logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Schotse golf cruise met historische zeesleper


Zeesleepboot Holland

Varen en genieten van de ongerepte Schotse Westkust en van de Schotse golfbanen. Het is een combinatie die bijna nooit wordt aangeboden. Zeker niet als cruise op een zeesleper. Sinds vorig jaar vaart Zeesleepboot Holland echter de maanden mei en juni langs de Schotse westkust. Gedurende die twee maanden kunnen golfers zo’n 5 dagen meevaren en kennismaken met de Schotse natuur en golfbanen.

Zeesleepboot Holland is een legende onder de kenners. De boot is in meerdere opzichten uniek. De in 1951 gebouwde bergingsjager werd door eigenaar rederij Doeksen gecombineerd met haar passagiersdiensten. Als de veerboot naar Terschelling vol was, werd de 'Holland' ingezet. Daaraan dankt het 60 meter lange schip ook haar sfeervolle salons.
Later deed de boot ook nog dienst als onderzoeksvaartuig voor Rijkswaterstaat. Nu is de zeesleper haar derde leven ingegaan. Een hechte groep vrijwilligers heeft het schip met groot enthousiasme en inzet grotendeels in de oorspronkelijk staat teruggebracht en voorzien van de moderne veiligheidsvoorzieningen. De zeesleepboot Holland is officieel erkend als Varend Monument.

Golferswalhalla


Het unieke van de reizen die nu met de zeesleper gemaakt kunnen worden is de combinatie van meevaren op een legendarische boot en golfen op schitterende golfbanen. Over Schotland zelf kunnen we kort zijn. Voor de ware golfliefhebber is dit het walhalla. Hoe kan het anders in het land waar de golfsport is ontstaan.

Zeesleepboot Holland vaart telken zo'n 5 dagen langs de Schotse westkust

Diverse routes


Het reisschema van Zeesleepboot Holland is opgedeeld in negen reizen van zo’n vijf dagen. Eind april vertrekt de boot vanuit Harlingen en wordt een zevendaagse reis gemaakt via Zuid-Engeland naar Schotland. Daar worden zes reizen langs de Schotse Westkust gevaren waarbij allerlei golfbanen worden aangedaan. Een reis gaat van Schotland naar Ierland. Met tussendoor uiteraard ook weer golfen in Schotland maar wellicht ook in Engeland en Ierland. De laatste reis die bezoekers kunnen meemaken is een golfcruise in Ierse wateren.

Schitterende uitzichten


Langs de Schotse Westkust wordt Tobermory Golf Course op de Isle of Mull gespeeld. Wat golfbanen betreft is het programma nog niet geheel bekend. Veel hangt af van de route die het schip vaart. Inmiddels staat wel de schitterende linksbaan Machrihanisch Golfclub op het programma, als ook Tobermory Golf Course op de Isle of Mull. Deze laatste golfbaan is weliswaar een 9-holes course, maar wordt alom als zeer moeilijk omschreven. “De greens zijn moeilijk aan te spelen omdat ze bijna nooit vanaf de fairway te zien zijn”, aldus een bezoeker van onze website die in haar beoordeling over de golfbaan adviseert veel ballen mee te nemen. De uitzichten op de golfbaan zijn volgens haar ontzettend mooi.

Topbanen


Zoals het er nu uitziet wordt in Ierland Ballybunion Golf Course gespeeld. Deze absolute topbaan wordt door bezoekers van Golfreiswijzer de hemel in geprezen. “Wauw, wat een baan! Greenfees zijn aan de prijs (inmiddels € 180, red.) voor de Old Course, maar dan heb je ook een fantastische golfdag. Alles ademt golf op Ballybunion. Ga ervan uit dat je in een vierbal speelt, het zijn bijna allemaal vierballen, dus je hoeft je niet te haasten. Fantastische linkscourse, erg uitdagend. Mei is de meest geschikte maand om te spelen. Zoiets moet je een keer meemaken...”, aldus een van onze bezoekers.
De Ierse golfbaan Ballybunnion Golfcourse is een absolute topper

Programma


De brochure over de minicruis naar de Schotse Westkust met de zeesleepboot Holland is bij de stichting en op de website op te vragen Deelnemers aan de reis vliegen per KLM naar Glascow of Cork en terug. Alleen de deelnemers aan de eerste reis varen vanaf Harlingen mee naar Schotland. Vanaf de luchthaven wordt men naar het schip gebracht en de daarop volgende dagen wordt langs de Schotse kust gevaren en op de golfbanen gespeeld. In de te downloaden brochure staan alle negen reizen uitvoerig beschreven.

Super all inclusive


Aan de minigolfcruises van de zeesleper hangt wel een stevig prijskaartje. € 2.495,--. Maar daar is werkelijk alles bij inbegrepen. Vluchten van en naar Glascow of Cork, transfers, greenfees, een bezoek aan een distilleerderij en al het eten en drinken aan boord. De brochure belooft de meevarenden een speciaal ingehuurde chef-kok die zijn gasten van ontbijt tot en met diner verrast en verblijdt met culinaire hoogstandjes. Super All Inclusive dus met een culinair tintje.
Per trip kunnen overigens 12 gasten meevaren. De organisatie laat weten dat er nog voldoende plaats is, maar dat inmiddels wel al een paar trips zijn volgeboekt.

Meer informatie op: zeesleepbootholland.nl

10-03-2009