logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfen in de Eifel-regio


Op luttele uurtjes rijden van ons land kun je golf spelen in een totaal andere wereld: banen met veel hoogteverschil, prachtige vergezichten, langs de randen van eeuwenoude, uitgedoofde vulkanen, holes die nog lang in herinnering blijven. We praten hier over golf in de Eifel-regio. Tijdens een mooie zomerse week speelden we hier op zes banen: Golf-Resort Bitburger Land, Golf Lietzenhof, Golfclub Kyllburger Waldeifel, Golf-Club Eifel e.V., Golf Bad Münstereifel en Golfclub Burg Zievel. Hier leest u ons eerste deel van de trip. Bitburgerland

Onze oosterburen staan bekend om hun ”Gründlichkeit”. Op de kwaliteit van de banen valt dus doorgaans weinig af te dingen. Clubhuizen, kleedkamers, tee-boxen, baanfaciliteiten, zoals ballenwassers en goeie harken in de bunkers zijn tot in de puntjes verzorgd. Opvallend is dat er op enkele banen mensen werken met een Nederlandse achtergrond. Zij kunnen je net iets meer informatie over de baan geven dan wanneer de gastheer/gastvrouw Duitstalig is.

Bitburger Land Golf Resort in de Eifel (copyright Bitburger Land)

Onze zesdaagse golfsafari door de Eifel begint meteen al op een topbaan: het Golf-Resort Bitburger Land. Deze baan behoort tot de ”Top 40 Golfanlagen” van Duitsland. Evenals de later in de week gespeelde Golf-Club Eifel e.V. overigens.

Komische namen

Bitburger Land is nog relatief jong: geopend precies 20 jaar geleden op 15 juli 1995, naar een ontwerp van de Duitse golfbaanarchitect Karl F. Grohs. In 2010 stond deze baan op de zesde plaats in de Duitse Top Tien, in 2012 op de achtste plaats.
De club telt zo’n 650 leden, maar is verder een openbare baan. Zeker in de mooiere maanden van het jaar is het wenselijk om vooraf een starttijd te boeken. Door de week betaalt u 60 euro; in het weekend bedraagt het tarief 70 euro voor een rondje van 18 holes.
Er wordt wel eens gezegd dat Duitsers geen humor hebben, of althans weinig. Bij het Golf-Resort Bitburger Land zijn toch een paar grappenmakers aan het werk geweest. Zodoende hebben alle holes een min of meer komische naam gekregen.
In volgorde van 1 tot en met 18 (er mag gelachen worden) Stoszgebiet; Irren is brenzlig; Water-Lu; Verdammte Felsen; Keine falsche Bewegung!; Dran ist nicht drin;, Sieben Eichen;, Tal der Tränen; Rabenschwarzer Tag; Birdie Time; Loch Näss; Lieber nicht im Wasser, als zu tief im Sand; Grünes Monster; Hole in Five; Krummer Hund; Hürdenlauf; Sudden Death; Das Paradies hat 18 Löcher. Bij de bijnaam voor hole 18 moeten we opmerken dat dit Golf-Resort zichzelf ook wel ’Golf-Paradies’ noemt. Eerlijk is eerlijk: daar is niks teveel mee gezegd…Enige beschaving

Bitburger Land Golf Resort in de Eifel (copyright Bitburger Land) Al direct bij het binnenrijden van het Golf-Resort maakt de ambiance indruk: bloemen, vlaggen en het naamkaartje van de baan, uitgevoerd in vulkaansteen. Bitburger Land stelt enige beschaving op prijs: met een spijkerbroek, T-shirt of topje aan, kom je de baan niet op.
Hole één is lekker om er in te komen; stroke-index elf. Deze naar links afbuigende, 347 meter lange par vier biedt een royale blik over de Zuid-Eifel. Geniet ervan; het is ervoor.
Daarentegen ben je op hole drie, de 369 meter lange par vier Water-Lu (hcp 1), spekkoper als je daar een bogey maakt. Vooral bij de tweede slag naar de green op het schiereiland is de juiste clubkeuze cruciaal. Stroke-index 1 is geheel terecht. Geheimtip: met de tweede slag opleggen, zodat je een korte afstand naar de green overhoudt.
Ook de holes 4, 5 en 7 zijn scherprechters.

Golvende holes

De drie daaropvolgende holes kun je feitelijk heel ontspannen bestrijden: brede fairways nodigen uit om de driver eens lekker voluit te laten swingen. Hole acht heeft als bijnaam ’Dal der Tranen’, een precies 500 meter lange par vijf. Zijn bijnaam doet hij weinig eer aan. Wat ook blijkt uit zijn hoge stroke-index 13.
Op weg naar de turn moeten we nog wel hole negen, de 155 meter lange par drie (hcp 9), overwinnen. Probeer de green ietwat op rechts aan te spelen, dan is een par zeker haalbaar.

Toepasselijke bijnaam

Hole tien, een par vier van 295 meter, heeft als bijnaam ’Birdie Time’. Leuk gevonden. Ook de stroke-index van 18 en de bescheiden lengte doet vermoeden dat je hier zomaar een slag onder par kunt noteren. Maar dat is theorie. Want om een drie te maken, moet je na een ‘decent drive’ de tweede slag wel in de buurt van de pin laten landen. Drie diepe bunkers en een geonduleerde green dreigen ’het vogeltje’ te dwarsbomen.
Op naar hole 11 bijgenaamd ’Loch Näss’. Nou, dan weet je het wel: enerzijds een monster: een par vier van 370 meter met hcp8; anderzijds nattigheid. Naar mijn smaak één van de mooiste holes van Bitburger Land. Anders dan bij hole 10 is de bijnaam hier wel heel toepasselijk gekozen. Want het is een ware uitdaging om dit monster te lijf te gaan: een dogleg naar rechts, volop water. Wel omzoomd met bloeiende struiken en fraai geboomte. Denk goed na over de juiste stokkeuze. Anders komt ’Nässie’ als winnaar uit de strijd.
We lopen door naar hole 12. Deze niet al te ingewikkeld par 3, stroke-index 6 is met een lengte van 193 wel behoorlijk aan de maat. Water en bunkers liggen te loeren op hun buit. Wie de hindernissen slim of met geluk weet te ontwijken, krijgt een par voor de moeite.
Ook hole 13 is een monster. Als we tenminste zijn bijnaam serieus nemen. Hij wordt het ’Groene Monster’ genoemd. Wat voor een par 5 van 492 meter (hcp 10) wel goed gekozen lijkt. Toch kun op deze vrij recht lopende hole je inspanningen beloond zien met een par of bogey, tenminste zo lang je met je afslag en vervolgslagen maar mooi lang en recht blijft.
Bitburger Land Golf Resort in de Eifel (copyright Bitburger Land)

Andere koek

Met zijn stroke-index 2 is hole 14 andere koek. Zijn bijnaam ’Hole in Five’ geeft al aan dat je op deze 397 meter lange par 4 met een bogey tevreden mag zijn. Van alle par 4’s op de baan is dit de langste en de meest uitdagende. Want er is water en de green wordt serieus bewaakt door bunkers. Laat ’no guts, no glory’ dit keer achterwege: probeer in drie slagen op de green vlakbij de pin te komen en putt voor par. Met een twee-putt is de bogey in de pocket.
Hole 15 wordt ’Krummer Hund’ genoemd. Dus ligt er gegarandeerd een dog-leg op je te wachten. Daarbij zorgt zijn lengte van 378 meter op deze par vier voor extra lastigheid. Dit keer kom je onderweg geen water tegen, maar wel veel zand.

Prachtige eindspurt

We hebben nog hole 16, 17 en 18 voor de boeg. In de praktijk betekent dit een prachtige eindspurt. Te beginnen met hole 16. Op deze par 5 van 462 meter (hcp 14) lijkt er in eerste instantie weinig aan de hand. Voorzichtigheid is echter geboden, want er is hier niet bezuinigd op een kubieke meter zand meer of minder. Net als op hole 15 blijft H2O dit keer achterwege.
Dit gebrek aan water wordt op hole 17, de 163 meter lange par drie met stroke-index 12, gecompenseerd door een schilderachtige vijver: een ware lust voor het oog. Wie de bal in de vijver mept, begrijpt ook meteen de bijnaam ’Sudden Death’ van deze voorlaatste hole.
Hoe beter/leuker/mooier de slothole; deste langer blijf een golfbaan in je geheugen hangen, is mijn ervaring. Voor een baan die zichzelf de titel ’Golf-Paradijs’ toedicht, geldt dat natuurlijk nog extra. We worden niet teleurgesteld. Weliswaar is deze mooie par vier van 305 meter met stroke-index 16 natuurlijk niet echt super-uitdagend. Makkelijk is hij ook niet. Wie de Tiger-Line mist, kan te maken krijgen met een waterhindernis of met de bunkers rondom de green.
Bitburger Land Golf Resort in de Eifel (copyright Bitburger Land)
Conclusie: Landschappelijk vonden wij de tweede negen aantrekkelijker dan de eerste negen. Wat overigens zeker geen diskwalificatie betekent van de eerste holes. Met het predikaat Golf-Paradies’ steekt de baan zichzelf een terechte veer op de hoed. Tee-boxen, fairways en greens zijn picobello verzorgd. Ook de ruime kleedkamers krijgen een dikke voldoende.
Hole 19: het terras ligt in de zon, maar biedt weinig uitzicht over de baan.” Oscar’s Restaurant & Golfers Bar” gelden onder kenners als ’gemütlich’. Bezoekers kunnen rekenen op eten en drinken van prima kwaliteit. Uit de tap komt natuurlijk het lokale Bitburger-bier: ”Bitte ein Bit” We overnachtten in het nabij gelegen Dorint - Seehotel & Resort ”Bitburg – Südeifel”. Dit is ons uitstekend bevallen.

Meer informatie over Bitburgerland vindt u op: http://www.golfreiswijzer.nl/nl/golfbaan/3187-bitburger-land-golfresort.html en de website van de golfbaan.

Heeft u Bitburger Land zelf al eens gespeeld? Laat dan een beoordeling achter op onze website..


Tekst: Willem van den Elskamp
Foto's: Golf-Resort Bitburger Land

30-07-2015