logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Inwijding op Schotse links


Moeder aller golflanden, heilige grond, zo zijn er nog legio termen die op Schotland en de Schotse golfbanen losgelaten kunnen worden. Zelfs voor de nuchtere Nederlandse golfer is het spelen op de Schotse linksbanen een bijzondere ervaring. Helemaal als je voor de eerste keer op een linkscourse staat. Dan is het een ervaring om nooit te vergeten.

Ons rondje langs zes Schotse golfbanen begint op Letham Grange Golfclub een parkland baan. Door de sneeuw en de veelvuldige regenval is de baan nat. En, net als het bijbehorende hotel, heeft de baan te lijden onder het juridische dispuut dat de nieuwe eigenaar, Fraser Gemmell, momenteel parten speelt. Omdat zijn eigendomsrecht wordt aangevochten investeert Gemmell momenteel niet in de baan en het hotel. Jammer want het karakteristieke hotel en de golfbaan hebben zeker potentie. Nu is het vergane glorie. Wie zich daar niet aan stoort, kan hier overigens een leuk verblijf hebben. Gemmell en zijn staf zetten zich optimaal in voor hun gasten. Dat het dan niet allemaal even professioneel en gesmeerd loopt,. is een bijkomstigheid. Het hotel heeft een hoog Fawlty Towers gehalte. Wij vonden het wel charmant zoals Emelda de scepter zwaaide over het ontbijt van onze groep. En als je als golfer niet al te blasée bent, is de golfbaan oké.

Monifieth Golf Links


Op Monifieth spelen wij voor het eerst op een linkscourse.. Links betekent dat de golfbaan een link is tussen land en zee. De rough is ruig gras en de kalige stukken gras dienen als fairway. Het spel op linkscourses is vaak moeilijk. De baan is grillig, waardoor de bal bounced en natuurlijk meestal naar de verkeerde kant. Verder zijn er veel bunkers, veel dichtbegroeide lage struiken en weinig of geen bomen.
Monifieth Golf Links is volgens de kenners geen linkscourse in de ware zin des woords. Te veel bomen, te veel aangelegd. Ons maakt het echter niets uit. We kijken onze ogen uit en hebben een hele kluif aan deze golfbaan. Hoe zal dat op een echte golflinks gaan? De greens van Monifieth zijn snel met gemene breaks. Verder veel hoge potbunkers. Monifieth is door de harde ondergrond een baan voor de technische speler. Elke hole is anders en verdient een nauwkeurige bestudering. Zoals bij veel linkscourses liggen de meeste holes in elkaars verlengde. De green ligt naast de teebox van de volgende hole. Als je dat niet gewend bent is het onrustig spelen. Soms ook verwarrend omdat je denkt dat de flight voor je nog niet klaar is.

Montrose Golf Links


Onze inauguratie op een echte linkscourse hebben we op Montrose Golf Links. Als je daar op hole 1 staat weet je gelijk wat met linkscourse bedoeld wordt. De baan loopt evenwijdig aan de zee. Er is ruige lage begroeiing. De in april bloeiende brem knalt eruit. Bij deze baan is gebruik gemaakt van de in de kustlijn aanwezige natuur. Het is moeilijk spelen. Door het golvend terrein stuitert de bal alle kanten op. Heb je pech dan rolt de bal 50 meter terug. Heb je geluk, dan lig je opeens 50 meter of meer verder. De eerste 2 holes lijken nog redelijk makkelijk, maar dan komt hole 3, ‘Table’. Met recht een tafel. Het komt er op aan hier de juiste club te kiezen om boven op de green te komen en er niet voor te blijven of overheen te gaan. Ook de geoefende speler vergist zich gauw in deze hole en neemt een te kort ijzer. De holes daarna vragen elk een eigen aanpak. Er moet rekening gehouden worden met de wind die soms spelbepalend kan zijn. En dan de greens. Die zijn keihard en super, super snel. Zelfs tijdens de forse regenbuien die wij hadden, speelde de greens nog snel. Het loont de moeite om hier de tijd te nemen voor oplijnen. De greens zijn vergevingsgezin en als je goed oplijnt kan je spectaculaire puts maken. Op Montrose Golf Links begrijp je ook waarom mensen verknocht raken aan linksbanen. Geen protserige villa’s of appartementengebouwen. De linkscourse ligt aan een gewone doorgaande straat met middenklasse huisjes. In Schotland kan je nog voor een schappelijke prijs aan de golfbaan wonen.

Heilige grond van Carnoustie


Carnoustie behoort samen met St. Andrews en Gleneagles tot de topbanen van Schotland. Het voelt dan ook als spelen op heilige grond als je hier de baan opgaat. Als voorbereiding op golfen op de Championship Course speelden wij eerst Carnoustie Burnside. Een baan die niet makkelijk is en lastige holes heeft. Een echte linkscourse en dus een leuke voorbereiding op het grote werk.
Carnoustie Championship Course is een belevenis op zich. De baan heeft slechts 133 bunkers en geeft je niets cadeau. De bunkers liggen dreigend aan de zijkanten en net te vaak behoorlijk in de weg. Ook hier weer potbunkers. Voor de geoefende golfer is de Championship Course een hele kluif. Een beginnende golfer heeft er dan ook niets te zoeken. De baan intimideert en brengt je in de war. Maar als het wel lukt is de voldoening groot. Op de meeste linksbanen is weinig water in het spel, zo ook op Carnoustie. Maar het water dat er is, meandert geniepig over de holes. Vanaf de teebox zie je de stroompjes nauwelijks. Een strokesaver is beslist nodig. Elke hole op Carnoustie heeft zijn verrassingen. Hole 14 ‘Spectacles’, lijkt inderdaad een bril. Twee enorme bunkers bewaken de fors hoger gelegen green. De holes 17 en 18 zijn prachtig om te spelen. Het is fantastisch om in navolging van Tiger Woods en andere golfgrootheden nu zelf op deze holes je drive op de beroemde Rolex klok van het clubhuis annex hotel te richten.
Carnoustie bleek opvallend toegankelijk. De greenfee van de Championship Course is pittig (£ 115) maar dan heb je ook wat. In combinatie met een driedaags ticket voor de twee andere Carnoustie banen (Burnside and Buddon Links) is de totaalprijs slechts £ 135 in het hoogseizoen. In april kost zo'n pakket £ 99 en buiten het seizoen slechts £ 66. Voor zo’n baan een schijntje. De ontvangst op de club, die in het Oxford Hotel gevestigd is, is voorkomend en verrassend hartelijk. In tegenstelling tot enkele gerenommeerde clubs in Nederland is het clubhuis ook voor gastspelers toegankelijk en je voelt je oprecht welkom.

Golfen met pipermuziek op de achtergrond


Panmure Golf Club is een parkland baan die halverwege overgaat in een linksbaan. De baan ligt naast een marinebasis en de drives en slagen worden ritmisch ondersteund door doedelzakmuziek. Ook het drillen van de kadetten is luid en duidelijk te horen. Hole 9, een par-3 is zeer lastig omdat er nauwelijks fairway is. Als je hier niet gelijk op de wat hoger gelegen green speelt, lig je in de rotzooi. Overigens zijn de 175 Yard voor heren en 147 yard voor dames goed te doen. Hole 12 is door een combinatie van blind shots en water lastig. Een strokesaver kan hier veel ellende voorkomen.
Als je vanaf hole 16 naar ‘huis’ speelt ligt het meer dan honderd jaar oude clubhuis statig aan het eind van hole 18. Voor ons gevoel horen clubhuizen er zo uit te zien. Er is een speciale ladies lounce met eigen zitkamer, secretariaat, uiteraard kleedkamers etc. Op zaterdagen blijft deze ruimte ongebruikt, want dan mogen dames niet op de club komen. Op sommige golfclubs in Engeland is de emancipatie nog niet doorgedrongen. Toch is het wel belangrijk om dit te weten als je in het weekend wilt afspreken. Hoewel dit nog wel erg klassiek en behoudend overkomt is de golfclub verder allerhartelijks naar gastspelers.

Tartan week


Op onze rondje langs Schotse banen ontmoetten wij een groep golfers die deelnamen aan de Tartan Week. Deze wordt elk jaar in april georganiseerd en golflinks-liefhebbers van over heel de wereld schrijven hierop in. Zij worden zeven dagen in de watten gelegd. Men slaapt in de beste hotels, speelt op alle aansprekende golflinks en er is elke avond een bijzonder programma. Kosten voor dit all inclusive evenement is vanaf zo’n £ 1.700 per persoon. excl.reis naar Schotland.

Reiswijzer


Pakketreizen naar Schotland zijn te boeken bij golftouroperators als Golftime Travel en Golf & Country Travel

Zelf regelen kan natuurlijk ook.
Vervoer naar Schotland per vliegtuig (KLM ticket vanaf zo’n € 230 euro excl. € 40 kosten voor golftas.) KLM
Of met de ferrie vanaf IJmuiden naar New Castle met DFDS Seaways.
Autohuur:
Avis
Accommodatieverhuur:
House of Britain
Buro Britain
Eurorelais

Wij sliepen in Letham Grange hotel
En in het bij Carnousty behorende Oxford hotel. Dit hotel is onderdeel van 14 hotels die een luxe uitstraling hebben. Het clubhuis van Carnoustie is geïntegreerd in het hotel. Kamers zijn uitstekend Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen. In het laagseizoen ligt de gemiddeld kamerprijs zo’n 65 tot 70 pond incl. (uitgebreid) ontbijt. In het hoogseizoen en als het hotel veel gasten heeft liggen die prijzen hoger. Het is echter de moeite waard om vanaf je kamer op hole 18 uit te kijken.

Tips voor eten en drinken:
Gordons restaurant
Main Street, Inverkeilor, By Arbroath, Angus DD11 5RN
Tel/Fax: 01241 830364

en

Ship Inn restaurant
Fisher Street, Broughty Ferry, Dundee
T 01382 779176 F 01382 736055

Voor overzichten van golfbanen in het gebied verwijzen wij graag naar onze website
Algemene informatie op:
Visit Scotland

Visit Britain

18-06-2008