logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golf en Christmas Carol in Portugal


Bij kerstmarkten denken we vooral aan Duitsland en België. Braadworst en glüwein. Maar ook in zuidelijke landen worden in de aanloop naar kerst dorpen en steden versierd. Het Portugese plaatsje Óbidos is wijd en zijd bekend om de genoeglijke sfeer die er de weken voor kerst hangt. Op steenworp afstand van beroemde golfbanen als Praia del Rey en Golden Eagle ligt een soort Charles Dickens dorp dat helemaal in kerstsfeer is ondergedompeld.

’s Ochtends in een heerlijk zonnetje een van de mooiste golfbanen van Portugal, Praia del Rey, spelen en ’s avonds in kerstsferen het historische stadje Óbidos bezoeken. Wij deden dat afgelopen weekend. En het beviel. Natuurlijk was het een enorme meevaller dat we van die goede temperaturen hadden. Het gebied boven Lissabon, de Costa d’Oeste, is normaal in deze tijd van het jaar niet gezegend met temperaturen van 16 ŕ 17 graden. Dat was een aangename verrassing. We zullen het wel verdiend hebben na al die regen in Nederland.

Geraffineerd gemaaidPraia del Rey lag er in die winterzon schitterend bij. De golfbaan is lastige om te spelen. Niet in de laatste plaats door de linksachtige holes die evenwijdig aan de oceaan lopen. Bij harde wind is het een heel gevecht om de bal op de fairway te houden. Aan het onderhoud van de baan ligt het in ieder geval niet. Super, supersnelle greens, prachtig gemaaide fairways die geraffineerd oplopend naar de rough gemaaid zijn. Elke keer is het gras iets langer, totdat je echt in de rough komt en dat is vaak lastig spelen. Helemaal bij de linksachtige holes. Daar kan je beter uitblijven. De uitzichten van de holes die naar zee lopen zijn spectaculair.
Terwijl we daar zo met onze poloshirts met korte mouwen liepen, konden we niet bevroeden dat we ’s avonds in een soort Christmas Carol van Charles Dickens terecht zouden komen.

Kersenlikeur


Vila Natal. Zo profileert Óbidos zich van 8 december tot 6 januari (3-koningen). De pittoreske straatjes zijn feestelijk verlicht. Kerken en andere gebouwen hebben lichtomlijstingen en al van ver zie je in de hoogte de verlichte kantelen van de ommuring van het stadje. De winkeltjes zijn alle dagen open, op sommige dagen tot 11 uur ’s avonds. Op zaterdagavond lijkt het of heel Portugal is uitgelopen om de kerstsfeer op te snuiven en om Ginjinha te drinken, een kersenlikeur die je als Portugese equivalent van de glüwein kan beschouwen.

Kerstboom als grafmonument


Er zijn een (kunst-) ijsbaan en skipiste en, heel bijzonder, net buiten de stadspoorten staan tientallen opgetuigde kerstbomen. Een straat waar bedrijven aan weerszijden hun volgehangen kerstbomen (inclusief lichtjes) hebben opgezet. Traditionele kerstbomen, futuristische kerstbomen en bizarre bomen. Op elke boom hangt een bord van welk bedrijf de kerstboom is. Zo zien wij een soort grafmonument in de vorm van een kerstboom, gemaakt door een steenhouwerij. Tja, zo profileer je je mogelijkheden.
Een ander heeft niet veel meer dan allemaal businesskaartjes in de boom gehangen. Andere bedrijven hebben er echter heel veel werk van gemaakt. De ‘kerstbomenstraat’ is duidelijk een trekpleister, alle Óbidos-gangers schuifelen er langs, totdat ze aan het einde de braadworsten (of iets dergelijks) gaan eten en vervolgens de skipiste en ijsbaan gaan uitproberen.

Reiswijzer


Er zijn weinig tot geen buitenlandse toeristen te bekennen. Wellicht omdat het seizoen hier is afgelopen, maar met temperaturen van 17 graden is het voor de golfer wel aantrekkelijk om dit gebied te bezoeken . De kerstmarkt duurt tot 6 januari. Golfen kan overal, elke dag. Naast Praia del Rey, liggen bijvoorbeeld op korte afstand: Campo Real en Golden Eagle. Leuke golfbanen om te spelen. Praia del Rey heeft een eigen vijfsterren hotel. Bij Campo Real is onlangs het Westin Campo Real (ook vijfsterren) geopend.
Voor een bezoek aan de regio Costa d’Oeste kan het beste op Lissabon gevlogen worden. TAP Portugal vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks naar deze stad. De regio ligt op nog geen uur rijden van de luchthaven.

Meer informatie:
Óbidos Vila Natal

Tap Portugal

Praia del Rey

Golden Eagle

Campo Real

14-12-2007