logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

De Gelpenberg; golfen op mooiste golfbaan van Noord-Nederland


Twee keer vliegen de ballen ruimschoots over wat afgedwaalde schapen. Ze zijn even ontsnapt aan de aandacht van de twee dienstdoende Border Collies en van de door het Drents landschap ingehuurde schaapherder Hilde Groen. 'Is er wel eens een schaap dodelijk getroffen?' vragen wij aan de charmante clubmanager Ellen Kroes, die met ons meespeelt. Ze kijkt verschrikt op. 'Alsjeblieft zeg.' Als we langslopen zwaait schaapherder Hilde ons vriendelijk toe, zij waakt zonder zorgen over afzwaaiers over haar kudde. Waar zich dit tafereel afspeelt? Op golfbaan De Gelpenberg in Aalden in Drenthe. Voor alle duidelijkheid: dit is de mooiste baan van Noord-Nederland.

Golfclub De Gelpenberg clubmanager Ellen Kroes

In onze flight onder meer de niet eens zo stugge Fries Louis die alle banen in het noorden van het land wel kent en met hdc 10,9 ook nog weet waar hij over praat. Hoewel hij niet nalaat ook zijn eigen homecourse (Lauswolt) te roemen, beaamt hij volmondig dat ook hij De Gelpenberg de mooiste baan van het noorden van Nederland vindt, simpelweg omdat elke hole weer apart en bijzonder is. Hij heeft hier al heel wat keren gespeeld, elke lucky bounce is volgens hem dan ook het gevolg van local knowledge. Hij zegt het met een brede glimlach. We zijn bereid te aanvaarden dat voorkennis helpt op een baan waar goed baanmanagement vereist is, zoals hier. Mazzel ook.

De bloeddruk zakt

Vanuit het westen is het zo'n twee uur rijden naar Aalden. TomTom stuurt je over de A28. Veel mooier is het om een stukje om te rijden en De Gelpenberg via plaatsen als Orvelte, Witteveen en Wezup te benaderen. Er is geen betere manier om direct al in Drentse sferen te komen. De bloeddruk zakt, de ademhaling wordt dieper, weldadige rust neemt bezit van het hoofd. Probeer het vast te houden, ook als het onverhoopt even niet wil met het golfspel. Dat kan gebeuren, zelfs op De Gelpenberg.

Tegenwoordig worden naast golfers ook niet-golfers van harte welkom geheten in het clubhuis van De Gelpenberg. Toen Ellen Kroes halverwege 2014 als clubmanager in dienst trad bij de baan, stond er nog een bord 'Verboden voor onbevoegden' bij de inrit. Het is een van de dingen die zij snel heeft veranderd. Vooral fietsers maken nu een stop voor een kop koffie of een lunch, vertelt ze. Voor sommige leden was het even wennen, maar inmiddels zijn de passanten graag geziene gasten die - niet onbelangrijk - een steentje bijdragen aan de horeca exploitatie.
Golfclub De Gelpenberg

Jubileumjaar


De Gelpenberg bestaat dit jaar precies 45 jaar. In eerste instantie was het een 9 holes baan, aangelegd op een oude zandverstuiving. In 1992 kwamen er negen holes bij. Aangezien de eerste negen een tamelijk besloten karakter hadden, werd ervoor gekozen om de nieuwe negen een meer open sfeer te geven. Tussen 2008 en 2011 werd de baan geheel gerenoveerd onder architectuur van Frank Pont.

Ook bij die renovatie was Kroes nauw betrokken, toen als baancommissaris, een functie tussen hoofd greenkeeping en de leden in. Bij die renovatie werd de baan 'landschappelijk en speltechnisch' naar een hoger niveau getild. 'Ik hou niet van dat Amerikaanse,' zegt Ellen Kroes. 'Scherpe bunkerranden, de fairways precies afgebakend. Ik vind het niet erg als de heide af en toe een beetje de fairway in groeit en de bunkers mogen best een beetje rafelig.' Dat gaat niet zonder slag of stoot: 'Het is gemakkelijker om op een nieuwe baan ruige bunkers te presenteren dan op een bestaande baan en de leden te laten wennen aan nieuwe ideeën.'

Verwar ruige bunkers overigens niet met achterstallig onderhoud. Op de kwaliteit van de baan is werkelijk niets aan te merken: de fairways liggen er uitstekend en in 'stroken' gemaaid bij, de greens zijn strak en supersnel en dat geldt al evenzeer voor de oefenfaciliteiten. Maar wat kan je anders verwachten van een baan die als de mooiste van Noord-Nederland wordt betiteld en bovendien als de veertiende van het hele land.

Arrangementen

Ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum timmert De Gelpenberg flink aan de weg. Greenfeespelers werden onder meer gelokt met verjaardagsarrangementen (greenfee en plate voor 45 euro op woensdag tussen 13-15 uur of voor 60 euro op andere dagen). En met succes: het aantal greenfeespelers is dit jaar behoorlijk toegenomen.
Dat is geen overbodige luxe, want ook De Gelpenberg staat voor behoorlijke uitdagingen. De club telt 600 leden en dat zijn er eigenlijk te weinig voor een stabiele, financiële situatie. Daarbij komt dat het ledenbestand vergrijst en dat nieuwe leden zich maar mondjesmaat aandienen. Om zowel de instroom te bevorderen als de oudere leden te behagen (18 holes kan best een eind zijn), zijn de zes oefenholes die er al lagen met drie holes uitgebreid tot een volwaardige par-3 negen holes baan. Instap wordt daardoor gemakkelijker en de uitstroom hopelijk vertraagd, zegt Kroes. 'Er zijn in Noord-Nederland gewoon te weinig golfers voor te veel banen. Hier zijn er 67 golfers per hole, in het westen van het land zijn dat er honderd meer.'

Golfclub De Gelpenberg hole 18 met de enorme zandbunker over de hele breddte van de fairway

Zandverstuiving

Natuurlijke selectie kan dus bijna niet uitblijven, denk je dan. Maar wie op De Gelpenberg heeft gespeeld kan zich niet voorstellen dat zij daar het slachtoffer van wordt. Deze bos en heidebaan ligt subliem ingebed in het Drentse landschap. Zandbunkers maken enkele holes tot visuele pareltjes, zoals de korte par-4 zesde (275 meter) en de par-5 16e. In de baan een meertje, dat er voor zorgt dat op drie holes water in spel komt. De meest in het oog springende hole is zonder twijfel hole 18, met de grootste natuurlijke bunker (een zandverstuiving) over de volledige breedte van de baan, met direct daarachter een met heide begroeide wal, die het hoger gelegen deel van de rest van de fairway en de green aan het zicht onttrekt.

Een extra pré van De Gelpenberg is stilte: geen vliegtuiglawaai, geen treinen en de enkele auto over een landweggetje hindert amper. Zelfs de schapen doen hun werk als greenkeeper - de rough tussen de heideplanten maaien - in alle rust. De Border Collies blaffen niet, zij hijgen alleen maar. En op een rustig plekje, aan de rand van de kikkerpoel en midden op de heide, staat tegenwoordig een bijenhotel. Een prima plek voor naar verwachting straks enkele tienduizenden bijen. Zij boffen maar.

Overnachten

Voor wie een paar dagen wil genieten van De Gelpenberg en de omgeving: de baan biedt samen met andere Drentse golfbanen meerdaagse arrangementen aan. Onder andere met de Drentsche Golf & Country Club (slapen in de Lodge op de Drentse) en met de Golfbaan Green Meet*s bij Emmen met een overnachting in het daarnaast gelegen Hampshire hotel, diner in hotel en plate op De Gelpenberg (slechts €159 pp). Vlakbij De Gelpenberg vindt u ook de aanbevolen hotels Het Tramlokaal en Hegen.

Meer informatie op: www.dgcdegelpenberg.nl.

Kent u Golfclub De Gelpenberg en heeft u er gespeeld? Laat dan een review achter over op Golfreiswijzer.nl.

Tekst: René Brouwer, Foto's: De Gelpenberg

04-09-2015

Golfnieuws voor Nederland