logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Regthuys: eindelijk 18-holes wedstrijdbaan


Op 1 juni 2013 werden op feestelijke wijze de nieuwe holes van Golfbaan Regthuys geopend. Met de nieuwe layout kwam een einde aan de langste hole van Europa, maar daar zijn wel twee unieke holes voor teruggekomen: de Tulpenhole en de Westfriese Dijk-hole.

Gerhard van Galen, initiatiefnemer en mede-eigenaar van Golfbaan Regthuys, was blij dat het eindelijk zover was: ‘Vanaf het begin was het idee al om een 18-holes golfbaan te bouwen. In 2003 waren de plannen rond, in 2006 werd de par-3/4 baan gealiseerd, in 2007 werd de eerste grote lus geopend’. Helaas voor het Noord-Hollandse Winkel konden de plannen voor 18 wedstrijdholes in 2009 en 2010 geen doorgang vinden. ‘De financiële crisis hakte er flink in en we konden de tweede 9-holes lus niet afmaken. Er lagen al drie holes. Gelukkig wisten we uiteindelijk iemand te vinden die de uitbreiding wilde financieren.’ In 2012 werd de rest van de tweede grote lus gerealiseerd die op 1 juni 2013 officieel werd geopend door gedeputeerde Tjeerd Talsma.
 Golfbaan Regthuys; de opening van de brug De Oversteek naar de nieuwe holes door oud-voorzitter Peter Middelbeek, met direct daarachter vlnr de directie, Jeroen Botman, Gerhard van Galen en Pieter de Wit.(foto: Bert van der Toorn)

De baan met unieke elementen

Golfbaan Regthuys, ontworpen door Alan Rijks en Aart Bergsma, heeft nu een 9-holes par-3/4 korte baan (de Korte Lus), en twee volwaardige 9-holes lussen, de Dijklus en de Tulpenlus. Een stevige 18-holes baan, maar ook slim gebouwd om te kunnen kiezen voor een snelle 9-holes ronde. De grote drivingrange met veel doelen en oefengreens maken Regthuys tot een serieuze golfbaan met flinke hoogteverschillen en waar wind en water het spel zeker zullen beďnvloeden.

Maar ook zonder die twee laatste elementen weet Regthuys de uitdaging te brengen. Als nog 9-holes baan baarde de golfbaan al opzien met de langste hole van Europa. Twee jaar kon er gespeeld worden op een par-6 hole van 674 meter, 704 meter vanaf de heren backtee. Helaas kwam er een einde aan dit lokkertje voor enthousiaste longhitters. ‘De EGA keurde de hole niet goed’, zegt Van Galen wat sip. ‘In Amerika mag het wel en ook in Azië is dit soort holes geen probleem, maar onze hole werd niet toegestaan waardoor onze baan niet zou voldoen aan alle eisen die er worden gesteld. In 2016 zouden ze het opnieuw bekijken, maar daar konden we niet op wachten. De hole is aangepast en is nu een lange par 5.’
 Golfbaan Regthuys; Lodewijk Klootwijk, directeur NVG, die de eerste (tweede) bal slaat op diezelfde Dijkhole.(foto: Bert van der Toorn)

De fantasie van de initiatiefnemers en de directie van Regthuys hield gelukkig voor de golfers niet op bij een enorm lange hole. De kersverse park/polder-baan met oerhollandse uitzichten kent een Tulpenhole (hole 4 Tulpenlus) en een Westfriese Dijk-hole (hole 7 Dijklus). De Tulpenhole heeft een green in de vorm van een tulp en is bedacht door baanmanager Jeroen Botman die uit een familie van tulpenbollenkwekers komt. Op de par-3 Westfriese Dijk-hole ligt de green verstopt, omringd door een hoge dijk, bedacht door Van Galen, geďnspireerd door de Westfriese Omringdijk. ‘Je moet dit soort unieke elementen hebben om je baan interessant te maken voor golfers, we zitten tenslotte niet in het drukst bevolkte gebied van Nederland’, besluit Gerhard van Galen. Een volgende stap die golfbaan Regthuys wil zetten is de bouw van een hotel met welness bij de golfbaan.

Spelen op …

Golfbaan Regthuys is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Het gezellige ‘strandpaviljoen’-clubhuis benadrukt nog eens dat het in Winkel vooral gaat om elkaar een leuke golfdag te bezorgen. Zonder handicap mag je de korte lus al spelen, voor de 18-holes baan moet je natuurlijk wel een bewijs van goed gedrag kunnen overleggen. Kijk voor meer informatie, tarieven en contactgegevens op www.regthuysgolf.nl.

Heeft u al eens gespeeld op Golfbaan Regthuys, laat dan een beoordeling achter op www.golfreiswijzer.nl.

03-06-2013

Golfnieuws voor Nederland