logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Belek; het golfwalhalla van Turkije


Belek is het paradepaardje van het Turkse (golf-)toerisme en het Ministerie van Toerisme dat de ontwikkelingen in deze sector met strakke hand regisseert heeft Belek tot voorbeeld voor nieuw te ontwikkelen gebieden uitgeroepen.

Het is in diverse opzichten indrukwekkend wat de Turken aan de zuidkust op 30 km ten oosten van Antalya in Belek in nog geen twee decennia hebben gepresteerd. Eind jaren tachtig is op nationaal niveau besloten dat dit (toen onaanzienlijke) dorpje een belangrijke toeristische bestemming zou krijgen. In 1990 ging de eerste spade de grond in om een nieuwe infrastructuur te bouwen en werd begonnen aan de bouw van hotels en resorts. Nu in 2007 kan worden geconstateerd dat Belek een kwalitatief hoogstaand toeristisch centrum is met 32 vier of vijf sterren hotels of resorts en 6 golfbanen.

De ruimtelijke indeling van Belek is ingenieus aangepakt. Aankomend in en rondrijdend door dit toeristencentrum heeft men bepaald niet de indruk zich tussen duizenden vakantiegangers te bevinden. De volop aanwezige bossen zijn steeds zoveel mogelijk intact gelaten. Ieder hotel of resort is als het ware deels verscholen in het bos en voor een ander deel aan het strand gesitueerd. De golfbanen (er zijn er nu tien 18-holes banen in de komende tijd worden er nog vijf geopend) zijn aangelegd in een meer landinwaarts gelegen brede strook eveneens bosrijk gebied. Alle zes de bestaande banen zijn qua karakter parklandbanen. Overigens wordt volgend jaar, iets buiten deze 'golfstrip' maar ook in Belek, de eerste linksbaan van Turkije geopend.
Drie banen hebben we nader bekeken en gespeeld.

Golfervaringen in Belek


Omdat de golfbanen van Belek in dezelfde strook land achter de plaatselijke resorts liggen, verbaast het niet dat de banen qua karakter veel van elkaar weg hebben. Alle banen zijn kwalitatief van een hoog niveau. De bespeler wordt vooral met zijn eigen tekortkomingen en nauwelijks met die van de banen geconfronteerd. De verschillen tussen de banen zijn terug te vinden in de details. Zoals een onverwachte flightgenoot die bijna de verkeerde bal speelde.

Geen enkele oneffenheid


De eerste baan waarmee we kennis maakten was, achteraf gezien, meteen ook de beste. Dit is de baan van de Cornelia Golf Club. Deze baan, ontworpen door Nick Faldo, is november 2006 geopend. Bij de beschrijving ervan passen alleen superlatieven. Het grote genieten begint onmiddellijk bij het betreden van het clubhuis. De ontvangst is charmant met een koel drankje om geheel in balans aan de ronde door de baan te beginnen. We maakten onze ronde met een huurset stokken en een electrocar. De stokken zijn van topkwaliteit. Nagenoeg splinternieuw Callaway X-18 materiaal, en de electrocar is nagenoeg geruisloos. Als er dus iets misgaat in het spel kan men zich dat alleen zichzelf verwijten. Hoewel... de baan kende toch, althans voor mij een handicap: Ik ben gewend me in de oplijning voor een slag te oriŽnteren op een oneffenheid, geel plekje of afwijkende graspol in de baan. Helaas voor mij: De Cornelia Golf Course heeft een zo egale grasmat dat deze afwijkingen ontbreken. Naarmate de baan wat langer in gebruik is zal dit probleem ongetwijfeld kleiner worden.
Meer details van de baan vindt u op onze website

Flinke wandeling


Dat een baan in de loop der jaren oneffenheden krijgt was waar te nemen op de Old Course van de Gloria Golf Club. Deze baan is al sinds 1997 in gebruik. Op zich is het onderhoud aan de baan goed te noemen maar -uiteraard- zijn er ook sporen van gebruik. De leeftijd van de baan is verder duidelijk af te lezen aan de rough langs de baan. Niet de bedoeling, maar onvermijdelijk belandden we er af en toe toch in. Dan blijkt dat de (doorn-)struiken in de loop van de jaren flink konden groeien. Met andere woorden: In de rough op de Gloria Old Course betekent serieuze problemen. Heel wat anders dan op de Cornelia waar de rough nog behoorlijk toegankelijk en bespeelbaar is. De golfers op de Gloria Old Course moeten enkele fraaie waterpartijen trotseren: op hole 2 de "Fish Pond" en op hole 7, treffend betiteld als "Splash". Nadeel van de Old Course is dat er al een fikse wandeling vanuit het clubhuis nodig is voordat de de eerste afslag bereikt is. Ter compensatie krijg je van de starter, net als overigens op de Cornelia, twee flesjes heerlijk koud water aangereikt. Het clubhuis en de verdere entourage zijn door de totale omvang van de club (45 holes) massaler dan bij de bescheidener Cornelia (27 holes). Meer details van de baan vindt u op onze website


Tat Golf Club


Tenslotte speelden we een ronde op de Tat Golf Club. Anders dan de overige banen in Belek zijn er enkele holes in de baan van deze club die direct aan het strand van de Middellandse Zee grenzen. Vanaf alle banen is er op diverse plaatsen uitzicht op het imposante Taurusgebergte. Als dat vergezicht gecompleteerd zou kunnen worden door een blik op de aan de golfbaan grenzende Mediterranee, zou het plaatje compleet zijn. Onze indruk van deze baan is dat het de meest vergevingsgezinde van de drie bespeelde banen is. Wellicht kregen we die indruk door de volop bloeiende oleanders en rododendrons. De 19e hole is aangenaam uitgerust. De baan is zeker niet splinternieuw, en de aankleding van het clubhuis is van een gedateerde gezelligheid.
Alles overziend verschafte ons spelen op de drie genoemde banen uiteenlopende ervaringen die alle meer of minder positief zijn. Als het even kan ziet men ons in golfstad Belek snel weer terug! Meer details van de baan vindt u op onze website


Ela Resort Hotel


In Belek en omgeving zijn legio overnachtingsmogelijkheden. Wij sliepen in het Ela Resort Hotel, een splinternieuwe accommodatie in Belek. De geboden voorzieningen maken de vijf sterren zonder meer waar: De kamers zijn ruim, de bedden zijn groot, het eten en drinken is van topniveau maar vooral de geboden service maakt indruk. Aan de selectie van de medewerkers, vaak gehuld in traditioneel Turkse gewaden, is voelbaar grote zorg besteed. Men staat voortdurend voor je klaar en ... altijd met een glimlach. Een enkel puntje, zoals talenkennis, verdient nog de aandacht zoals: Een beeldschone Turkse hield bij het diner nauwkeurig in de gaten of het ons mogelijk nog aan iets ontbrak. Constateerde ze zoiets dan kwam ze onmiddellijk in actie, schonk water of wijn bij of wat er maar nodig was ons steeds weer toewensend vooral van het gebodene te genieten. Toen we tenslotte voldaan onze tafel verlieten riep ze ons nog na; "Enjoy your meal!" . Dit charmante smetje werd overigens gecompenseerd door haar collega ÷nder die ons in de bar in vlekkeloos Nederlands op onze wenken bediende en in alles liet blijken te begrijpen wat het bieden van service betekent. Het Ela Resort stelt zich ten doel "to touch your feelings". Bij ons verblijf is het in die missie geslaagd.
Ela Quality Resort Hotel

Reiswijzer


Turkije wordt door de meeste golftouroperators aangeboden, o.a. bij Golftime Travel en ProGolf.
Op onze website is een overzicht te vinden van de golfbanen in Turkije.
Algemene informatie over Turkije: Turks Nationaal Verkeersbureau.
Informatie over Belek en omgeving: Belek Tourism Center
Informatie over losse vluchten naar Belek kunt u vinden op o.a.:
Turkish Airlines en
Corendon Airlines
Beide luchtvaartmaatschappije vervoeren golftassen gratis. Kijk voor meer informatie over het meenemen van golftassen op onze speciale pagina's hiervoor.

06-11-2007