logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfcentrum Amsteldijk, de aanhouder wint


Golfcentrum Amsteldijk won op 22 december 2011 de Golf award voor 'Golfbaan van het jaar 2011'. De weg was lang, maar de beloning is groot.

Golfcentrum Amsteldijk ontving de award voor beste golfbaan van 2011 volgens de Nederlandse Vereniging van Golfbaaneigenaren (NVG) omdat er voor het eerst in lange tijd een nieuwe opzet is gemaakt waarbij gebroken is met de traditionele opzet van een driving range, putting green en oefenbunker.

Uniek oefencentrum

Het aanbod van oefenfaciliteiten op Golfcentrum Amsteldijk is werkelijk uniek in Europa en waarschijnlijk zelfs in de wereld. Op 44 hectare grond ligt er een 9-holes par-3 baan, een 9-holes A-status 'gewone' baan en het zogenaamde '9 Werelden van Golf'. Vooral dat laatste is de droom van elke golfer: op ruim 20 van de 44 hectare liggen negen verschillende oefenterreinen voor elk onderdeel van het golfspel.

De Wereld van Targets is een 300 meter lange driving range met veel doelen op verschillende afstanden.
De Wereld van Chipping heeft ruim veertig afslagplaatsen met negen doelen op een afstand van 15 tot 81 meter.
De Wereld van Bunkers heeft een potbunker, een greenside bunker, een bielzenbunker en een grasbunker.
De Wereld van Specials is een oefenterrein met targets tussen de 40 en 175 meters waarbij afgeslagen kan worden van licht scheve tot zeer schuine liggingen.
Op de Wereld van Grass kan vanaf een oppervlakte van 135x35 meter acht maanden lang vanaf echt gras worden afgeslagen.
De Wereld van Fairwaybunkers heeft een enorme fairwaybunker van waaruit naar doelen tussen de 75 en 200 meter kan worden geslagen.
De Wereld van Finesse is bedoeld voor die moeilijke tussenslagen. Er staat een target op 90 meter afstand en daar voor is om de 10 meter een lijn getrokken.
De Wereld van Pitching is een gebied met twintig afslagplaatsen en tien doelen op 10 tot 69 meter waarbij vanaf gras naar een green kan worden geslagen.
De Wereld van Putting heeft vier verschillende putting greens met een totale oppervlakte van meer dan 5000m2.

Nog niet klaar, maar er wel klaar voor

Hoewel alles al is aangelegd en een deel in september is geopend, is in januari nog niet alles bespeelbaar. Ger Loogman, samen met zijn vrouw initiatiefnemer van dit project, geeft aan dat de 9-holes par-3 baan en de Werelden van Putting, Chipping, Targets, Bunkers en Specials al wel in gebruik zijn. De andere Werelden zullen, als het weer zo blijft, waarschijnlijk eind maart open kunnen. De 9-holes A-Status baan kan naar verwachting in juni van dit jaar open.

Een dagkaart voor de Werelden van Golf kost op dit moment 10 euro. Daarvoor kan er een dag onbeperkt worden gespeeld op alle Werelden en op de 9-holes par-3 baan. Ballen zijn inbegrepen en trainingsadvies eveneens.

Verder zijn er maand- en jaarkaarten te koop voor een vast bedrag per maand. Zolang nog niet alles open is worden er extra kortingen gegeven.

Een jaarkaart voor onbeperkt trainen en spelen op de par-3 baan kost nu 29 euro per maand voor volwassen. Voor 40 euro per maand meer mag je onbeperkt gebruik maken van de inloop-groepslessen. Er worden 36 inloop-groepslessen per week gegeven in verschillende lesmodules door de op dit moment vijf beschikbare professionals. De groepen bestaan uit maximaal 8 personen.

'Het voordeel van al die verschillende oefenterreinen en de grote oppervlakte is dat je met meerdere groepen tegelijk kunt werken en dat er wel 200 man tegelijk kan trainen,' zegt Ger Loogman. 'Als alles straks open is en alles een beetje gaat draaien verwacht ik straks met tien pro's aan de slag te kunnen.'

Het duurde lang

Al jaren geleden zijn er plannen geweest voor de bouw van een 18-holes golfbaan op het terrein waar nu Golfcentrum Amsteldijk ligt. Keer op keer werd er bezwaar gemaakt tegen de aanleg in de Bovenkerkerpolder. In de jaren tachtig bleek het plan financieel niet haalbaar maar ook de gemeente werkte destijds flink tegen. Het bewuste gebied kenmerkt zich door een uniek slotenpatroon waarvan de oorsprong in de middeleeuwen ligt. Door de aanleg van een golfbaan, waar zeker 50 tot 60 hectare land voor nodig is, zou er teveel van dit landschap verloren gaan en zouden er teveel sloten gedempt moeten worden. In de jaren negentig was er één boer die de boel tegenhield door de grond niet te willen verkopen en om geen recht van overpad te willen verlenen.

Loogman bedacht later het oefencentrum en refereerde aan het bestemmingsplan, waarin staat dat het gebied ook voor recreatie gebruikt mocht worden. Met het nieuwe plan voor het Golfcentrum kon die boer bovendien blijven zitten. Met de 44 hectare van het Golfcentrum zit de boerderij op veilige afstand van eventuele foute drives en ook voor de aanrijroute is het land van de boerderij niet nodig. Op 21 december 2011 werd de uitspraak van de Raad van State bekend waarbij ook het door de Stichting Beschermers Amstelland ingediende bezwaar in Hoger Beroep op alle punten ongegrond werd verklaard.

De route, het laatste obstakel

Het enige probleem wat er nu nog speelt volgens Loogman is de aanrijroute. Er kan gebruik gemaakt worden van de toch al drukke aanrijroute over de Amsteldijk, maar velen zien dit als ongewenst en verkeersgevaarlijk. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een bestaande bouwweg die deels over een eigen terrein van Loogman loopt en aansluit op Groenelaan bij de A9. 'Tot nu toe werkt dit goed, dus de voorkeur gaat er naar uit om hier een asfaltlaag over heen te leggen,' aldus Loogman. Maar ook hier is bezwaar tegen gemaakt door de SP en omwonenden: 'De golfbaan was al omstreden, nu ook nog een weg ernaartoe?'
Half januari verwacht Loogman hierover uitspraak.

Link

Golfcentrum Amsteldijk

12-01-2012

Golfnieuws voor Nederland