logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Top-100 golfbaan Modry Las golf Club & Resort in Polen


Gelegen net buiten Choszczno in de provincie West-Pommeren in het noordwesten van Polen ligt een van de 100 mooiste banen van Europa, Modry Las Golf Club & Resort. Een uitdagende 18 holes Championship Course en een verrassende 9 holes mini Championship course parkbaan, opgericht in 2009. Golfjournalist en culinairjournalist Sonja van de Rhoer bezocht voor ons Modry Las en brengt verslag uit.

De golfbaan Modry Las is ontworpen door de legendarische Gary Player en de Nederlands-Zuid-Afrikaanse Theodoor Geertshuis als project manager. Sinds 1 augustus 2019 is de baan aangesloten als PGA National Poland bij ’s werelds mooiste golfbanen zoals PGA National Scotland in Gleneagles, PGA National Ireland Slieve Russell en vele andere beroemde golfbanen.

Hole 13 Golfbaan Modry Las Polen (Copyright: Modry Las)

Golfbaan en signature hole

In 2009 werd Modry Las verkozen tot beste Poolse golfbaan. Bovendien kreeg hole 15 par 3 de titel ‘Meest spectaculaire hole’. Vanaf de gele tee is het 142 meter, vanaf de rode tee 106 meter tot midden green. Afslag over het water, waarbij de green ook nog wordt beschermd door water links en een echt diepe potbunker rechts, waar je met een trapje in moet. Neem een clubje meer en tee wat hoger op.
Hole 2, par 5 met stroke index 1 maakt het de golfer niet echt gemakkelijk, glooiende fairway, met de 3de slag nog een lange slag schuin over het water naar de hoger gelegen green. Hole 4 en 7 vond ik ook absoluut uitdagende holes.
Voor mijn gevoel zijn de tweede 9 gemakkelijker om te spelen, al zijn ze zeker niet minder mooi. De fairways zijn goed onderhouden, de greens zijn lastig geonduleerd maar houden goed.
En…. het is een Gary Player baan….73 bunkers!

De kleine par 3 golfbaan Orly Las is mooi met intieme holes, absoluut geen pitch en putt, maar een volwaardig uitdagende korte baan, die in een uur goed gelopen kan worden. Erg leuk voor zowel hoge als lage hcp er.

Golfbaan Modry Las Polen hole 15 par 3 heeft de titel ‘Meest spectaculaire hole’. Neem een clubje meer en tee wat hoger op.(Copyright: Sonja van de Rhoer)

Wat maakt deze baan zo bijzonder?

De baan is uitdagend, breed met mooie waterpartijen, zowel langs de fairway, maar ook op kritieke plekken na de afslag ( geen driver dus maar nadenken met welke club je voor het water blijft). Hoog-lage fairways, glooiend, hogere greens die met beleid aangespeeld moeten worden. Voor elk wat wils.
Maar het echt bijzondere zit hem in de omgeving. Modry Las ligt in een prachtig natuurgebied, je loopt langs de twee meren van Radun (waar je gewoon in kunt zwemmen) en door dennen- en berkenbossen. De rough bestaat uit wilde bloemen en (eetbare) paddenstoelen, niets is aangeplant naast de fairways, alles is puur natuur. De stilte is hier oorverdovend, je hoort geen verkeer, er loopt geen snelweg naar Choszczno, slechts een gewone provinciale weg waar zeker niet hard gereden mag en kan worden. Het enige geluid komt van de vogels of een ree of wild zwijn dat net weg loopt door het hoge gras.

Ontstaan van de baan

Artur Gromadzki, voorzitter van Modry Las, kocht het land waar de baan nu is aangelegd in 1990, na de val van de muur in Berlijn. Het land waar hij is geboren en opgegroeid. Zijn ouders waren voor de val alles verloren. Arturs moeder adviseerde haar zoon en gaf aan dat het enige dat zijn waarde behoudt, ook in tijden van crisis, grond/land is. Artur werkte in die tijd in Zwitserland en had een opdracht in zijn geboortestreek in Polen. Hij werd weer verliefd op zijn geboortestreek en besloot om hier een stuk grond te kopen. Dat het een ‘beetje’ meer – 70 ha – was, vormde geen probleem toen het idee geopperd werd er een golfbaan aan te leggen. Wel moest er dan snel 50 ha, tegen een viervoudige prijs, bij worden gekocht. Samen met Gary Player werd aldus Modry Las gerealiseerd. De baan ‘rijpt ‘nog steeds, een bekend kenmerk voor het mooie ontwerp van Player.

Modry Las culinair


Chef Luc Dernacourt  (CopyRight: Sonja van de RHoer) Chef Luc Dernacourt werkte voorheen aan de Franse ambassade in Warschau, Kempinski Moskou, Singapore en nu bij Modry Las. Toevallig? Nee hij had genoeg van het hectische bestaan en zocht een mooie omgeving met een heerlijk klimaat, in de zomer is het tussen de 25-30 graden Celsius, in de winter nooit ijskoud, gelegen aan een groot meer, eigenlijk zijn het drie meren aan een, waar je in kunt zwemmen en kajakken. Er mogen in het meer geen motorboten worden gebruikt. Dernacourt is hier geheel op zijn plek, Hij kookt zowel Frans met een Mediterrane touch als typische Poolse streekgerechten. Enkele voorbeelden van gerechten: bietcarpaccio met linzen en geitenkaas; gerookte forel, zelf gerookt op sherry hout, uit het meer, met gekookte stukjes patisson; pompoensoep met gember en kokosmelk en amandelen; biefstuk met zwarte pepersaus, aardappelgratin, pastinaakpuree; crčme brulee met rozemarijn en maďskorrels. Een typische Poolse soep is zurek: bouillon met saucijs en hardgekookt ei met bladpeterselie. Of de traditionele zondagse soep: Rosol: kippenbouillon met vermicelli en blokjes wortel. De wijnen komen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Reizen naar Modry Las.

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Modry Las Golf Club & Resort te reizen. Vliegen naar Berlijn, een auto huren en in 2,5 uur naar het resort rijden. Of met de auto vanuit Nederland een paar dagen Berlijn bezoeken, vervolgens richting Gdansk, oude stad bezoeken, golfen in de omgeving, dan naar Modry Las rijden en hier een all inn package boeken (11 hotelkamers, 6 gardensuites, en cottages) met golf en genieten van het golfspel, de rust, de omgeving en de uitstekende keuken van het restaurant en eventueel doorrijden naar Krakau voor cultuur en golf ( Konopiska op Rosa Privas) in de omgeving.


Modry Las Golf Club Poland
Mickiewicza 20
73-200 Choszczno
Tel: +48 667 710 410
Fax: +48 667 710 510
golf@modrylas.pl
www.modrylas.pl

28-10-2019