logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

TunesiŽ: Golfen op een oase in de woestijn


Even buiten Monastir, op de heuvels die aflopen naar de kust, ligt Flamingo Golf Course. Op het terras bij het clubhuis kan genietend van het prachtig panorama nog heerlijk worden nagenoten van het inspirerend spel op deze baan.

Voor veel golfers is TunesiŽ geen onbekende bestemming. Als ze op hun thuisbanen niet of slechts dik aangekleed terechtkunnen is dit Noord-Afrikaanse land een prima toevluchtsoord. TunesiŽ beschikt inmiddels over de nodige golfbanen en er is een ruim aanbod aan charter-trips inclusief verblijfsfaciliteiten voor aantrekkelijke prijzen.

Vlakbij de historische stad Sousse bevindt zich het vakantieoord Port El Kantoui. Dit oorspronkelijk kleine vissersdorpje is in de laatste twee decennia uitgegroeid tot een compleet vakantiestadje aan de Middellandse Zee compleet met hotels en appartementen in alle categorieŽn, een ruime jachthaven en natuurlijkÖ een golfaccommodatie op internationaal niveau.

El Kantaoui Golf Course


De El Kantaoui Golfcourse kent tweemaal 18 holes, respectievelijk de Sea Course en de Panorama Course. De eeuwenoude irrigatiekanalen, historische waterputten en honderdjarige palm-, olijf- en granaatappelbomen zijn in de baan behouden gebleven. De eeuwenoude irrigatiekanalen, historische waterputten en honderdjarige palm-, olijf- en granaatappelbomen zijn in de baan behouden gebleven. De golfbaan is ruim van opzet, maar door de aanwezigheid van bebouwing ontbreken weidse vergezichten. De golfer die zich op zijn spel concentreert wordt hier echter niet door gehinderd. Op strategische punten zijn goed bespeelbare bunkers aanwezig. Alle greens zijn, ondanks intensieve bespeling, van een uitstekende kwaliteit en enkele liggen op hogergelegen plateaus. Het is een hele kunst om deze greens van afstand aan te spelen.

Opstoppingen


Sea Course heeft relatief veel doglegs waar om de hoek telkens weer een nieuwe verrassing wacht. Kortom, een prachtige kwalitatief hoogstaande baan midden in een populair toeristenoord. Dit geeft ook aanleiding tot een kanttekening: De baan is erg in trek bij de toeristen en daardoor erg druk. Op zich geen punt als alle spelers het tempo erin houden en de etiquette in acht nemen. Helaas gebeurt dat hier niet altijd. Er ontstonden de nodige opstoppingen, waar de marshall niet adequaat op inspeelde. Zo troffen wij flights van 5 personen voor ons in de baan en dan wordt het wel erg lastig het tempo in het spel te houden.

Flamingo Golf Course


Even buiten Monastir, op de heuvels die aflopen naar de kust, ligt Flamingo Golf Course. Een juweel van een golfbaan. Het ontwerp van deze baan verraadt de meesterhand van de befaamde Amerikaan Ronald Freame. De architect liet de bestaande natuurlijke omgeving nagenoeg intact en ontwierp binnen dat bestek een goed bespeelbare, kwalitatief hoogstaande baan. Flamingo Golf Course. Het ontwerp van deze baan verraadt de meesterhand van de befaamde Amerikaan Ronald Freame. Al spelend op deze zeer geaccidenteerde baan (buggy aanbevolen) staat de golfer zo versteld van de prachtige panoramaís dat het moeite kost de concentratie te behouden. Bij ieder teebox is het echter wel even puzzelen om de green te ontwaren. Op veel fairways dienen de groen-wit gestreepte palen als indicatie voor de speelrichting. Is men eenmaal na de eerste 5 holes op het plateau boven op de heuvels aangeland dan blijkt daar een verraderlijke waterpartij te liggen die de meeste golfers verleidt een korte binnenroute over het water te nemen. Met alle gevaren van dien.

Aantrekkelijk voor allerlei soorten golfers


En, vlak voor de green van hole 9, ligt heel verradelijk een uitdagende kloof van hooguit 25 meter breed. Het aanspelen van de er vlak achter liggende green wordt zo een mooi avontuur.
Extra aantrekkelijk van deze golfbaan is dat de geoefende spelers Ėom het zo te zeggen- de moeilijkheden niet uit de weg kan gaan en tegelijk is de baan goed bespeelbaar voor hogere handicappers omdat steeds in het ontwerp vluchtwegen zijn ingebouwd. Hole 19, het clubhuis, voldoet aan alle eisen zonder spectaculair te zijn. Op het terras bij het clubhuis kan genietend van het prachtig panorama nog heerlijk worden nagenoten van het inspirerend spel op deze baan.


Golf des Oasis Tozeur


Golf des Oasis Tozeur is een verbluffende verschijning in dit landschap. Ook deze baan is ontworpen door Ronald Freame. Hij heeft vernuftig gebruik gemaakt van langwerpige rotsachtige kloven die de baan doorsnijden.
Tozeur is van oorsprong een oase. Nu is het een complete stad midden in de woestijn en vlakbij het grootste zoutmeer van Afrika, het Chott el-Djerid. Net buiten deze stad is Golf des Oasis Tozeur geopend. Het is een verbluffende verschijning in dit landschap. Ook deze baan is ontworpen door Ronald Freame. Hij heeft vernuftig gebruik gemaakt van langwerpige rotsachtige kloven die de baan doorsnijden alsmede van een rotsformatie waar enkele metershoge portretten uit de rotsen zijn gehouwen. Op deze baan zijn vier meertjes gecreŽerd. Uiteraard moet de speler op diverse plaatsen over een kloof en over de het water spelen. De baan is verder ďaangekleedĒ met maar liefst 3500 palmbomen. De fairways en de greens zijn, dankzij 3000 kubieke meter water dat dagelijks wordt opgepompt, fris groen gekleurd. Tot zover allemaal superlatieven over dit parcours. Helaas valt er ook e.e.a. op te merken. Op Golf Oasis Tozeur is ook een rotsformatie waar enkele metershoge portretten uit de rotsen zijn gehouwen. Waarschijnlijk omdat de baan nieuw is, is de ondergrond zo dun dat grof zand en/of steentjes het lekker rollen van de bal verhinderen. Met name de greens zijn onvoorspelbaar! De verantwoordelijken voor de baan onderkennen dit tekort en verzekeren de bezoekers dat hier de nodige aandacht voor is. Geen baan voor topprestaties dus, maar desondanks zeker een baan die een plezierige uitdaging biedt om een leuke ronde te spelen waarbij de speler zich steeds weer kan verbazen over de ruige natuur en de fantastische panoramaís die met name vanaf de holes 13 en 15 over de wijde omtrek geboden worden.

Gastvrij


Naast golfen blijkt het land nog verrassend veel meer te bieden. Allereerst de Midden-Oosten sfeer. De bevolking is veelal nog in traditionele kledij gehuld en de lokale taal is Arabisch. Winkelen in TunesiŽ gebeurt veelal in een souk, een markt die in de grotere plaatsen overdekt is. De bewoners van dit vakantieland zijn meestal zeer vriendelijke en gastvrije mensen, die graag contact leggen en al snel, zonder bijbedoelingen, een glaasje muntthee aanbieden.
Bij Sbeitla, in Midden TunesiŽ, zijn nog heel goed de resten van de oude Romeinse (en later Byzantijnse) stad Sufetula bewaard gebleven. TunesiŽ heeft ook een rijke geschiedenis. Het is het land van de veldheer Hannibal uit Carthago die tegen de Romeinen ten strijde trok en daarvoor zijn leger met enkele tientallen olifanten over de Alpen voerde. Later werd het land onderdeel van het grote Romeinse Rijk en vormde daarvan de provincie Africa. Als provincie was het land van belang voor de Romeinen als grootleverancier van olijfolie. Dat is iets wat nu nog steeds heel herkenbaar is: Noord en Midden TunesiŽ blijken nog steeds overdadig voorzien van olijfboomgaarden. Bij Sbeitla, in Midden TunesiŽ, zijn nog heel goed de resten van de oude Romeinse (en later Byzantijnse) stad Sufetula bewaard gebleven. In deze stad zijn de resten van de grote olijfoliepersen herkenbaar terug te vinden.
Nabij Sbeitla is Kairouan gelegen, de tweede heilige stad voor de moslims. De grote moskee van die stad is, in al zijn eenvoud, indrukwekkend. Kairouan is tegelijk het Tunesische centrum van de tapijtindustrie, iets wat bij een bezoek ook niet onopgemerkt kan blijven en tegelijk voor de liefhebbers mogelijkheden biedt zich een leuk tapijtje aan te schaffen. (Denk er daarbij wel aan de nodige tijd voor het afdingen in te ruimen!)

Woestijn


Naarmate men verder naar het zuiden komt is aan het landschap zichtbaar dat vruchtbare grond plaatsmaakt voor dorre woestijn. Eerst is nog sprake van een steppelandschap met enige begroeiing en nog verder alleen maar van zand en rotsen. In het uitgestrekte steppe-achtige deel bevinden zich kilometerslange kaarsrechte kwalitatief goede wegen. Heel af en toe passeert men op die wegen herders met een kudde schapen, geiten of kamelen. Steden en dorpen zijn hier gevestigd bij natuurlijke oasen. Het landschap hier kan zonder meer als spectaculair worden betiteld. Dit blijkt ook wel uit het feit dat dit gebied als decor heeft gediend voor films als Star Wars, the English Patient en Indiana Jones. Mogelijk komt het landschap u dus bij een bezoek bekend voor, maar ik durf te verzekeren dat de indruk die het in werkelijkheid maakt nog veel indrukwekkender is!

Meer informatie over golfbanen in TunesiŽ vindt u op onze website
Meerdere golftouroperators bieden golfreizen naar TunesiŽ aan. Kijk bijvoorbeeld op: Golftime travel

27-02-2008