logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Adelijke holes op de Lüneburger Heide


((3 november 2008)

Tot aan de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft Nederland binnen de NAVO de taak gehad de verdediging van de Noordduitse Laagvlakte (tegen mogelijke aanvallen uit het oosten) te verdedigen. Als oefengebied werd voor die taak veel gebruik gemaakt van de Lüneburger Heide dat daardoor voor velen nog een bekende naam is. Dit gebied heeft volop mogelijkheden opnieuw in de aandacht te komen nu als prachtig gebied voor natuurrecreatie met historische stadjes en… de nodige golfbanen.

Rondom Lüneburg zijn de nodige golfclubs te vinden. Zes van deze banen bieden een aantrekkelijk arrangement in de vorm van een “Heide Golf Card”. Met deze kaart die voor € 99 wordt aangeboden kan naar eigen keuze op vier van deze zes golfbanen gespeeld worden. Wij speelden er drie. Vermeldenswaard tenslotte is dat tussen de banen in Lüdersburg en Adendorf het Schiffshebewerk Scharnebeck is gelegen een zeer imposant bouwwerk waarmee schepen tot een lengte van 100 meter 31 meter omhoog of omlaag kunnen worden gebracht. Voor bezoekers uit ons vlakke land opmerkelijk en de moeite waard even rustig te bekijken.

Golfen bij Baron von Spoercken


Golfanlage Schloss Lüdersburg is ooit geïnitieerd door Alexander baron Von Spoercken. In 2008 werd deze baron gekozen tot nummer 6 in de top 100 van Duitse golfpersoonlijkheden. Schloss Lüdersburg bestaat uit een statig, klassiek hotel dat deels is ondergebracht in een van 1776 daterend landhuis, twee volwaardige 18 holes banen, een 4 holes oefenbaan en een jachtschool. Het geheel ademt een sfeer van oude adel, die wel met zijn tijd is meegegaan. In het restaurant wordt culinair hoog gepresteerd waarbij moderniteiten niet worden geschuwd. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij de baron: In adellijke stijl zagen we hem met echtgenote zijn ronde door het bedrijf maken, zich charmant onderhouden met personeel en gasten en ondertussen speuren naar mogelijke onvolkomenheden.
Op de Anlage speelden we de Old Course en de Lakes Course.

Lüdersburg, Old Course


Deze baan dateert van 1989 en is dus niet echt stokoud maar toch gelegen in een geheel volgroeide park-ambiance. De baan is heerlijk ruim zonder dat men tussen de holes echt grote afstanden moet overbruggen. Weldadig is de rust op deze baan, slechts aan een zijde begrensd door een niet druk gebruikte lokale weg. Wie denkt minder waterhindernissen te treffen dan bij de Lake Course, komt bedrogen uit. Op de Lakes Course zijn de meren zeker groter maar in de Old Course treft men vele geniepige waterhindernissen. De Old Course is zeker niet makkelijk. Niet de moeilijkste, maar wel spectaculair zijn de holes 4, 8 en 11, alledrie par 3 holes maar ook alledrie door waterhindernissen bewaakt. De golfbaan is zo rustig is dat je als golfer geregeld verrast wordt door wil dat door de baan loopt. Wij troffen tussen de holes 9 en 10 een drietal jonge reeën die zich door ons gezelschap niet direct van de wijs lieten brengen. Een prachtige hole tenslotte is hole 18 (Par 5). Bij de finish zie je onder hoge bomen door over de green het romantische clubhuis. Met een heerlijk glas in het vooruitzicht, is het lastig geconcentreerd te blijven. Toch is het op deze hole aan te raden, want het venijn zit in de laatste 150 meter, waar weer zo’n hinderlijk watertje de fairway kruist op 150 meter en imposante bunkers de green bewaken.

Lüdersburg, Lakes Course


De Lakes Course is zo’n tien jaar jonger dan de Old Course en dat is meteen zichtbaar. Op zich kent deze baan al aanzienlijk minder bomen dan de oudere broer, maar daarnaast zijn ze duidelijk ook veel minder volgroeid. De baan doet zijn naam eer aan door drie grotere en nog diverse kleinere waterpartijen. Uiteraard spelen die een hoofdrol in deze setting. Regelmatig is de vraag aan de orde of de green via de veilige lange weg of langs de risicovolle korte weg moet worden aangespeeld. Soms is er geen keuze dan ligt de hole op een (schier)eiland zoals op hole 5, hole 9 en hole 17. Een optimale score is hier alleen voor de echte cracks weggelegd. Ofschoon de baan bij eerste aanblik wat kaal oogt blijkt hij bij bespeling toch uiterst boeiend en zeker niet saai. Echt een baan om je tanden in te zetten.

Golf Resort Adendorf


Gelegen pal naast het Best Western Premier Castanea Resort Hotel in Adendorf treft men deze 18 holes golfbaan. Anders dan de twee eerder beschreven banen is deze veel meer gelegen in de bewoonde wereld. Om de baan zijn de nodige wegen en bebouwing te vinden. De baan, eigenlijk twee delen van ieder 9 holes, is ook aanzienlijk compacter dan de andere twee. Er hangt een gezellige sfeer, plaatselijke spelers vermengen zich met de gasten van het eerdergenoemde hotel. Dat hotel is echt voor golfliefhebbers want het grenst pal aan de golfbaan. Zodanig zelfs dat de spelers op hole 6 bij het aanspelen van de green moeten oppassen dat de bal niet in het zwembad belandt. Kenmerkend voor de baan zijn enkele interessante doglegs, zoals de eerdergenoemde hole 6. Het verkorten van de hoek is nagenoeg onmogelijk door de aanwezige hoge populieren. Hole 10 is voor velen een drama: Hier is sprake van een dubbele dogleg (als zoiets bestaat) of anders gezegd een chicane (één keer een knik naar links en twee keer een knik naar rechts). Deze par 5 kent én een smalle fairway én lastige waterhindernissen zowel naast als dwars over de baan én een green die aan een kant door water en aan de andere kant door een bunker wordt begrensd. Als je na zo’n hole nog steeds lol in het spel hebt, ben je uit het juiste hout gesneden. Hole 17 en 18 zijn prachtig gelegen om een fraaie waterpartij en geven uitzicht op het in mediterrane stijl opgetrokken comfortabele clubhuis waar het, naar bleek, ook uitstekend eten en drinken is.

Historische Hanzestad


Voor wie na het golfen nog wat van de omgeving wil zien, is een bezoek aan het stadje Lüneburg zeker de moeite waard. Lüneburg is een oude Hanzestad met vele eeuwenoude ongerepte gebouwen zoals een stadhuis dat door de eeuwen heen door het samenvoegen van allerlei gebouwen is ontstaan. Het stadje heeft een in alle opzichten rijke historie. Het staat bekend als de zoutstad omdat het feitelijk gelegen is op een grote ondergrondse zoutberg. Vanaf de middeleeuwen zijn er uit deze bodem duizenden tonnen zout gewonnen. Dat leverde een grote rijkdom maar resulteerde ook volop in nog duidelijk zichtbare bodemverzakkingen. Verder is de stad gelegen op een knooppunt van handelswegen. Dat heeft ook welvaart gebracht. Deze rijkdom is nog volop af te lezen aan de nodige ongerepte rijkversierde gebouwen uit voorbije tijden. Omdat Lüneburg ook een universiteitsstad is, biedt het een levendig en dynamisch straatbeeld tegen een aantrekkelijk historisch decor. De café- en restaurantdichtheid is er tenslotte opmerkelijk.

Heeft u zelf de genoemde golfbanen gespeeld, laat dan een beoordeling achter voor:

* Lüdersburg, Old Course
* Lüdersburg, Lakes Course

* Golf Resort Adendorf


Meer informatie vindt U op:
www.lueneburg.de

www.luedersburg.de

www.golf-adendorf.de

03-11-2008