logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Luiten en Boeljon golfers van het jaar 2011


Joost Luiten en Christel Boeljon zijn wederom verkozen tot de Nederlandse golfer en golfster van het jaar. Tijdens een feestelijke avond gehouden in Huis ter Duin te Noordwijk werden, in aanwezigheid van nauw betrokken partijen in de golfwereld, de Golf Awards 2011 uitgereikt. De Golf Awards zijn een initiatief van de stakeholders in de Nederlandse golfwereld onder leiding van de Nederlandse Golf Federatie (NGF.

Joost Luiten dankt zijn Golf Award aan zijn verdiensten het afgelopen seizoen op het professionele circuit. In totaal speelde Luiten € 976.540 bij elkaar en daarmee verdiende hij meer dan welke andere Nederlandse golfer ooit deed.
Golfers van het jaar 2011 Christel Boeljon en Joost Luiten
Zeven keer eindigde hij bij de beste tien in een toernooi, met als hoogtepunt natuurlijk zijn eerste overwinning op de Europese Tour in het Iskandar Johor Open. Het leverde hem een 24e plaats op in de European Tour Race to Dubai Rankings en een 64e plaats op de wereldranglijst.

Nog verder groeien

Luiten is zeer verheugd dat hij voor de tweede opeenvolgende keer de prijs als beste golfer van Nederland mag ontvangen: “Ik vind het een grote eer dat ik deze Award krijg. Vorig jaar zei ik dat alleen een overwinning nog ontbrak. Die is er gelukkig in het Johor Open dan gekomen. En daarna hadden Robert-Jan en ik een topweek in de World Cup met een 4e plaats. Volgend jaar proberen nog verder te groeien en mooie resultaten boeken in de grote toernooien en Majors.”

Recordjaar Boeljon

Voor Christel Boeljon was 2011 een recordjaar. Boeljon verdiende, mede dankzij haar eerste zege in het Turks Open, het afgelopen seizoen € 161.171 op de Ladies European Tour en $ 170.553 op de Amerikaanse Tour. De derdejaars pro eindigde daarmee op de 8e plaats op de Europese ranglijst en de 52e plaats op de Amerikaanse ranglijst. Op de wereldranglijst neemt zij de 63e positie in. In de maand juli stond zij zelfs op de 50e plaats, de hoogste notering ooit.
Ze eindigde vijf keer in de top 5, zes keer in de top 10 en negen keer in de top 15. “Een uitzonderlijk goed jaar was dit voor mij. Alle voorafgestelde doelen heb ik bereikt, in de Solheim Cup spelen en winnen, mijn eerste zege behalen op de Europese Tour en het speelrecht behouden zowel in Amerika als Europa. En dan nu aan het eind van het jaar deze Award. Een absoluut topjaar. Ik zal mijn uiterste best doen om in 2012 de Award voor de vierde opeenvolgende keer in de wacht te slepen!”

Overige awards


De overige zes Golf Awards werden uitgereikt aan de volgende personen:

Golftalent van het jaar: Daan Huizing
De 21-jarige Huizing uit Soest ontvangt de Award voor zijn zeer constante prestaties gedurende het afgelopen jaar. Met drie internationale titels, het Duits, Turks en Argentijns Amateur, en twee nationale titels, het NK Strokeplay en het Brabants Open, was hij veruit de beste amateur van Nederland in 2011. Tevens was hij de beste amateur in het Nationaal Open, één slag achter winnaar Ben Collier. Tezamen met Robin Kind baarde hij aan het eind van jaar opzien door twee teamwedstrijden, de Copa Simon Bolivar en de Tailhade Cup, te winnen. Buiten deze titels presteerde Huizing van begin tot einde jaar op uitzonderlijk hoog niveau.
Daan Huizing, Christel Boeljon, Joost Luiten en Robert-Jan Derksen tijdens de Golf Awards 2011
Golfteam van het jaar: Nederland tijdens de World Cup
Robert-Jan Derksen en Joost Luiten boekten met de gedeelde 4e plaats het beste Nederlandse resultaat ooit in de World Cup. Op slechts drie slagen van winnaar de Verenigde Staten streden de heren lang mee om de wereldtitel.

Golfcoach van het jaar: Ad Wessels en Eric der Kinderen
Beide heren hebben Nederlands meest succesvolle vrouwelijke golfer aller tijden, Christel Boeljon, gecoacht. Ad Wessels leerde Christel de eerste beginselen van de golfsport en stond haar bij tijdens de successen in haar amateurperiode. Eric der Kinderen is de coach van Christel sinds zij werd opgenomen in de nationale selecties, en begeleidt haar tot op heden.

Golfbaan van het jaar: Golfcentrum Amsteldijk
Volgens de NVG is Golfcentrum Amsteldijk de baan van het jaar, omdat voor het eerst in lange tijd een nieuwe opzet is gemaakt van een oefencentrum, waarbij gebroken is met de traditionele opzet van een driving range, puttinggreens en een oefenbunker. Er is op Golfcentrum Amsteldijk totaal 20 ha besteed aan oefenfaciliteiten: uniek in Europa en misschien wel de wereld. Iets unieks doen is op zich geen reden om verkozen te worden. De vernieuwende aanpak en de durf om een dergelijk complex op te zetten, is inspirerend voor de golfbranche die opzoek is naar nieuwe mogelijkheden om de golfer te boeien en te binden. Hoewel Golfcentrum Amsteldijk zeer recent is geopend, is de NVG ervan overtuigd dat het oefencentrum vele golfers blij zal maken en veel nieuwe golfers zal produceren.

Gehandicapte golfer van het jaar: Richard Kluwen
De 39-jarige Kluwen heeft multiple sclerose en kan daardoor moeilijk lopen en staan. Middels de zgn. ‘paragolfer’ kan hij zich rechtop zetten en zodoende golfen. Hij maakt deel uit van het Nederlandse B-team, en met dit team behaalde hij de derde plaats in de Nations Cup in Spanje.
Kluwen is een fantastisch voorbeeld voor de toegankelijkheid van de golfsport voor mensen met een fysieke beperking.

Golfpersprijs van het jaar: Harry ten Asbroek (Parool)
De winnaar is een nieuweling in de golfsport. Uitgenodigd voor tien golf-introductielessen worstelde hij met de stokken, de ballen, de bunkers, de rough, de regen, de regels en het weer. Het werd een even grappige als informatieve serie van 10 afleveringen, wekelijks te vinden op de sportpagina van het Parool, onder de naam Groentje. Veel oude en nieuwe golfers zullen zich erin hebben herkend. De jury denkt dat de serie een steun in de rug is voor eenieder die overweegt aan golf te beginnen.
alle prijswinnars van een golf award 2011

(foto's van Poppe de Boer)

23-12-2011

Golfnieuws voor Nederland