logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Ovationeel applaus voor 100-jarige golfster


Het applaus overstemde zelfs het geraas van de landende vliegtuigen. Susan Hosang, net als het KLM Dutch Open 100 jaar oud, speelde golf in Beat the Pro voor een groot publiek. De slag die zij tegen een drietal wereldtoppers vond zij zelf “niet zo geweldig”. Een laag schot dat de green helaas niet haalde. “Ik was best wel zenuwachtig”, verklaarde de 100-jarige na afloop.


100-jarige Susan Hosang met interviewer Robert-Jan Derksen. (foto: Leo van de Ruit
De kans dat zij op hole 13 van The International het beter zou doen dan de Amerikaan Patrick Reed, de Belg Thomas Pieters en de Engelsman Matt Wallace was kleiner dan één op het miljoen. Reed lag op een meter van de vlag voor birdie, die hij ook maakte. De drie toppers huldigden Susan Hosang en vervolgden daarna hun weg. De speelster van 't Jagerspaadje in Hilversum gaf nog een interviewtje aan Robert-Jan Derksen voor Ziggo Sport en ging daarna tevreden naar huis.

Walk of fame van Susan Hosang met Partick Reed op de  Beat the Pro hole13 van golfbaan The International waar het 100ste KLM dutch Open wordt gehouden. (foto: Leo van de Ruit)


Eerder Interview

Voor de website van de Nederlandse Vereniging van Golfende Journalisten (NVGJ) interviewde Willem van de Elskamp de 100 jarige golfster. Van de Elskamp is ook de speaker die op hole 13 de Beat the Pro deelnemers begeleidt. Onderstaand de tekst van het interview

“Het voert te ver om hier ons hele gesprek uit te werken. Laat ik zeggen dat ik niet kon geloven dat ik met een vrouw van inmiddels ruim honderd jaar (geboren 17 juli 1919) te maken had. Als ze zegt dat ze 75 is, geloof je het ook. Ze woont nog zelfstandig, doet zelf haar huishouden, kookt iedere dag warm eten (veel kip, vis en eieren, geen rood vlees), drinkt regelmatig een wijntje, zowel rood als wit, houdt zelf haar bloementuin bij, rijdt nog auto, haar rijbewijs is vorig jaar met vijf jaar verlengd tot haar 104e verjaardag (ze rijdt tegenwoordig Mazda en is daar zeer tevreden over, misschien een tip voor Jur Raatjes om haar ook eens in het zonnetje te zetten), heeft twee fietsen: een ”gewone” voor de boodschappen en e-bike voor tripjes, heeft twee dochters, zes kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen, speelt bridge bij twee verenigingen (“zo houd ik mijn hersens scherp”) , heeft zes keer haar honderdste verjaardag gevierd: op elke bridgeclub één keer, op ’t Jagerspaadje, met de 70 andere bewoners van het appartementencomplex waar ze al 18 jaar woont, met de kinderen en kleinkinderen, kreeg 200 felicitatiekaarten voor haar verjaardag en een zee van bloemen.

Gezond oud

Dat ze zo gezond oud is geworden, ligt volgens haar voor een deel aan haar levensstijl. Altijd bewegen en aan sport doen: in haar jonge jaren tennis en zwemmen, inmiddels al 35 jaar golf in binnen- en buitenland, waarvan dertig jaar als lid van ’t Jagerspaadje. Verder gezond eten en op je gewicht letten.
Op tijd naar bed kan ook helpen, maar toen ik maandagochtend bij haar was, verklapte ze dat ze pas om drie uur naar bed was gegaan. Want ze wilde eerst de finale-partij tussen Nadal en Medvedev afkijken. Zelf had ik het niet gevolgd; dus gaf ze uit haar hoofd nog even een resumé van de vijf setter.

Driver meenemen


Susan is vereerd dat de NGF haar heeft uitgenodigd om op het KLM Open in actie te komen op de ”Beat the Pro” hole. Tikker dezes heeft het niet gefact-checkt, maar het lijkt hem uniek in de geschiedenis van het Dutch Open Golf, misschien wel in de geschiedenis van de hele golfsport, zeker in de geschiedenis van ”Beat the Pro” en al helemaal in de geschiedenis van ’t Jagerspaadje: dat een honderdjarige op een internationaal toernooi de golfhandschoen mag opnemen tegen de professionals. Ook al is het maar voor één slag.

Gevraagd naar de situatie op hole 13 bij ”Beat the Pro”, leg ik Susan uit dat de lengte ongeveer 125 meter is. ”Oh, dat haal ik alleen met mijn driver, als het meezit”. Nou weet ik dat er voor de deelnemers aan ”Beat the Pro” een tas met clubs klaar staat om te gebruiken, maar dat zijn allemaal ijzers 5, 6, 7, 8, 9, echter geen drivers. Maar er is niks op tegen om je eigen club(s) mee te nemen. Dus heb ik Susan geadviseerd om donderdag haar eigen driver mee te nemen, als ze om half elf wordt opgehaald om samen met haar twee dochters naar het KLM Open af te reizen. En ik heb begrepen dat er een grote delegatie van ’t Jagerspaadje meegaat om Susan aan te moedigen.” (Tekst:NVGJ-Willem van de Elskamp)

Tekst en foto’s Leo van de Ruit

12-09-2019