logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfbaan Stippelberg, nu voor iedereen toegankelijk


Golfbaan Stippelberg ontving in december 2011 de 'Development of the Year Award', de prijs voor de beste in 2011 geopende golfbaan. Deze fraaie ledenbaan is sinds het begin van seizoen 2012 in overleg ook geopend voor greenfeespelers.

In het Noord-Brabantse Bakel werd in 2011 Golfbaan Stippelberg geopend. Al vóór de opening hadden zich zo'n 1200 leden aangemeld voor deze opvallende golfbaan ontworpen door Gerard Jol, Michiel van der Vaart en hun Deense partner Philip Spogárd. Hoewel de golfclub begon als een echte ledenclub, mogen vanaf het begin van seizoen 2012 ook greenfeespelers en gasten van leden genieten van deze opmerkelijke baan.
Golfbaan Stippelberg

Golfbaan als natuurbehoud

De aanleg van de 27-holes golfbaan ten zuiden van natuurgebied De Stippelberg verliep in nauwe samenwerking met de gemeente, de golfclub, het zandwinningsbedrijf en de omwonenden van het beoogde terrein. De aanleg maakte deel uit van het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze. Het voormalige agrarisch gebied van 90 hectare groot was al ruim voor de aanleg, die in 2008 begon, betiteld als gebied voor natuur en recreatie.

De beoogde uitbreiding van de aangrenzende zandwinplas zou een deel van struweelvogelgebied aantasten. Ter compensatie zou een even groot gebied geschikt gemaakt worden als leefgebied voor struweelvogels. De golfbaan, met veel ruimte voor en goede aansluiting op de natuur en vegetatie, zou de bestaande landbouwgrond eveneens omtoveren tot een aantrekkelijk leefgebied voor vogels.

De authentieke begroeiing met heideplanten en struiken is zoveel mogelijk in stand gehouden en de riviertjes de Esperloop en de Snelle loop doorkruisen de baan. Er is getracht de natuur van weleer terug te brengen. Het resultaat: een fraaie Heathland Links golfbaan met een lekkere zandgrond.
Hole 15 van Golfbaan Stippelberg

De 27 holes

De eerste negen holes van de Championship Course wordt Heidebaan genoemd. Vanwege de grote hoeveelheid heide die oorspronkelijk in dit gebied voorkwam zal de baan binnen enkele jaren purper kleuren. Bijzonder is dat de Esperloop samen met de Snelle loop de vijver vormen rond de eilandgreen van hole 9.

De tweede negen van de Championship Course heet Plassenbaan, naar de grote waterpartijen die de golfbaan omsluiten. De holes zijn lang, de bunkers zien er zeer natuurlijk uit en het water komt veel in het spel.

De greens op Stippelberg zijn goed beschermd, veelal verhoogd en behoorlijk snel en de fairways zijn natuurlijk ogend geonduleerd.

Naast de Championship Course is er ook een 9-holes Executive Course. Deze baan tel vijf par-3 holes en vier par-4 holes. De eilandgreen van hole 9 eindigt voor het clubhuis. De meanderende loop vormt het thema van deze Executive Course. Tussen holes 4 en hole 7 vormt een grote bunker en defensief onderdeel in de baan.

De 27 holes hebben historische namen gekregen, een idee van architect Michiel van der Vaart. Heemkundeleden Ad Otten en Jan Timmers bedachten de namen die allemaal te maken hebben met het verleden van Bakel, Elsendorp, Handel, Gemert, Milheeze en De Mortel.

Faciliteiten

Het grote clubhuis met rieten dak is van alle gemakken voorzien. Ruime kleedkamers met kluisjes en een proshop op de begane grond, een uitstekend restaurant en een verwarmd buitenterras op de eerste verdieping die ook met een lift bereikbaar is. Details zoals een afgeschermd kinderspeelplaatsje bij het clubhuis en een paardenparkeerplaats voor gasten vanuit de nabijgelegen manege tonen aan dat aan alles is gedacht.

Naast de snelle oefengreens heeft Stippelberg een moderne driving range met doelen in het water.

Spelen op Stippelberg

Gasten van leden en greenfeespelers mogen in overleg de Championship Course op. De golfbaan heeft interessante arrangementen voor groepen en gasten. Greenfeespelers, in overleg toegang buiten het weekend, betalen voor een 18-holes ronde 70 euro.

Heeft u als eens op Stippelberg gespeeld? laat dan een review achter op onze website.
Ga naar: Golfreiswijzer.nl

Links

- Golfbaan Stippelberg

31-05-2012

Golfnieuws voor Nederland