal toernooi. Bekijk de wedstrijdkalender van NGF eens en probeer daar eens een balletje op te gooien. De Christel Boeljons en Joost Luitens van de toekomst spelen mee in deze wedstrijden, dus wie weet Ö


Tekst en fotoís Bert van der Toorn en Golfsupport.nl

13-07-2015