logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Hickory Golf; levende golfgeschiedenis


Hickory golf, Deelnemers spelen met de uitrusting en in de kledij zoals die aan het begin van de 20e eeuw gebruikelijk waren. Eind september 2008 vond in Schotland het World Hickory Festival of Golf plaats, inclusief het 4e World Hickory Open Championship. Hickory Golf is de traditionele vorm van golf. Deelnemers spelen met de uitrusting en in de kledij zoals die aan het begin van de 20e eeuw gebruikelijk waren. Plaatsen van handeling waren The Musselburgh Links Old Course, Kilspindie GC, Gullane GC en Craigielaw GC Aberlady in East Lothian.


Hickory Golf dankt zijn naam aan de clubs waarmee gespeeld wordt. Die zijn gemaakt van hickory hout. Dit hout van de hickoryboom, een notenboom, heeft de juiste torsie en is over een grote lengte knoestvrij. Hickory Golf dankt zijn naam aan de clubs waarmee gespeeld wordt. Die zijn gemaakt van  hickory hout. Dit hout van de hickoryboom, een notenboom, heeft de juiste torsie en is over een grote lengte knoestvrij. Het hout is opmerkelijk soepel en derhalve uitermate geschikt voor het vervaardigen van golfclubs.  De Hickory boom komt vooral voor in de Verenigde Staten,  Het hout is opmerkelijk soepel en derhalve uitermate geschikt voor het vervaardigen van golfclubs. De Hickory boom komt vooral voor in de Verenigde Staten.

Oudste golfbaan


Gedurende de festivalweek maakten de deelnemers aan het festival (naast Schotten en Engelsen ook de nodige Amerikanen en Zweden) een ronde langs de eerdergenoemde banen die in elkaars nabijheid ten oosten van Edinburgh zijn gelegen. Het bezoek van het gezelschap aan de Musselburgh Links Old Course onderstreepte het historisch karakter van dit geheel. Deze golfbaan is immers de oudste nog altijd bespeelde golfbaan ter wereld. Een golfbaan ook die overladen is met historie en op dat punt te vergelijken met St Andrews maar minder bekend dan The Old Course.

Hickory golf, Deelnemers spelen met de uitrusting en in de kledij zoals die aan het begin van de 20e eeuw gebruikelijk waren.

Jong versus oud materiaal


Het zwaartepunt van de Hickory week was het World Hickory Open Championship op de GC Craigielaw in Aberlady. De golfbaan van Craigielaw is ontworpen door Donald Steel en een nog betrekkelijk recente baan (2001), Craigielaw oogt echter als een klassieke linksbaan zoals er zich een hele serie zijn aan de oever van de Firth of Forth. De wind heeft er vrij spel en dat is zeker bij een Hickory wedstrijd van invloed. Met die oude stokken sla je lang niet zo ver als met de nieuwe materialen. Des te groter is onze bewondering voor de spelers met de Hickory set (maximaal 6 stokken!).
De Schotse winnaar Lindsay Mann uit Carnoustie wist met een score van twee boven par, op een dag met een fikse wind, de hoofdprijs in de wacht te slepen. Een bewonderswaardige prestatie.

Reiswijzer


Voor wie volgend jaar het festival wil bezoeken zijn de volgende websites van belang.
* Voor de overtocht met de ferry van IJmuiden naar Newcastle: www.dfdsseaways.nl

* Documentatie World Hickory Open Championship: www.worldhickoryopen.com/

* Oudste nog bespeelde golfbaan ter wereld: Musselkburgh Old Course

* Info over de prachtige linksbaan die het decor vormde voor de foto’s in dit artikel: Craigielaw Golf Course

* Voor overnachting bijvoorbveeld: Dunstane Hotel Edinburgh


Heeft u zelf de genoemde golfbanen gespeeld, laat dan een beoordeling achter voor:
* Musselburgh Old Course

* Kilspindie Golf Course

* Gullane Golf Course

* Craigielaw Golf Course

21-10-2008