logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfen bij de buren


Ofschoon het onze naaste buren zijn, bezoeken we relatief weinig dat deel van Duitsland dat direct grenst aan onze provincies Groningen en Drenthe. Toch is een bezoek aan de deelstaat Neder-Saksen voor de golfminnende toerist zeker de moeite waard.

Het is een welvarende en rustige streek, waar files nagenoeg onbekend zijn. In diverse opzichten is het vergelijkbaar met onze Nederlandse noordelijke provincies. Een deel van het gebied grenst aan de Nederlandse veenkoloniën. Die kent men (uiteraard) ook over de grens. Papenburg is daarvan het oudste en grootste voorbeeld in Duitsland. De bewoners van deze streken spreken een dialect dat voor de doorsnee Nederlander op Gronings lijkt. In de regio is een grote verscheidenheid aan golfbanen.

Papenburg


Geheel in de sfeer van de vermaarde Papenburgse scheepsbouw is een verblijf in Hotel Alte Werft. Dit hotel bestaat voor een deel uit bedrijfsruimten van een oude werf. Het restaurant is ondergebracht in een voormalige scheepshal waar de loopkranen niet verwijderd zijn maar als smaakvol decorstuk dienen. Ook anderszins is veel aandacht aan de inrichting besteed.
Vlak buiten de bebouwde kom ten Zuiden van de stad vinden we de Golfclub Gutshof. Deze 18-holesbaan is mooi gelegen, interessant en goed van kwaliteit. De eerste 9 holes zijn in een bos gesitueerd en kennen veelal nauwe fairways, de tweede 9 liggen in een meer open terrein en bieden de mogelijkheid voor longhitters om eens flink uit te halen. De baan is bijzonder waterrijk. 14 van de 18 holes grenzen aan of worden doorsneden door een waterhindernis. Al met al een prima golfbaan met een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding!

Wiesmoor


De Golfclub Ostfriesland die sinds 1980 bestaat, heeft in 2006 zijn 18-holesbaan met 9 holes uitgebreid. De oorspronkelijke baan is langs de fairways dichtbegroeid en deze lijken daardoor smal. De nieuwe 9-holes zijn heerlijk ruim van opzet en door de Duitse Golfarchitect Christoph Städler zodanig in elkaar geweven dat de ligging van de volgende hole vaak verrast. Nooit ontstaat de indruk dat de banen rechttoe rechtaan naast elkaar zijn geplaatst. De baan is interessant en attractief, Het grote aantal greenfee-spelers per jaar bewijst dat.
Het clubhuis is gevestigd in Hotel Restaurant Blauer Fasan. De spreekwoordelijke Duitse Gründlichkeit komt hier geheel tot zijn recht. Het personeel begrijpt wat een golfer graag op tafel ziet. De regionale keuken is aan de kok toevertrouwd. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon goed en eerlijk (en ruim) eten en drinken. Gastvrijheid wordt op Golfclub Ostfriesland met hoofdletters geschreven.

Gut Düneburg


Ach waarom zou je als je grootbezitter bent geen golfbaan op je landerijen starten? De familie Reinking bij Haren (vlak na de grensovergang Ter Apel) deden dat. De hoeve stamt uit 1729 en is sinds 1836 in handen van de familie. De huidige landjonker Stefan Reinking is een serieuze maar ook enthousiaste dertiger die steeds vergezeld door zijn Jack Russell Terrier veel op het terrein te vinden is.
De eerste 9 holes van de baan zijn gesitueerd rond een groep grotere en kleinere vakantiewoningen die door een singel omgeven zijn. De tweede 9 liggen in een bos. Hierdoor heeft de baan een gevarieerd karakter en dat maakt hem aantrekkelijk. De kwaliteit van de baan is ondanks de intensieve bespeling goed.
Let echter op: ook in de proshop wordt men nadrukkelijk gewaarschuwd: Zorg voor voldoende ballen, denk aan hole 18!! Deze afsluitende hole kent een green op een schiereiland. De finish van een golfronde is hiermee spectaculair maar lastig. De ervaring leert dat de meesten ook na eerdere waterballen blijven pogen de green goed aan te spelen. En dat kost ballen!

Bad Zwischenahn


Dit plaatsje is gelegen aan het schilderachtige Zwischenahner Meer. Het Kuurhotel waar wij onderdak vonden heet Seeschlößchen Dreibergen en afficheert zichzelf als "Ihr Verwöhnhotel am Zwischenahner Meer". De hotelstaf doet er alles aan om dit waar te maken. Deze viersterren verweninrichting bestaat al sinds 1903 en de hotelmanager heeft er zichtbaar plezier in de historie van het hotel aan de gasten te vertellen. 't Liefst onder het genot van een goed glas. Kuurhotel, de naam zegt het al, heeft een zeer uitgebreid scala van verwenbehandelingen en therapieën in huis.
Een andere gewichtig pre van dit hotel is dat zich op slechts twee kilometer golfclub Am Meer bevindt. Het betreft hier een betrekkelijk nieuwe 18-holes golfbaan, ook weer schitterend gelegen in de nabijheid van het meer. In 2000 is de baan officieel geopend. Serieuze kritiekpunten zijn er niet maar de baan moet nog "groeien" letterlijk en figuurlijk. In potentie is er veel moois voorhanden, leuke hoogteverschillen en lastige waterpartijen.

Golfclub Wilhelmshaven-Friesland


De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de eerste aanblik van deze baan vlak bij de Noordzee, niet direct fabelhaft is. Zeker bij zwaarbewolkte en dreigende luchten en als er een strakke frisse bries is. De baan is nagenoeg vlak, weinig bomen en er zijn volop waterhindernissen van allerlei formaat. Voeg daarbij winderig en nat weer en je vraagt je af of je eigenlijk wel moet starten. We zijn blij dat we dat toch gedaan hebben want al spelend raakten we enthousiast. De kwaliteit van deze weidebaan is uitstekend. De fairways zijn aangenaam breed, de rough is begaanbaar en de greens zijn verrassend snel.
Tenslotte, wederom in het clubhuis, bleek dat twee gastvrouwen in de keuken de maaltijd verzorgen alsof men bij ze thuis op bezoek is en niet in een restaurant. Het is goed toeven daar!

Gut Deinster Mühle


Deze bestemming vonden we in een gebied dat in de tijd van het IJzeren Gordijn door "onze jongens" verdedigd werd. We herkenden namen als Seedorf, Buxtehude en Lüneburger Heide. In het kleine plaatsje Deinste, ruim 50 km ten westen van Hamburg, bevindt zich een domein dat al sinds generaties in handen van de familie Steffens is. Op dit landgoed, oorspronkelijk een omvangrijk agrarisch bedrijf met daarop een watermolen, heeft pater familias Johann Heinrich in de laatste twee decennia een voorname toeristische trekpleister gecreëerd. Deze bestaat uit een hotel, een golfbaan, een viskwekerij die ruimte geeft aan hengelaars en een restaurant. Dit geheel presenteert zich met de slagzin: "Alles ist gut Deinster Mühle." Dit klinkt wellicht aanmatigend maar... men maakt het waar! Over de viskwekerij en de hengelfaciliteiten kunnen wij niet oordelen maar over alle andere bedrijfsonderdelen kunnen we alleen met waardering spreken. Men streeft in deze onderneming perfectie na en lijkt daarin regelmatig te slagen.
De golfbaan heeft in verschillende fasen zijn huidige vorm gekregen. Van de tweede 9 holes is een gedeelte pas vijf jaar in gebruik. De eerste 9 bestaan al langer en zijn perfect in de natuur ingepast. Waterhindernissen kent de baan niet veel maar op diverse plaatsen worden de fairways wel door waterpartijen begrensd. Wij troffen daar veel watervogels, van eenden en waterhoentjes tot zwanen en reigers. De baan is prettig ruim van opzet en, naar ondervinding, niet uitgesproken moeilijk te bespelen.
Hoe er ook gespeeld is, in het chaletachtige clubhuis is het goed rusten na een ronde genieten op deze mooie baan.

Reiswijzer


Informatie over golfbanen voor dit deel van Neder-Saksen: golfreiswijzer.nl

Algemene informatie over Duitsland:Duits Verkeersbureau

Toeristische informatie over Nedersaksen:Vakantieland Nedersaksen

Accomodaties:
Hotel Alte Werft Papenburg

Hotel Gut Düneburgnieuw

Seeschlößchen Dreibergen in Bad Zwischenahn

Hotel Gut Deinster Mühle in Deinste

03-06-2008