logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Fuerteventura; Golfen op de maan


Als je Fuerteventura op Google Earth opzoekt en je zoomt een beetje in, zie je één groot maanlandschap. Het enige groen dat je kan ontwaren zijn de golfbanen van het eiland. Salina de antigua<br />
Zo zie je als je inzoomt onder de hoofdstad Puerto de Rosario, aan de oostkust bij Caleta de Fustes, heel duidelijk twee golfbanen liggen. Zuidelijker bij Gran Tarajal, doemt zelfs het golfbaantje van Las Playitas op en helemaal in het zuiden bij Jandia is ook een golfbaan te ontwaren. Golfen in zo’n maanlandschap, kan dat? Ja, en het is nog leuk ook.

De Canarische Eilanden Tenerife en Gran Canaria zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een golfbestemming bij uitstek. Er zijn schitterende golfbanen aangelegd. Nu leent het landschap van die twee eilanden zich wat makkelijker voor golfbaanaanleg dan Fuerteventura. Het aanleggen van een golfbaan op dit vulkanische eiland is een hele klus. Toch wil het eiland zich ook als golfbestemming gaan profileren en zijn er de laatste jaren de nodige golfbanen
aangelegd.

Nieuwe golfbanen


In totaal zijn er zes golfbanen operationeel op Fuerteventura. Golfers van elk niveau kunnen er terecht. De meest bespeelde 18-holes banen liggen aan de oostkust bij Calete de Fuste. Zuidelijker, iets boven Gran Tarajal, ligt de 9-holes golfbaan Las Playitas. Bij Jandia, helemaal in het zuiden ligt ook een 18 holes golfbaan. Een van de nieuwste golfbanen op Fuerteventura is La Oliva. Een 18-holes baan iets buiten Corralejo. Naast de bestaande banen zijn er veel plannen voor nieuwe golfbanen. Op welke termijn deze worden aangelegd is nog onduidelijk.

FORE in het Spaans


Fuerteventura Golf Club De eerste golfbaan die wij spelen is de redelijk ruim opgezette Fuerteventura Golf Club bij Calete de Fuste. Wel staan er erg veel huizen rondom de baan. Soms zo dicht op de golfbaan dat je huiverig bent om je bal te slaan. Zeker als je ergens kinderen in een zwembad hoort spartelen en je geen beschermende hekken rondom de tuinen en terrassen ziet staan.. Zouden Spaanse kinderen weten wat FORE betekent?
Fuerteventuragolf is zes jaar oud en de eerste golfbaan van het eiland. De baan lijkt een makkie. Oeps, even niet goed in de strokesaver gekeken. Her en der meanderen vervelende waterhindernissen met bazaltblokken door de baan. De baan ziet er op zich niet onaardig uit. Het blijkt alleen erg lastig om deze banen goed te onderhouden. In feite is er op de stenen een laag zand en aarde gestort waaroverheen het gras is aangelegd. Anders dan in Nederland heeft het gras moeite goed te wortelen en zijn er veel ‘sleetse’ plekken. Dat is vooral op de greens goed te zien.

Aanvliegroute


De baan is redelijk vlak op de laatste paar holes na. Hole 17 moet je omhoog spelen. Apotheose van de baan komt op hole 18 met een mooi uitzicht over een deel van de baan en in de verte zie je ook de groene oase van de naastgelegen golfbaan Salinas de Antigua.
Tijdens het spelen kan je ook goed in de gaten houden hoeveel toeristen het eiland aandoen, want de baan ligt in de aanvliegroute van de luchthaven vlak onder Puerto de Rosaria. De passagiers zie je soms in de toestellen zitten.
Het clubhuis van Fuerteventura Golf is goed. Het is onderdeel van het Elba Golf hotel en er heerst een goede sfeer. Het personeel is vriendelijk. Niet onbelangrijk is ook dat je er goed kan eten.

Longest Drive ever


Salinas de antigua<br />
De tweede golfbaan bij Calete de Fuste is de 2 jaar oude Salinas de Antigua. De golfbaan is compact (48 ha) en valt vooral op door de vele bunkers die de baan rijk is. Die maken het spelen soms erg lastig. Zeker omdat de fairways smal zijn en erlangs veel lavagesteente ligt Daar wil je niet in belanden met je bal. Deze technische baan vraagt om technische spel. Als beginnende golfer kan je hier terecht, maar dan moet je niet de held willen uithangen door grote afstanden te willen slaan. Bij onnauwkeurigheid in je spel breekt deze baan je op.
De golfbaan ligt rondom een bungalowdorp. Hoewel minder protserig dan de villa’s rond Fuerteventura Golf Club, beginnen al die huizen toch wel een beetje te vervelen. Zijn er nog golfbanen in Spanje waar geen huizen aan liggen?

Concurrerende golfbestemming


Salinas de antigua<br />
Er zijn geen of nauwelijks hoogteverschillen op de baan. De ondergrond van de baan is hard. Zeker bij droog weer en wind mee, kan de baan tot ongekende prestaties leiden. Wij speelden onze longest drive ever op hole 18 par 4.
Later, in het hippe en trendy clubhuis, legt golfbaan directeur Fransisco de Bethencourt uit dat golfen op Fuerteventura net zo’n begrip moet worden als golfen op Tenerife en Gran Canaria. Hij wil graag Nederlandse golfers op de baan hebben en heeft voor de toeristen allerlei voordeeltjes bedacht. Daarnaast zijn de greenfee’s, zeker in vergelijking met de andere eilanden, niet duur. Boeken via de hotels scheelt ook nog eens. Greenfee’s van 45 tot 50 euro zijn dan mogelijk. Kijk ook op hun website voor zeer aantrekkelijke arrangementen van nog geen € 500 pp.
Inmiddels hebben ook twee Nederlandse touroperators (Pin High Golftravel en Golftime Travel) Fuerteventura in hun programma opgenomen.

Geschikt voor eerste golfstappen


Las Playitas Voor de beginnende golfer is de golfbaan bij Playitas een aanrader. Het baantje begon als een nog redelijke lange 6 holes baan en is inmiddels uitgebreid tot 9 holes. Als alles meezit worden volgend jaar de andere 9 holes geopend en ligt er wat zuidelijker van Calete de Fuste een volwaardige 18 holes baan. Aan Las Playitas is een Golfacademy verbonden voor met name de beginnende golfer. Deze overzichtelijke golfbaan is uitermate geschikt om je eerste golfstappen te zetten.

Nagolfse activiteiten


Buiten het golfen om is er op het eiland nog wel wat te doen. Zon, zee en strand bijvoorbeeld. Langs zo’n beetje de hele oostkust liggen brede stranden. Bij het noordelijk gelegen Corralejo ligt ook El Jable het Parque Natural de las Dunas. Een schitterende zandverstuiving die in de vroege ochtend, als de zon over de duinen strijkt, op zijn mooist is. Corralejo zelf is een oud vissersdorpje dat is uitgegroeid tot een toeristisch vakantieoord met vooral winkeltjes, eettenten en bars. Verder is de zee bij Corralejo buitengewoon populair bij kitesurfers. Aan de westkust leiden allerlei kleine weggetjes naar kleine intieme strandjes. Wie meer wil dan alleen zon, zee en strand kan onder andere paardrijden en aan jeepsafari’s meedoen. Zeker zo leuk is met een huurauto het eiland zelf verkennen. Routes en mogelijkheden hangen erg af van waar je zit. In het noorden en midden van het eiland is een tocht langs de windmolens leuk. Wij namen een deel van die route en gingen uiteindelijk naar het hoogste uitzichtpunt van het eiland, Mirador Morro Velosa. Hier wordt pas echt duidelijk hoe desolaat Fuerteventura is. Onze eerdere associatie met de maan blijkt zo gek nog niet.

uitzicht op maanlandschap vanaf Mirador

Hoe en waar op Fuerteventura


Pakket (golf)reizen


De golftouroperators Pin High Golftravel en Golftime Travel hebben Fuerteventura in hun programma opgenomen. Verder bieden de meeste grote touroperators Fuerteventura aan. Voor mensen die het golfen erbij willen doen, is het boeken via de algemene touroperator een goede optie.

Zelf regelen


Als je het zelf regelt en puur voor het golfen gaat, is een verblijf in Calete de Fuste aan te raden, of een accommodatie in Playitas. Hiervandaan is namelijk ook de zuidelijk gelegen golfbaan in Jandia goed te bereiken.Vanuit Corralejo (uiterste noorden van het eiland) is Jandia te ver. Als alleen op de golfbanen bij Calete de Fuste (35 minuten) wordt gespeeld en Golf Playitas (1 uur) is Corralejo echter een prima uitvalsbasis. Vluchten naar het eiland worden verzorgd door Arkefly. (Sinds 2015 vliegend onder de naam TUIfly.nl, red) en www.Transavia.com ( extra kosten golftas: € 30 pp per retour).
Klik hier voor een overzicht van wat andere luchtvaartmaatschappijen vragen voor het meenemen van een golftas.

Kijk voor een overzicht van de golfbanen op golfreiswijzer.nl

Hotels en accommodaties :


Caleta de Fuste: Elba Palace Golf

Las Playitas: Hotel Cala del Sol en Aparthotel Bahia Grande

Corralejo: BlueBay Palace


Heeft u al eens op de golfbanen van Fuerteventura gespeeld? Laat dan een beoordeling op onze website achter voor:
Fuerteventura Golf Club

Salina de Antigua

Jandia Golf

Las Playitas

La Oliva

18-12-2008