logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Domburgsche Golfclub 100 jaar


Op 5 juli 2014 bestaat de Domburgsche Golfclub 100 jaar. Wat maakt deze 9-holes golfbaan zo uniek en waarom moet je hier zeker een keer spelen?

Eén blik vanaf de hooggelegen eerste tee is voor elke golfer genoeg reden om op de Domburgsche te willen spelen. Rechts zie je de golven van de zee richting de duinen rollen, voor je kruipt een spits toelopende linksbaan met prachtige glooiingen door diezelfde duinen. Naast de normale zandbunkers die hier en daar de fairways onderbreken bepalen de vele opvallende grasbunkers het unieke beeld van de Domburgsche.

Die grasbunkers zijn niet aangelegd, het zijn bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. De zogeheten ‘Atlantikwall’ van de Duitse overheersers liep over de Domburgsche golfbaan heen. Deze beruchte verdedigingslinie van de Duitsers bestond uit bunkers, afweergeschut en mijnenvelden. Vanaf de huidige tweede hole namen de Duitsers schepen onder vuur die de Schelde op wilde varen om Antwerpen te bereiken. In november 1944 werden de Duitse stellingen zwaar gebombardeerd door de geallieerden en door een geslagen bres in de dijk liep het eiland Walcheren onder water. De golfbaan werd zwaar, maar gelukkig niet onherstelbaar, beschadigd.
Domburgsche Golfclub, de oudste golfbaan in Zeeland, bestaan 100 jaar.

1914 - 2014 en verder

De Domburgsche Golf Links werd in 1914 al in gebruik genomen, vlak voordat de Eerste Wereldoorlog begon. De golfbaan was onderdeel van het plan om Zeebad Domburg aantrekkelijker te maken voor Engelse toeristen waarbij werd gekeken naar het succes van het Belgische Knokke. Die toename van Engelse toeristen bleef uit, ondanks de steeds verbeterende verbinding met Engeland. Volgens voorzitter Van de Poel had dat waarschijnlijk te maken met het feit dat Knokke een groot casino had, wat in Domburg toen nog ondenkbaar was. Tegenwoordig zijn het vooral toeristen uit Duitsland en België die Domburg hebben geadopteerd als vakantiebestemming.

Na de bombardementen in WWII heeft het tot zeker 1955 geduurd voordat de golfbaan weer in gebruik genomen kon worden. De golfclub, die pas in 1923 werd opgericht, had in 1939 slechts 17 leden. Tegenwoordig kunnen 600 leden genieten van deze unieke 9-holes linksbaan die al vele malen is uitgeroepen tot de beste 9-holes baan van Nederland.

Plannen voor uitbreiding naar 18 holes zijn er volgens de voorzitter onofficieel al vanaf 1914 en hoewel er in 2004 opnieuw is gekeken naar de mogelijkheden, lijken 18 holes op de Domburgsche voorlopig nog niet te worden gerealiseerd. Het is de vraag wat een 18-holes baan voor meerwaarde zou hebben voor de leden en voor het toerisme. De ruimte is er wel, maar niet in de duinen. Aan de andere kant van de N287, de Schelpweg, zouden negen holes kunnen worden aangelegd, maar deze zouden door de andere grondsoort een compleet ander karakter krijgen dan die van de 100 jaar oude linksbaan.

Jubileum met Joost Luiten

Voorzitter van de jubileumcommissie, Steven Molkenboer, fluistert Golfreiswijzer nog even in dat het, in het kader van het jubileum, vrijwel zeker is dat Joost Luiten op Tweede Paasdag (17 april) naar de Domburgsche komt. ’s Morgens wordt er een 9-holes wedstrijd georganiseerd voor de leden, ’s middags speelt Joost een demo-wedstrijd met de twee beste jeugdspelers (j/m) en met pro Niels Nijssen. Alleen een topnotering of de winst in de Masters zou de agenda nog kunnen veranderen.

Spelen op de Domburgsche

Op de Domburgsche koop je als greenfeespeler een dagkaart. Starttijden zijn er niet. Je kunt dus lekker negen holes spelen, even lunchen in het clubhuis en daarna nog negen holes of meer gaan spelen. Van de negen holes hebben drie holes een dubbele afslagplaats waarmee de tweede ronde net wat anders wordt dan de eerste. Over de kwaliteit van de baan hoef je je geen zorgen te maken, die is vrijwel het hele jaar door top. De ondergrond van duinzand zorgt voor een natuurlijk drainage waardoor de baan zelfs vlak na een flinke regenbui meestal direct weer goed te bespelen is.
Voor het spelen van de Domburgsche moet je wel in het bezit zijn van een EGA handicap van 36, in juli en augustus en in het weekend is de handicap-eis 26.

Kijk voor alle tarieven en voor meer informatie op www.domburgschegolfclub.nl.

Heeft u al eens gespeeld op de Domburgsche Golfclub? Laat dan een review achter op onze website.
Ga naar Golfreiswijzer.nl.

14-04-2014

Golfnieuws voor Nederland