logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Keulen middelpunt groot golfgebied Rheinland


Rondom Keulen liggen vijfendertig golfbanen. Meerdere banen behoren tot de mooiste van Duitsland en toch zijn ze nagenoeg onbekend bij de Nederlandse golfers. Reden genoeg om een paar van deze pareltjes te bezoeken.

Keulse Dom (foto Eric Veenhuyzen) Op net twee uur rijden van Utrecht is de historische domstad Keulen het centrum van het mooie en gezellige Rheinland. Voor veel landgenoten staat Keulen synoniem voor de Keulsche Dom, Carnaval en het beroemde lichte Kölsch bier. Maar behalve alle historische en culturele mogelijkheden die de stad verder nog biedt, is het onverklaarbaar genoeg nog steeds onbekend dat Keulen ook het middelpunt is van een groot golfgebied.

Keulse Dom (foto Eric Veenhuyzen) Binnen een cirkel van vijftig kilometer zijn maar liefst vijfendertig golfbanen van divers karakter te vinden. Enkele behoren tot de mooiste golfbanen van Duitsland. Gut Lärchenhofen bijvoorbeeld is de enige Jack Nicklaus baan in Duitsland en was meerdere malen het strijdtoneel van de German Masters. Maar ook Rhein-Sieg bij Hennef, GC Düren, Golf und Landclub Bad Neuenahr, en Golf en Landclub Köln komen met gemak in de top van de Duitse golfbanen

Onneembare hindernissen


Waar het landschap vanaf de Nederlands grens tot aan Keulen nog vlak, weids en liefelijk is, verandert het landschap ten oosten van Keulen al snel van vlak tot heuvelachtig om vervolgens over te gaan in het schilderachtige Bergische Mittelgebirge. Golfbanen van divers karakter wachten op de golfliefhebber. Waar je aan het begin van je golftrip nog op vlakke bodem altijd recht en waterpas achter de bal staat, daar sta je in het Bergische land misschien alleen op de tee en de green nog waterpas. Heuvelachtige en bergachtige golfbanen zijn voor veel Nederlandse golfers vaak onneembare hindernissen. We zijn nu eenmaal niet gewend om op zulk soort banen te spelen. Juist daarom is het iedere keer weer een uitdaging om toch in dit landschap te spelen en raken we niet uitgepraat over de spectaculaire uitzichten en hooggelegen afslagen die je op de banen hier tegenkomt.

Spectaculaire afslagen


Am Luderich (foto Eric Veenhuyzen) Golfclub am Lüderich aan de voet van het Bergische Mittelgebirge, op ongeveer vijftien minuten rijden van Keulen, is een mooi voorbeeld van een goed onderhouden golfbaan met een heuvel- en bergachtig karakter. Met een hoogteverschil van ongeveer honderd meter tussen de laagst en de hoogst gelegen hole komt ieder aspect van golfen in de bergen aan de orde: spectaculaire afslagen, uitdagende slagen naar hoger of lager gelegen greens, en natuurlijk fantastische uitzichten vanaf de hoger gelegen holes. Wie vervolgens in het kleine maar sfeervolle clubhuis blijft eten, wordt verrast door de creatieve culinaire kwaliteiten van de chefkok Daniel Dowhan, echt een aanrader. Wie daarna vervolgens het liefst direct zijn bed in rolt, kan zich melden in het tegenover de ingang van de golfclub gelegen pittoreske Golf & Landhotel Altenbrücker Mühle.

Clostermanns

Gedegen en tactisch spel


Voor wie het liever vlak houdt, is er uiteraard een nog grotere keuze aan golfbanen. Bijvoorbeeld Golfanlage Clostermanns Hof bij Niederkassel-Uckendorf, ook op slechts vijftien minuten rijden van de binnenstad van Keulen. Het gaat hier om een 18 holes championship golfbaan met uitgebreide oefenfaciliteiten en bijbehorend hotel. De golfbaan vraagt vanwege de vele doglegs en waterhindernissen om gedegen en tactisch spel. Het 4 sterrenplus hotel compleet met “ Biergarten” en gastronomisch restaurant is mooi geïntegreerd in het geheel.

Snelle greens


Golf & Countryclub Velderhof bij Pulheim heeft 27 holes en staat bekend om de snelle greens en de goed verzorgde fairways. Op enkele holes vragen waterhindernissen om tactische beslissingen, maar over het algemeen heeft de longhitter hier redelijk veel ruimte. Ook hier weer een gastronomisch restaurant waar de chefkok overtuigt met zijn creaties.

GCC Velderhof (foto Eric Veenhuyzen)

Goede start golftrip


Golfanlage Haus Kambach in Eschweiler tenslotte is een goedverzorgde parkbaan waar, net als op de andere banen, vrijwel het gehele jaar door gespeeld kan worden. Ook hier goede fairways en snelle greens. Omdat deze baan vlak bij de Nederlandse grens ligt, een uitstekende keuze om een golftrip in het Rheinland te starten of te eindigen.

Leuk geprijsd


Golfspelen in het Rheinland is met name interessant vanwege de redelijke greenfees, de goede kwaliteit van de golfbanen, en de aantrekkelijke prijzen voor gastronomie en hotels. En daarbij komt nog dat Nederlandse golfers graag geziene gasten zijn in het Rheinland.

Op www.golfnet-rheinland.de is een keur aan mogelijkheden te vinden. Wilt u alleen golfen, simpel eten en drinken? Wilt u naast het golfen ook nog culinaire hoogtepunten beleven? Wilt u het golfen combineren met cultuur en entertainment of sportevenementen? Geen enkel probleem, alles, maar dan ook echt alles wat u wenst is mogelijk in het Rheinland!


Heeft u de beschreven golfbanen al eens gespeeld? Geef dan uw beoordeling op onze website. Ga naar:
Golfclub am Lüderich

Golfanlage Clostermanns Hof

Golf & Countryclub Velderhof

Golfanlage Haus Kambach


Meer informatie op:
www.golfnet-rheinland.de

golfreiswijzer.nl

Golf & Landhotel Altenbrücker Mühle

22-04-2009