logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Lang leven en Armageddon op Mallorca


Het Spaanse eiland Mallorca is bij Nederlandse golfers minder bekend als golfbestemming. Toch telt dit noordelijke eiland van de Balearen 23 golfbanen. Een ervan is Son Muntaner. Deze golfbaan is onderdeel van Arabella Golf en ligt op tien minuten van Mallorca's hoofdstad Palma en amper 20 minuten van de luchthaven. Onze journalist Leo van de Ruit speelde Son Muntaner en verhaalt over angstaanjagende uitdagingen, verrassingen en een tien eeuwen oude olijfboom.

De leeftijd van de nog altijd vruchtgevende olijfboom op hole 15 van Son Muntaner wordt met stelligheid geschat op meer dan duizend jaar. Tien eeuwen! Uit diep respect is daar op Mallorca rond deze boom Na Capitana genaamd, een muurtje gebouwd. Free drop wanneer je bal in het ommuurde tuintje van dit cultureel erfgoed terecht is gekomen. Na Capitana vormt ook het logo van Son Muntaner Golfclub.

Na Capitana oude olijfboon op golfbaan Son Muntaner op Mallorca<br />

Race to Mallorca

De 1000+-jarige boom draagt behoorlijk bij aan de moeilijkheidsgraad van Son Muntaner, Stroke Index 2. Straks, als de baanrenovatie naar nog hoger niveau is voltooid, wellicht SI 1. De bedoeling is dat golfbaan Son Muntaner in de nabije toekomst de arena is voor de finale van de Europese Challenge Tour, de zogenaamde Race to Mallorca. Deze finale had het afgelopen jaar al plaats op Mallorca, namelijk op Alcanada. 'Onze' Darius van Driel veroverde daar zijn eerste Europese Tourkaart. Son Muntaner wordt de komende tijd voor de Race tot Mallorca klaargestoomd. De smalle vijftiende hole par-5, nu al heel lang van de backtees, zal dan nog aanzienlijk langer zijn dan de 524 meter van nu.

Angstaanjagend

Son Muntaner, waar die naam vandaan komt is een raadsel, blijkt een uitzonderlijke golfbaan te zijn. Leden van de club noemen de eerste drie holes Armageddon. Alles vernietigende oorlog tussen goed en kwaad. Het einde der tijden, maar ook het rijk van nieuw begin waar doden opstaan. De eerste drie holes Son Muntaner kunnen betekenen: met nul punten naar hole 4 of drie keer par en met minstens zes punten door. Het begin van een partij is een angstaanjagende uitdaging en staat garant voor verrassingen, akelige of fijne. Het is maar dat je het weet als je op die drie holes je bal in het spel brengt.

Geweldig golfen in voor- en najaar

Son Muntaner op Mallorca is onderdeel van Arabella Golf, bestaande uit vier golfbanen. Son Vida (uit 1964), Son Muntaner (2000), Son Quint (2007) en de Par-3 Son Quint. Zij liggen alle vier op tien minuten van Mallorca's hoofdstad Palma en amper twintig minuten van de luchthaven. Deze vier behoren tot de 23 golfbanen die Mallorca rijk is. Arabella Golf opereert vanuit twee hotels; wie logeert in het Sheraton (93 kamers) betaalt voor golf inclusief.
Son Muntaner<br />

Je kunt dan spelen zoveel je wilt op de vier banen van Arabella golf. Op het vakantie eiland fluctueren de prijzen naar gelang het seizoen en het aanbod. 's Winters, in de herfst en in de lente is het geweldig golfen op Mallorca. 's Zomers lopen de temperaturen zo hoog op dat golfen geen aardigheid meer is. De banen zijn dan doorgaans nauwelijks bezet met uitzondering van de vroege ochtend en late namiddag.

Rafael Nadal promotor jeugdgolf

Op Mallorca wordt wel gezegd dat het eiland meer golfbanen dan golfers heeft. Dat is met 23 tegen 800.000 sterk uitgedrukt, maar feit is wel dat de golfbanen uitgebreide jeugdprogramma's ontwikkelen. Wij constateerden op een zondag dat op golfclubs tientallen kinderen actief waren met golf. Ze speelden ook in viertallen op de grote banen. Gratis. De filosofie daarachter: ďAls de jeugd golf speelt, gaan de ouders het ook (weer) doen.Ē Voornaam promotor van golf door de jeugd is tennisfenomeen Rafael Nadal. De geboren Mallorquin heeft een grote tennisacademie op zijn geboorte-eiland, maar hij is Ėals lid van Son ServeraĖ ook een verwoed golfspeler.

Golfbaan Son Vida par 3 MallorcaRuimbaan voor de jeugd op golfbanen Mallorca

Golfen op Mallorca kan altijd en is in principe niet zo duur. Het zou zelfs nog goedkoper zijn als niet het zand dat nodig is voor het onderhoud van de banen geÔmporteerd moet worden en voor het gerecyclede water betaald moet worden.

Luxe verblijf in Castillo Son Vida

Ander groots uitvalspunt is Castillo Son Vida. Fantastisch hotel. In de gangen enorme schilderijen van kunstenaars uit de Spaanse School, onder wie Bartolomť Gonzales. Van hem portretten van Isabel de Borbon Parma, de vrouw van Philip de IV. Ook een van haar echtgenoot Prince Felipe die later Philip IV zal zijn.
Castillo Son Vida, gebouwd in de vijftiende eeuw, is luxe hotel sinds 1961. Het was toen direct luxe. En zoveel luxe was er niet op Mallorca of alles en iedereen die maar hotshot of beroemd was, liet zich melden aan de receptie voor een verblijf. De Spaanse koning Juan Carlos logeerde er, Maria Callas met haar geliefde Onassis, Prince Rainier van Monaco met Grace Kelly, de Palestijnse leider Yasser Arafat, de Libische president Gadaffi (gedood in 2011), Umbterto II die de laatste koning van ItaliŽ was, en filmsterren als Steve McQueen, Anthony Quinn en Brigitte Bardot. Naar verluidt legden velen van hen hun yacht aan in de haven van Palma en pakten zij daarna de helikopter naar de verwennerij in Castillio Son Vida. En zo (deden) doen ook wereldsterren als Jennifer Lopez (JayLo), de voetballer Ronaldo en Michael Douglas met zijn vrouw actrice Catherine Zeta-Jones. Maakt het idee mogelijk in hetzelfde bed te slapen als genoemde beroemdheden iets los? Ben je gek!

Super de luxe hotel Castillo Son Muntaner op Mallorca<br />

De Monegaskische vorst Rainier van Monaco verrichtte in 1964 de door F.W. Hawtree en diens zoon ontwikkelde golfbaan Son Vida, gedeeltelijk rond Castillo Son Vida gesitueerd. Son Vida is de oudste baan van de Balearen. Met 5601 meter, op zijn langst, is deze golfcourse wat minder moeilijk dan Son Muntaner. Eenmaal op de greens aangekomen komt de man/vrouw met de putter voor duivelse dilemma's te staan. Hard of zacht, break van links naar rechts, of andersom; dat is een uiterst moeilijk op te lossen probleem. Wie daar 18 holes de drieputt weet te vermijden, wint de partij. Ė

Hole 18 op Son Vida Mallorca

www.arabellagolfmallorca.com
golf.mallorca@arabellagolf.com


Tekst: Leo van de Ruit, fotoís:Leo van de Ruit en Son Muntaner

24-01-2020