logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

NVG presenteert het Nationaal Golfpaspoort


De Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) heeft tijdens haar jaarlijkse congres het Nationaal Golfpaspoort officieel gepresenteerd. Met dit paspoort, dat geen vervanging van het GVB wordt, zullen volgens de NVG meer golfers naar de golfbanen komen en zullen golfers weer vaker gaan spelen.


Het Nationaal Golfpaspoort heeft volgens de NVG als doel de nieuwe golfers in contact te brengen met de bestaande golfers. Met een systeem van baanpermissies en het werken met 'buddies', zou het voor bestaande golfers eenvoudiger worden om mensen op een prettige manier kennis te laten maken met golf.

Het Nationaal Golfpaspoort zal bestaan uit enkele stappen die ervoor zullen zorgen dat nieuwe golfers al heel vroeg de golfbaan op mogen:

Al direct na de eerste kennismaking met golf ontvang je baanpermissie met handicap 99 voor de oefenbaan en/of de par-3 baan, indien aanwezig. Daarna kan je door het spelen van ronden, bij voorkeur met 'buddies', en door het volgen van lessen en te oefenen op de driving range, promoveren naar een oefenpermissie handicap 72 voor de grote baan en uiteindelijk naar baanpermissie voor de grote golfbaan: de International Golf Licence.

Het bekijken van een zeer korte online video over etiquette en het invullen van een bijbehorende quiz zijn onderdelen van elke stap.
V.l.n.r.: Paul Wesel (NVG), Dirk Jan Vink (Golfbaan Bleijenbeek ), Lodewijk Klootwijk (directeur NVG)  tijdens de presentatie van het golfpaspoort. (foto: Bert van der Toorn)
Golfbanen worden zelf verantwoordelijk voor het laten promoveren van een speler naar een volgende stap. Ook zijn golfbanen vrij om te bepalen met welke stap je, wanneer en onder welke voorwaarde je mag spelen op hun golfbaan. Dit zal inzichtelijk worden gemaakt op een nog te lanceren website 'www.mijngolfpaspoort.nl'.

Vanaf maart

Het Nationaal Golfpaspoort zal volgens de NVG 'als stapsgewijze baanpermissie fungeren die zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige instroom van golfers.' De focus zal liggen op de kennismaking met de werkelijke essentie van golf op weg naar een golfhandicap, dat volgens de NVG 'het plezier in het spel' is.

Tijdens een persconferentie na het congres maakte directeur van de NVG, Lodewijk Klootwijk, bekend dat vanaf 1 maart 2012 een pilot-fase wordt gestart op enkele bij de NVG aangesloten golfbanen. In april worden de resultaten bekeken en zal er een meer definitieve versie worden gevormd.

De kosten

Tijdens de persconferentie werd de prijs van het Nationale Golfpaspoort nog niet vrijgegeven. Volgens directeur Klootwijk was die prijs al wel vastgesteld, 'maar we zeggen het nog niet'. Er zal dus aan de NVG een bedrag betaald moeten worden voor het Nationaal Paspoort. Wil je daarna toch het GVB halen en doorgaan naar een EGA-handicap, dan zal je alsnog voor 16 euro per jaar lid moeten worden van de NGF voor de registratie en de golfverzekering.

GVB versus Nationaal Golfpaspoort

De NVG verklaarde absoluut niet tegen het GVB te zijn, maar volgens de NVG wordt het GVB teveel gezien als een doel op zich en voor velen zelfs als einddoel. 'Er gaat structureel iets mis bij de kennismaking met golf. De kennismaking met golf is voor veel mensen nu een stoomcursus, met als afsluiting een voor velen zenuwslopend examen. Mensen krijgen niet de liefde voor het golfspel bijgebracht.'

Het Golfpaspoort zou nodig zijn omdat de golfbranche niet in staat om nieuwe golfers aan het golfen te krijgen. 'De afgelopen vijf jaar slaagden meer dan 100.000 mensen voor hun GVB-examen. Helaas daalt of blijft het aantal gespeelde ronden gelijk.' Volgens de NVG zorgt het huidige GVB-examen alleen maar voor kwantitatieve instroom van nieuwe golfers.

Met het Nationaal Golfpaspoort wil de NVG de drempel van het halen van een examen verwijderen. 'De focus ligt hierbij op het overbrengen van plezier en etiquette op een prettige en toegankelijke manier via de bestaande golfers.' Het Golfpaspoort gaat volgens de NVG als 'stapsgewijze baanpermissie fungeren die zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige instroom van golfers; de focus ligt hierbij op de kennismaking met de werkelijke essentie van golf op weg naar een handicap.'

Baanpermissie

Een baanpermissie is niks nieuws binnen de golfwereld. Ook in de huidige situatie kan de golfprofessional een leerling baanpermissie geven. Meestal is die baanpermissie alleen geldig op de baan waar deze werd toegekend. Het Nationaal Golfpaspoort zou daar verandering in gaan brengen. Met een baanpermissie via het Nationaal Golfpaspoort zou je als beginnend golfer op alle banen mogen spelen die meedoen met het Nationaal Golfpaspoort van de NVG.

De baanpermissie van de NVG zou zich ook niet beperken tot Nederland waarmee de naam International Golf Licence gelijk wordt verklaard. Zou bijvoorbeeld BurgGolf meedoen met het Nationaal Paspoort, dan zou het maar zo kunnen dat je ook op Five Nations in de Belgische Ardennen mag spelen. Ook het Golf du Château de la Bawette in het Belgische Wavre is lid van de NVG. Maar het gaat nog verder: door de aansluiting bij het Europese orgaan van exploitantenverenigingen zouden houders van de International Golf Licence op wel 800 banen in Europa en de Verenigde Staten terecht kunnen.

De NVG verklaarde dat nu al zo'n zeventig bij de NVG aangesloten leden enthousiast zijn over het Golfpaspoort. De NVG had per 1 maart 2011 al 131 leden. Dit betekent dat meer dan 85% van de golfbanen in Nederland lid is van de NVG.

NGF versus NVG

Het Nationale Golfpaspoort van de NVG staat los van de onlangs bekendgemaakte plannen van de NGF. Tijdens een ledenbijeenkomst op zaterdag 28 januari presenteerde de NGF (Nederlandse Golf Federatie) samen met de PGA (Professional Golfers Association Holland) een nieuw totaalplan. Een onderdeel van dat totaalplan is het 9-Stappenplan. Ook dat plan heeft als doel golf in Nederland te stimuleren, om drempels te verlagen en om sneller naar een baanpermissie toe te werken.

Ondanks de vele raakvlakken tussen de plannen van de NVG en de NGF dreigt e.e.a. op een machtsstrijd uit te lopen. De NVG en de NGF zijn al enkele maanden met elkaar in gesprek om te kijken of en hoe de twee plannen kunnen worden samengevoegd. Tot nu toe hebben de gesprekken niets opgeleverd en de kloof lijkt alsmaar dieper te worden.

Gaan beide plannen stug door, dan zou dat voor veel verwarring kunnen gaan zorgen. De term 'golfpaspoort' wordt al veel gebruikt door golfclubs en professionals voor een overzicht van de vorderingen van leerlingen, maar heeft in die gevallen niets te maken met het Golfpaspoort van de NVG. Het noemen van handicap 99 en 72 doet vermoeden dat een beginnende golfer al vanaf de eerste les in het bezit is van een officiële internationaal geaccepteerde EGA-handicap, maar deze zal toch via de NGF of via de golfbond van een ander land moeten worden gehaald. En aan welke regels moet de PGA professional zich houden die lesgeeft op een NVG baan?

Hoewel niet direct uitgesproken zal het financiële plaatje wellicht het grootste struikelblok zijn voor de samenwerking. Gaat het Golfpaspoort van de NVG de basis worden voor het voortraject van golf, dan ontvangt de NVG alle inkomsten die daaruit voortvloeien in plaats van de NGF en vice versa.

Links

- NVG
- NGF

09-02-2012

Golfnieuws voor Nederland