logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Genoten van de Ryder Cup? Speel zelf in Parijs!


Na het zien van afgelopen Ryder Cup kan het niet anders dat je als echte golfliefhebber de Albatros-baan van Le Golf National wilt spelen. Ook Golfreiswijzer speelde daar. Maar als je dan toch bij Parijs bent, ….


Le Golf National

Is die Albatros-baan van Le Golf National echt zo moeilijk en spectaculair? Absoluut! Is een greenfee daar ook echt duur? Normaal gesproken wel! Maar als je echt van golf houdt dan moet je echt gewoon even door die dure appel heen bijten. Bovendien zijn er genoeg leuke arrangementen te vinden op internet en zelfs op de website van Le Golf National zelf.

Hole 1 van de AlbatrosCourse van Golfbaan Le Nationaal Bij Parijs Grankrijk.

Hoe het begon
Le Golf National is gebouwd in opdracht van de Franse Golf Federatie om daar permanent het Frans Open te kunnen organiseren. Eind 1990 ging Le Golf National open en sinds 1991 zijn op twee edities na alle Frans Opens daar inderdaad gespeeld. Architect Hubert Chesneau was met hulp van Pierre Thevenin de bedenker van de drie banen (L’Albatros, L’Aigle, L’Oiselet) in een landschap van vlakke maisvelden en schakelde Robert Von Hagge uiteindelijk in voor de belangrijkste golfbaan, die toen nog geen Albatros heette. Vanaf het begin was het idee er om van wat nu de Albatros is een stadion te maken met natuurlijke tribunes voor publiek en media. Per dag kwamen ongeveer 450 vrachtwagens hun lading zand uit de regio Parijs dumpen, werd er in totaal 1,6 miljoen kubieke meter grond verplaatst en werd 9 hectare grond uitgegraven voor waterhindernissen.

Op naar de Ryder Cup
In 2011 werd bekend dat de Ryder Cup naar Le Golf National ging en in 2014 werd Paul Hermitage, nu directeur van Le Golf National, binnengehaald om de Albatros-baan geschikt te maken voor de Ryder Cup: ‘Mijn grootste uitdaging was vooral ‘changing minds’. De baan was al 25 jaar oud en we zijn een non-profit organisatie: alles wat we verdienen gaat naar de golffederatie om de golfsport te helpen. Daardoor was er een mentaliteit ontstaan van ‘het maakt toch niet uit of we goed draaien of niet, wij verdienen er toch niets aan.’ We hebben 60% - 70% van de staff gewijzigd om die echte gastvrijheid te krijgen, een welkom met en eerlijke lach en vriendelijkheid. Uiteindelijk hebben we alle onderdelen van het Ryder Cup-Bid waar kunnen maken en dat is vrij uniek. De Ryder Cup organiseren kost heel veel, maar het levert uiteindelijk nog veel meer op. We zijn tussen 2015 en 2016 tien maanden dichtgegaan voor renovatie van de baan en goede irrigatiesystemen. Maar de komende 20 jaar hoeven we niks mee te veranderen aan de baan, iedereen wil hier spelen en het volledig gerenoveerde hotel aan de baan is nu alle dagen goed bezet.’

Eindelijk spelen!
Voor we eindelijk de baan in gaan worden we nog gewaarschuwd door Paul: ‘We krijgen straks zo’n 60.000 bezoekers per dag, van wie 50.000 bezoekers met flights mee gaan lopen. Om de hellingen veilig te houden laten we nu de rough groeien, dus laat je driver maar in de tas!’ Dat advies hebben we uiteraard in de wind geslagen, de ballen zijn vooral in de rough en het water geslagen, maar wat een golfbaan! Er is nog geen publiek en de tribune bij de eerste tee is er nog niet, maar in gedachten zien we de massa’s mensen al staan achter de green van 1 en dus bij de afslag van 2. De zevende, de dromedaris, lijkt vanaf de tee de kleinste landingsplaats van de baan te hebben. Alles naast de fairway is einde oefening. De lange, smalle green van hole 9 is echt wel in regulation te halen, maar probeer die bal maar een stil te leggen bij de vlag. Het venijn zit in de staart, al hebben we al genoeg venijn meegemaakt onderweg. Hole 15 heeft de green op hetzelfde eilandje liggen als hole 18. Prima in regulation te halen, maar met een beetje wind is die lange approach over het water toch echt doodeng. De kleine par-3 zestiende is vanaf geel prima te doen, maar glooiingen van de kleine green sturen je bal richting het water waar je eerst overheen moet slaan. Hole 17 kent geen bunkers of hindernissen maar loopt omhoog en is minder breed dan je denkt en hole 18 is een juweeltje waarbij je je ronde een mooi slot kan geven, maar een waterbal ligt meer in de lijn der verwachtingen.

Een paar maanden later volgen we elke seconde van de Ryder Cup op tv. De herkenning van elke hole, de emoties die sommige holes zelfs bij ons zonder publiek al opriepen en het zien hoe enorm goed die topgolfers echt zijn leidt gelijk naar één vraag: ‘Wanneer gaan we weer?’

Le Golf National
2, avenue du golf, CS40549
78286 Guyancourt cedex
Frankrijk
www.golf-national.com.

Golf de Béthemont

Om de niet te vermijden spanning voor het spelen op de Ryder Cup-baan nog wat op te bouwen gaan we eerst twee van de vele golfbanen rond Parijs spelen. De eerste op de lijst is Golf de Béthemont dat op een voormalig jachtterrein ligt op zo’n 20 minuten rijden van het zuiden van Parijs. Een statig wit landhuis uit de 19de eeuw vormt het fraaie clubhuis en creëert bij aankomst meteen de sfeer van toen, al blijkt de inrichting flink gemoderniseerd. De 18-holes baan die voornamelijk door de wat hoger gelegen bossen kronkelt, werd in 1989 geopend en is ontworpen door niemand minder dan golfgrootheid Bernhard Langer. Béthemont is niet heel lang en heeft met drie late par-5’s op de eerste negen (hole 6, 8 en 9) een wat onconventionele indeling. Op de tweede negen zijn de holes wat traditioneler ingedeeld. Maar wat maakt die indeling eigenlijk uit: de baan speelt heerlijk, op vijf holes vormen waterpartijen rond de green een serieuze uitdaging en de vele subtiele doglegs op de door grote bomen geflankeerde fairways geven je genoeg stof tot nadenken. Een geweldige start van je rondje Parijs.

Golf de Béthemont

Golf de Béthemont
12 rue du Parc de Béthemont
78300 Poissy
www.exclusivgolf-bethemont.fr

Golf de Courson

De omgeving op weg naar Golf De Courson helpt onze verwachtingen van een indrukwekkende golfbaan redelijk om zeep. In de ongeveer 30 minuten durende rit van het zuiden van Parijs zien we niet veel meer dan wat kleine dorpen en vooral veel landerijen. Maar eenmaal aangekomen op het terrein van Courson ontwaart achter het oude clubhuis ineens de golfhemel. Wat ooit een 110 hectare grote vlakke wereld van weilanden was werd door de beroemde architect Robert vond Hagge omgetoverd tot een 36-holes heuvelachtig golfparadijs dat in 1991 werd geopend. Tussen de prachtige (inmiddels beschermde) natuur liggen snelle greens met meerdere niveaus die beschermd worden door fraaie bunkerpartijen of kleine grasbunkers. De fairways zijn subtiel verfraaid met natuurlijk ogende shapes en een beetje wind en wat regen zorgen ervoor dat het nog meer voelt alsof we op een linksbaan spelen. Courson is een ware test en een uitstekend voorproefje voor een ronde op Le Golf National, niet in de laatste plaats door 8 grote waterpartijen. Het is dan ook niet voor niets dat hier al 13 keer kwalificaties voor het Frans Open zijn gespeeld. Er zijn vier 9-holes lussen die in elke combinatie gespeeld kunnen worden en voor het oefenen ligt er 2000m2 aan oefengreen klaar.

Golf de Courson is de algemene naam, maar als je de baan op internet opzoekt zie je dat door partnerships en aansluitingen bij organisaties vele varianten passeren waaronder UGolf Courson Exclusive - Stade-Français en Exclusiv Domaine Golf Courson al dan niet in combinatie met Stade Français. Maar welke link je ook kiest, het gaat allemaal om dezelfde prachtige golfbaan.

Golf le Courson, golfbaan van Le Golf National Parijs Frankrijk

Golf de Courson
Ferme de Gloriette
91680 Courson-Monteloup
Frankrijk
jouer.golf/courson

Versailles


Het wereldberoemde Versailles ligt op slechts 9 kilometer rijden van Le Golf National. De tuinen en de fonteinen zijn prachtig, maar een bezoekje aan het paleis, met 2300 kamers, is wat ons betreft ook een must. Het (liefst) vooraf bespreken van een privérondleiding scheelt je een lange tijd in de rij staan en het schuifelen door de gangen, want met ruim 3 miljoen bezoekers per jaar kan het aardig druk zijn. Vraag eens naar de privévertrekken van de koning of naar het voor andere bezoekers gesloten theater.
en.chateauversailles.fr


Met dank aan:


- Atout France
- Paris Region
- Check-in PR

02-11-2018