logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfanlage Lietzenhof: over berg en dal in de Waldeifel


Golfanlage Lietzenhof is een mooie golfbaan in de Eifel.De baan stond vroeger bekend onder de naam Golfclub Kyllburger Waldeifel. Wees hierop bedacht als u op zoek gaat naar deze golfclub. Misschien dat uw navigatie-systeem slechts één van beide namen herkent.

We zijn hier in het gebied dat ‘Waldeifel’ heet. Logisch dus dat veel van de 18 holes zich door en langs geboomte slingeren. Aangezien Golfanlage Lietzenhof in 1990 werd geopend, 25 jaar geleden dus, was 2015 een jubileumjaar. Met de aanleg van de eerste negen holes van deze golfbaan werd in 1988 begonnen. Die holes waren vanaf 1990 bespeelbaar. Tien jaar later, tussen 1998 en 2000, werden de tweede negen geschapen.

Golfanlage Lietzenhof in Waldeifel. (Foto: Golfanlage Lietzenhof)

Honderd meter hoogteverschil

Voor de heren meet de baan 5.440 meter (par 70); dames mogen 4.712 meter (ook par 70) overbruggen. Om te oefenen, is er een zes holes tellende par drie baan: heren 1.137 meter; dames 996 meter. De driving-range telt verrtig afslagplaatsen, waarvan zeven overdekt. In de eerste negen kom je twee keer een par vijf tegen (holes drie en hole zeven); in de tweede negen is alleen hole 12 een par vijf.
Omdat de baan in een heuvelland ligt op een doorsnee hoogte van 500 meter boven de zeespiegel, waar ’s winters wel ‘ns wat sneeuw valt, is de baan van oktober tot maart gesloten. Door het glooiende landschap is er tussen het hoogste en laagste punt van de baan een hoogteverschil van honderd meter.
Vanaf het terras bij het clubhuis hebben we een mooi uitzicht over de Eifel. Pal voor het terras ligt een puttinggreen. Daarachter ligt de green van hole negen. Maar door het hoogteverschil zie je de golfers die heuvel naar de green van negen niet beklimmen. Jammer.

Alle begin is moeilijk

Globaal gesproken kunnen we stellen dat Golfanlage Lietzenhof twee gezichten heeft. De oude negen is een typisch parkbaan met veel bomen, immers we zijn in de Waldeifel. Vanaf hole 10, een spectaculaire par drie van 154 meter met een groot hoogteverschil, speel je in een opener landschap.
Hoewel de fairways doorgaans vrij breed zijn zonder vernauwingen en fraai passen in het landschap, is het zeker geen gemakkelijke baan. Sommige holes lopen nogal schuin. Lastig. Zodra de bal onder of boven de stand van je voeten ligt, is altijd moeilijk om de bal goed te raken, vind ik. Strategisch aangelegde bunkers en andere hindernissen zijn alleen te vermijden met nauwkeurig spel. Anders stapelen de bogeys en dubbele bogeys zich al snel op op de scorekaart.

Afslag hole 3 van Golfanlage Lietzenhof in Waldeifel. (Foto: Golfanlage Lietzenhof)

Van hole 1 (324 meter, par 4) naar hole 2 (82 meter, par 4) is het een flinke wandeling. Om de moed er onderweg in te houden, is het bordje ’Hole 2’ voorzien van een optimistische tekst: ”Alle begin is moeilijk”.
Vanaf de fairway van hole negen (359 meter, par 4, stroke-index 1!) kun je het hoger gelegen clubhuis zien. Voordat je daar desgewenst even kunt pauzeren, moet je nog wel flink aan de bak. Deze uitdagende hole dwingt je vanaf de teebox eigenlijk eerst naar rechts te spelen vanwege drie grote bomen. Daarna volgt een waterpartij met in de zomer talrijke bloeiende waterlelies. Om de hoger gelegen green te kunnen aanspelen, is het ideaal om toch zo veel mogelijk links op de fairway te liggen. Ga d’r maar aan staan. Vanaf het terras bij het clubhuis is die green helaas niet zichtbaar.

Lang been, kort been

Hole 10 is een indrukwekkend gemodelleerde par drie. Vanaf de teebox zie je in de diepte de hartvormige green liggen, die wordt bewaakt door een grote vijver. Kortom, geen makkie om hier met een par vanaf te komen. En dan de par vier, elfde hole. Die heeft zo’n scheef lopende fairway waarvan ze in Engeland zeggen dat, om zo’n hole goed te kunnen spelen, je eigenlijk één lang been en één kort been zou moet hebben. Erg lastig spelen dus. Net als de holes

Luchtopname van hole 16 van Golfanlage Lietzenhof in Waldeifel. (Foto: Golfanlage Lietzenhof)

14 tot en met 18. Hole 14, 15 en 16 zijn de “signature-holes” van Kyllburg Waldeifel. Op hole 14 sla je af vanaf een hoger gelegen teebox. Om deze 238 meter lange par vier daarna te beëindigen op een lager gelegen green.
Hole 15, ook een par 4, is een mooie, 212 meer lange dogleg naar links. Hole 16 is een nogal korte, want slechts 207 meter lang, par 4 met een hoog gelegen green.
Hole 17 (286 meter, stroke 8) heeft een blinde afslag. Kijk voor je afslaat eerst waar de vlag staat. Zodat je de gewenste landingsplaats van je tee-shot kunt bepalen. Hole 18 (266 meter, stroke 4) heeft een goed bewaakte green met diepe bunkers rondom.

Handdoek huren

Wie na het rondje wil douchen, moet naar een apart gebouw. Het is daar net even anders dan wat wij op de meeste golfclubs gewend zijn. Geen stapels handdoeken vrij te gebruiken. Op deze golfbaan moet je de handdoek in het clubhuis huren voor één euro per stuk plus vijf euro borg. Je eigen handdoek meenemen kan en mag ook natuurlijk.
Greenfees voor Golfanlage Lietzenhof: door de week 55 euro en in het weekend 65 euro. Zomers is er een avondtarief: wie na 15.00 uur start, betaalt op werkdagen slechts 30 euro greenfee p.p.; in het weekend bedraagt het sundown-tarief 35 euro p.p.

Heeft u deze golfbaan al eens gespeeld, laat dan een review achter op onze website. Ga naar: Golfreiswijzer.nl

Meer informatie:
Golfanlage Lietzenhof
Adres: Golfanlage Lietzenhof, 54597 Burbach, Waldeifel, Duitsland. Tel: 0049-65532007.
Website: http://www.golf-lietzenhof.de/.


Tekst: Willem van den Elskamp, foto’s: Golfanlage Lietzenhof

21-12-2015