logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfen in de achtertuin van Londen


Het zal geen verrassing zijn dat je in Engeland fantastisch kan golfen. In het land waar golf zo’n beetje met de paplepel wordt ingegoten, zijn golfbanen te vinden in alle soorten en maten en ook in alle prijsklassen. Neem nu Essex. Omdat het dicht bij Londen ligt, wordt dit graafschap ook wel de achtertuin van Londen genoemd.Op korte afstand van Harwich, waar je met de boot uit Hoek van Holland aankomt, liggen maar liefst 67 openbare golfbanen. Daaronder pareltjes die de boottrip meer dan waard zijn. Wij bezochten een paar van de mooiste banen in Essex en die bleken nog zeer betaalbaar te zijn ook.

Stoke by Nayland Golf Club is een van de mooiste golfbanen in het graafschap essex
Bij de entree van Stoke by Nayland Golf Club, een golfbaan op de grens van de graafschappen Essex en Suffolk, is nog niet duidelijk dat zich aan de achterkant een prachtig glooiend landschap schuilhoudt waar twee volwaardige championship courses zijn aangelegd. Bij de eerste aanblik waren we verrast dat we voor zo’n laag bedrag (greenfees vanaf 30 pond als je na 12 uur start) op een kwalitatief zo’n hoogwaardige golfbaan konden spelen.

Schilderachtige golfbaan

Stoke by Nayland Golf Club bestaat uit de championship courses Gainsborough en Constable. Twee beroemde Engelse schilders uit de 18e eeuw die uit het gebied komen. Het landgoed waarop de banen zijn aangelegd behoort toe aan de fruittelersfamilie Peak, die in Engeland naam en faam heeft gemaakt met de productie van vruchtensappen. Vader Peak ontwikkelde de 2 golfbanen in 1970 op zijn uitgestrekte landgoed. De drie grote vijvers die al op het 300 ha grootte land aanwezig waren zijn schitterend geďntegreerd in de golfbanen. Tijdens het golfen kom je die grote waterpartijen regelmatig tegen.

Wij speelden de Gainsborough Course. Deze golfbaan huisvestte al vele internationale wedstrijden. Zoals de European Senior Tour en sinds vorig jaar wordt de Challange Tour op deze uitdagende golfbaan gespeeld.
Op de dag dat wij spelen is er niets meer te merken van enorme hoosbuien die de middag ervoor een einde maakten aan een verzengende hitte. De baan ligt er uitstekend bij. De greens zijn supersnel en het glooiende landschap met prachtige boompartijen geeft je het gevoel dat je in een schilderij van Gainsborough loopt.we hole 10 is een van de meest uitdagende holes van Stoke by Nayland Golf Club in het Engelse Essex. Voor de heren een par 4, voor dames een par 5 (320 meter). Hoewel de 350 meter dogleg voor de heren te doen is, is vooral de langgerekte vijver langs de fairway en uitmondend voor de green , een flinke hindernis.
Hole 18 is de signature hole, een par 3 van 170 meter over het water naar de green vlak voor het hotel. Mooi, maar zelf vonden we hole 10 een van de meest uitdagende holes. Voor de heren een par 4, voor dames een par 5 (320 meter). Hoewel de 350 meter dogleg voor de heren te doen is, is vooral de langgerekte vijver langs de fairway en uitmondend voor de green , een flinke hindernis. Advies is om je teeshot links halverwege de fairway te spelen. Te veel naar rechts betekent onherroepelijk dat de bal naar het water rolt. Als je naar de green speelt is het belangrijk dat je je clubkeuze niet door het water laat bepalen, maar dat je vertrouwt op wat je normaal voor zo’n afstand neemt. Dames krijgen een slag meer op deze hole en zullen een tussenslag nodig hebben voor het water.

Verborgen hindernissen

Voor de hele course geldt dat het soms lastig is een inschatting te maken van de afstand tot de green. Die lijken soms dichterbij te liggen dan je denkt. Of juist niet. Ook liggen er zo hier daar ‘verborgen’ bunkers die niet vanaf de teebox te zien zijn. Het is dan ook aan te raden de borden bij de tee’s goed te bestuderen of een caddieboekje te kopen. Nauwkeurig spel wordt op deze baan beloond, afzwaaiers worden al gauw afgestraft. De greens liggen op meerdere holes hoger en een slag over de green betekent dat je ergens beneden in de rotzooi belandt. Longhitters zullen op deze baan minder moeite hebben hun punten te halen. De lengte van sommige holes zullen vooral de minder ver slaande dames parten kunnen spelen. Het onderhoud van de baan is uitstekend en de greens zijn snel.
Eenmaal terug in het clubhuis, blijkt ook daar dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Gezellig en met een goede keuken (die tot laat open blijft).
Bij Stoke by Nayland is in 2000 een hotel gebouwd met een professionele spa en fitness afdeling. Na het golfen kunnen de vermoeide ledematen daar weer gemasseerd worden.
Of je kunt een duik nemen in het zwembad.
Bij Stoke by Nayland is in 2000 een hotel gebouwd met een professionele spa en fitness afdeling. Na het golfen kunnen de vermoeide ledematen daar weer gemasseerd worden. Of je kunt een duik nemen in het zwembad.<br />

Het hotel zelf beschikt over een goede Italiaanse keuken. De verhalen over het slechte eten in Engeland behoren, zo merkten wij overigens de hele reis in Essex, echt tot de verleden tijd.
Bij Stoke by Nayland Golf Club zijn zeer interessante en ronduit goedkope arrangementen te boeken.
House of Britain heeft een post-Challenge Tour aanbieding. Stoke by Nayland ligt er de weken na het toernooi natuurlijk tip-top bij. Golfers kunnen voor een aantrekkelijk bedrag van deze optimale omstandigheden gebruik maken. Kijk op House of Britain
Informatie over Stoke by Nayland Golf Club is te vinden op de website

Five Lakes Golf Club

Op nog geen 40 minuten rijden van Harwich ligt de Five Lakes Golf Club dat over 2 golfbanen beschikt, The Lakes Course en The Links Course. Op een bloedhete middag (32 graden, in jaren was het niet zo warm geweest in dit gebied) speelden wij de Lakes Course. Een uitgestrekte Championship Course met, helaas voor ons, weinig schaduwrijke plekken waar we ons even konden schuilhouden voor de brandende zon. Het is niet druk op de golfbaan. Beter gezegd niet druk meer, flights voor ons zien we een voor een afhaken en de verkoeling van het clubhuis zoeken. Wij zetten door. Het terrein waarop de golfbaan is aangelegd kent enige ondulatie, maar is overwegend vlak en dus goed te lopen. De fairways vertonen zo hier en daar wat kale plekken, maar dat levert geen onoverkomelijke problemen op. Op nog geen 40 minuten rijden van Harwich ligt de Five Lakes Golf Club dat over 2 golfbanen beschikt, The Lakes Course en The Links Course. De greens zijn in goede conditie en snel. De fairways van Five Lakes zijn breed en het is aan te bevelen je daar ook vooral op te richten, want daarbuiten is het vaak lastig spelen door de hoge en moeilijk bespeelbare rough. Door de droogte is de baan keihard. Prettig soms, want de bal rolt en rolt naar afstanden die onder normale omstandigheden niet haalbaar zijn. Een andere keer werkt de harde grond in je nadeel, want dan krijgt de bal een vervelende bounce en moeten alle zeilen bijgezet worden om nog met een redelijke score uit te holen.

Geniepige Lakes

De naam, Lakes Course, doet het al vermoeden, er zijn nogal wat ‘lakes’op deze baan. Zo aangelegd dat je er op meerdere holes ‘last’ van hebt. Zoals bij hole 2 en 6 die worden gescheiden door een langgerekte waterpartij. Bij de Par 3 hole 8 ligt het water langgerekt tot voorbij de green waarbij elke bal die net naast de green rechts wordt geslagen alle kans maakt naar het water te rollen. Of in de bunker die rechts voor en opzij tussen water en green ligt. Uitwijken naar links heeft weinig zin omdat daar ook bunkers langs de green liggen. Hier komt het dus aan op nauwkeurig spel naar de green. Goed te doen overigens met afstanden van 140 meter voor de heren en 114 voor de dames.

De twee golfbanen zijn onderdeel van het Five Lakes Hotel, Golf Countryclub & Spa. Een modern hotel met mooie kamers. Er zijn voor golfers aantrekkelijke arrangementen te boeken.
Voor 99 pond per persoon voor logies & ontbijt, diner en 2 greenfees.

Meer informatie over de golfbaan is te vinden op: Five Lakes

Kijk voor informatie over de golfbanen op de website van Visit Essex.

Nagolfse activiteiten

Als je het over de achtertuin van Londen hebt, kan het niet anders dan dat er ook Engelse tuinen te bezoeken zijn in dit deel van Engeland. Essex is een bekend graafschap bij de tuinliefhebbers die tuinreizen naar Engeland maken.
Beth Chatto Gardens is een goed voorbeeld. Beth Chatto, inmiddels 84 en de eminence grise van de tuinwereld in Essex is met haar prachtig gearrangeerde tuinen een voorbeeld voor menig tuinarchitect in de omgeving. De tuinen van Hyde Hall liggen in een prachtig glooiend landschap. De bezoeker loopt door een explosie van kleuren en geuren. Het maakt niet uit in welk jaargetijde je de tuin bezoekt, er is altijd wat te ontdekken.
Zelf waren we onder indruk van Hyde Hall. In een prachtig glooiend landschap loopt de bezoeker door een explosie van kleuren en geuren. Het maakt niet uit in welk jaargetijde je de tuin bezoekt, er is altijd wat te ontdekken.
Bij Lifehouse in Le Thorpe-le-Soken is een combinatie mogelijk van een relaxte spa en wellness- behandelingen te ondergaan en na afloop in de 12 ha grootte historische tuin te relaxen.
Lifehouse is een trendy Spa, Wellness en Fitness Centrum in de buurt van Londen dat ook over hotelkamers beschikt. Het is pas enkele maanden open, maar mede door de stuntprijzen die ze af en toe hanteren, is het er met name in de weekeinden, druk. In de buurt van Lifehouse zijn ook diverse golfbanen gelegen.

Algemene informatie over Essex is te vinden op Vissit Essex.

Vervoer

De meest handige manier om naar Essex te reizen is met de boot vanuit Hoek van Holland. Zowel de dagboot als de nachtboot van Stenaline vaart dagelijks de route. Vliegen of met de trein is veelal omslachtiger. En zeker niet goedkoper. Kijk op: Stena Line

Heeft u de beschreven golfbanen al eens gespeeld? Laat dan een beoordeling op onze website achter.
Stoke by Nayland
Five Lakes

13-07-2011