logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfen in het Italiaanse Veneto


Veneto, in 2013 nog uitgeroepen tot ĎBest Undiscovered Golf Destination in the Worldí, beschikt over maar liefst 25 golfbanen die zich allen bevinden in het gebied tussen de Dolomieten, het Gardameer en VenetiŽ. Een aantal van deze banen werden door Golfresiwijzer gespeeld.Golf Club Padova  Holes 3, 4 en 7

Golf Club Padova

De Golfclub Padova (20 minuten rijden van Padua) is een 27 holes baan (6.095 meter) en ligt in de wonderschone Euganian heuvels nabij vele warmwaterbronnen. Deze 56 jaar oude golfbaan behoort tot de beste twintig golfbanen van ItaliŽ. Het 70 hectare grote terrein ligt naast de 17e eeuwse Villa Barbirago met haar wereldberoemde tuinen. Deze tuinen zetten zich als het ware voort in de baan. De vele bomen en waterpartijen maken deze bijna botanische parkbaan interessant voor zowel de hoge als de lage handicapper. De fairways zijn breed en de greens zijn snel. De baan is goed te lopen. De mooiste hole is 2e hole van de negen rood, een Par 4 dogleg van 309 meter en snelle green, die uitkijkt op de waterpoort van de naastgelegen villa.
Het clubhuis is van alle gemakken voorzien met zonovergoten terrassen, een uitstekend restaurant (lokale gerechten en Ė wijnen), een guesthouse met acht luxe kamers, tennisbanen en een groot zwembad.
Het (relatief) kleine aantal leden van 600 zorgt er voor dat het altijd vrij rustig spelen is.
De greenfee voor 18 holes bedraagt Ä 60,- op weekdagen en Ä 68,- voor het weekeinde Maandags gesloten.

Golf Club Colli Berici, hole 4 golfbanen Italie Veneto

Golf Club Colli Berici

De naam zegt het al, de baan is gelegen in de Berici heuvels en op korte afstand van het historische Vicenza. De weg er naar toe vanaf Brendola is smal en stijl. Op een hoogte van 300 meter kijk je Ė ook vanuit het clubhuis - over het omringende landschap met mooie vergezichten op het Lessini gebergte en de aanloop naar de Dolomieten. De 18 holes baan (1e negen holes in 1986 en 2e negen holes in 1996) kent nauwelijks vlakke fairways. De afslagplaatsen en greens liggen vaak een stuk hoger. Het gebruik van een buggy wordt aanbevolen. Er zijn voldoende buggies te huur.
De club heeft nog geen 400 leden, dus het is er doorgaans erg rustig. De baan is Par 71 en 5480 meter lang (vanaf de gele tees).
De signature hole is par-4 negende van Ďslechtsí 309 meter met een scherpe dogleg op het eind. De afslag ligt 40 meter boven de fairway en green. Ook de par-3 tiende hole van 150 meter mag er zijn. De kleine green met bunkers vraagt om enige precisie.
Het mooie in strakke architectuur gebouwde clubhuis beschikt over een groot zwembad (infinity pool) en een zonovergoten terras. Het restaurant is een aanbeveling. Sinds 2010 zwaait chef kok Giandomenico Zocca hier de scepter. Deze topkok was leerling van de Gualtiero Marchesi (de grondlegger van de moderne Italiaanse keuken).
De greenfee bedraagt Ä 50,- (weekdagen laagseizoen) tot Ä 70,- (weekend hoogseizoen) zeven dagen per week. In de winter op maandag gesloten. Sinds dit jaar is er een Nederlandse Pro aan het werk.

Golf Club Verona

De naamgever van de club, de historische stad Verona ligt 15 km naar het oosten. Het Gardameer ligt 27 km naar het westen.
De parkbaan uit 1962, omringd door talloze wijngaarden ligt in een heuvelachtig gebied waardoor de soms smalle fairways bijna nergens vlak zijn. De snelle geonduleerde greens zijn uitdagend! Het is een 18 holes Par 72 golfbaan met een lengte van 6054 meter vanaf de gele tee. Er zijn geen waterhindernissen maar wel een serie bunkers die enig nadenken voor de volgende slag vereisen.

Golf Club Verona, holes 11 en 16  golfbanen Italie Veneto

Signature holes zijn zowel de par-5 tiende van 480 meter met een sterk ondulerende fairway en de par-5 zeventiende van 473 meter uphill en een sterk teruglopende green. Ze behoren tot de mooiste holes van ItaliŽ wordt gezegd.
Het clubhuis lijkt wel van een ansichtkaart te komen. Oorspronkelijk een boerderij, is dit eeuwenoude gebouw volledig aangepast aan deze tijd en beschikt over een uitstekend restaurant. Twee vrouwelijk topkoks (Renata Braggion en Manuela Faggionato) bereiden er prachtige lokale gerechten. Een groot zwembad ligt naast het clubhuis. Er zijn een viertal appartementen, die voor een dag of enkele dagen kunnen worden geboekt.
De greenfee bedraagt op weekdagen Ä 70,- en in het weekeinde Ä 85,-. De baan is - behalve in de vakantieperiodes - gesloten op dinsdag. Golf Club Verona is deelnemer aan de Alpe Adria Golf Card.

Golf della Montecchia

Net buiten Padua ligt de 27 holes Par 72 baan uit 1990 met een lengte van 6318 meter. De rode en witte negen zijn het meest interessant. Ze vragen een goede concentratie en vooral aandacht voor de waterhindernissen die in het spel komen. Het is een vlakke enigszins open baan. Veel fairways en greens zijn echter geonduleerd en worden daarmee best wel lastig. Een eventueel teleurstellende slag wordt echter gecompenseerd door de vele vergezichten en (zeer) oude gebouwen. De golfbaan ligt op het 16e eeuws landgoed van de graven van Emo Capodilista. Deze commerciŽle baan trekt de betere golfers aan om er te komen oefenen, mede door de uitstekende (deels indoor) oefenfaciliteiten. Er is zelfs een indoor golfbaan.
De baan lag er uitstekend bij toen wij er speelden.
Op het terrein zijn uitgebreide wellness voorzieningen zoals een groot buitenzwembad, sauna en sportschool.
Het grote clubhuis met een vergadercentrum heeft veel restauratieve voorzieningen. Voor de liefhebbers van gastronomie is er een restaurant met een ster*, dat wordt geleid door de bekende Italiaanse chefkok Max Alajmo van het ***sterrenrestaurant La Calandre vlak bij Padua.
Greenfee op weekdagen van Ä 61,- tot Ä 85,- en weekend Ä 73,-. Gesloten op maandag.

Montecchia Landhuis van Graaf Umberto bij Golf Club Montecchia, golfbanen Italie Veneto

Cultuur

Maar er is veel meer. Een bezoek aan ťťn van de historische steden zoals Asolo, Treviso, Possagno, Verona, Padua en Vicenza hoort er bij. Natuurlijk mogen we VenetiŽ, naamgever van de regio niet overslaan.

Wijnen

Veneto is een bekend wijngebied waar prachtige wijnen vandaan komen. Geen enkele regio binnen ItaliŽ biedt een zo divers wijnaanbod. Zowel naar wijnkleur als Ėstijl is deze regio de onbetwiste nummer ťťn wanneer het aankomt op diversiteit. Wit, rosť, rood, mousserend, droog of zoet, Veneto heeft het allemaal. Bekende namen zijn Prosecco, Bardolino, Valpolicella, Amarone en Recioto en Soave. Inmiddels heeft Veneto 14 DOCG-erkenningen en 27 DOC-gebieden. Dus voldoende wijnen met een kwaliteitsgarantie.

Gastronomie

Ook culinair valt er veel te genieten in deze streek. De keuken wordt gekenmerkt door een diversiteit aan recepten op basis van eenvoudige ingrediŽnten, zoals groenten van het seizoen, vis uit de lagune, vers en gezouten vlees en natuurlijk belangrijk, olijfolie. Rijst wordt veel gebruikt in combinatie met allerlei ingrediŽnten, in het bijzonder erwten, vlees en vis, voor het maken van de beroemde Veneto risotto.

Wellness

Deze regio (Terme Euganei) biedt tal van mogelijkheden op het gebied van spa en wellness. Door de aanwezige vulkanische activiteit is er veel heet thermaal water beschikbaar. Prima voor een heerlijk modderbad vol met mineralen of zwemmen in een dampend buitenbad. De belangrijkste plaatsen zijn Abano, Battaglia, Montegrotto and Galzigano Terme.
Veel hotels beschikken over gespecialiseerde wellness arrangementen en werken bovendien samen met golfbanen in de omgeving.
De 5* hotels Bristol Buja (drie generaties in handen van dezelfde familie) en Abano Ritz (al vier generaties eigendom van opeenvolgende vrouwen uit de zelfde familie) zijn beslist aanraders voor een verblijf. Persoonlijke aandacht, inrichting en sfeer zijn kenmerkend.

Arrangementen

Golfen in combinatie met kunst, cultuur, gastronomie en/of wellness is in deze regio goed te realiseren.
Veneto is goed bereikbaar over de weg en er zijn drie vliegvelden (VenetiŽ Marco Polo, Treviso en Verona Villafranca).

Linken:
- Golf Club Padova
- Golf Club Colli Berici
- Golf Club Verona
- Golf della Montecchia
- Ca' della Nave
- Hotel Sabano
- Bristol Buja
- Hotel Abanoritz
- Golf Club Frassanele
- Golf Club Asiago & Meltar Boutique Hotel
- DoubleTree by Hilton Hotel Venice - North
- Hotel Expo Verona
- Golf in VenetoFotoís Consorzio di Promozione Turistica Marca Treviso

09-05-2018