logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

St. Andrews’ Old Course must voor elke golfer


(16-10-2008)
Robert Karlsson won onlangs na een play-off het Alfred Dunhill Links Championship op The Old Course van St Andrews

Robert Karlsson won onlangs na een play-off het Alfred Dunhill Links Championship op The Old Course van St Andrews. Deze oude golfbaan in het Home of Golf is een must voor iedere golfer. Althans, wie zichzelf een klein beetje serieus neemt als golfer gaat eens in zijn of haar leven een ronde spelen op The Old Course van St. Andrews in Schotland.

Niet dat de 18 holes links langs de Noordzee aan de Schotse oostkust een eind ten noorden van Edinburgh, zo mooi is. Verre van. Hoewel, deze historische baan is mooi van lelijkheid; enorm grote greens, ondoordringbaar struikwas, metersdiepe potbunkers. De wind uit zee komt bijna altijd in het spel. En toch, wie goed speelt, kan in de thuishaven van het edele golfspel zijn handicap spelen. Eerlijk is eerlijk. De stokoude leden zullen dat onmiddellijk in de gaten hebben als zij vanuit het clubhuis bezoekers zien afslaan. Wanneer zij zich hoofdschuddend afwenden na het eerste teeshot, vergeet het dan maar.

Verslavend


The Old Course is een van de beroemdste plekken op aarde. Zes eeuwen geest en traditie van golf hangen daar als een dichte mistbank over de holes met begin en eind in het studentenstadje dat overal golf ademt en naar golf ruikt. Eens in een golfers leven moet je er geweest zijn. Grote kans dat het zo’n kick geeft dat het verslavend werkt.

Dunhill Links Championship


De metersdiepe potbunkers van St Andrews zijn fameus. Zo ook deze bunker. niet voor niets hellbunker genaamd. De oorspronkelijk 22 holes tellende baan, waar schapen de hellingen vormden, is elk jaar wel een aantal dagen op televisie. Van tijd tot tijd voor het Britse Open voor mannen, en tegenwoordig ook voor vrouwen, en elk jaar met het Dunhill Links Championship, voorheel Dunhill Cup. Onlangs triomfeerde de Zweed Robert Karlsson in het D.L.Ch. door met een birdie op de eerste play-off hole de Duitser Martin Kaymer en de Engelsman Ross Fisher te verslaan. Onze Robert-Jan Derksen eindigde als 13de.

Greenfee loting


St. Andrews’s Old Course is een openbare golfbaan. Iedereen is welkom om te spelen. Een tee-time reserveren kan een jaar van tevoren. Evenwel kan ook worden deelgenomen aan de dagelijkse loting. Wie geluk heeft, speelt. Wie pech heeft kan een starttijd krijgen op een van de zes andere banen van de St. Andrews Links Trust: New Course (eveneens honderden jaren oud), Jubilee, Eden, Balgove, Strathtyrum en de allernieuwste Castle Course. Daags nadien kan men opnieuw deelnemen aan de loting. De prijs voor een rondje van 18 holes is niet gering: 130 pond sterling, of 155 euro, in het hoogseizoen. Om betere kans op succes te hebben, is het raadzaam een caddie te huren à 20 pond, exclusief tip. De andere banen zijn alle veel goedkoper, en het golfplezier is daar niet minder. Maar nergens hangt de magie van The Old Course. Dat blijft een must, voor minstens één keer in het leven. De aanhouder wint er altijd.

Heeft u The Old Course zelf wel eens gespeeld? Geef dan een beoordeling op onze website.


Meer informatie op: www.standrews.org.uk

16-10-2008