logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Pittige bergwandeling over 18 uitdagende holes


'Anstrengend' noemen de Oostenrijkers het. Vermoeiend. Een rondje golfen op de 18-holes par 68 baan van Golfclub Bludenz-Braz in Voralberg Oostenrijk is als een flinke wandeling door de bergen.

Af en toe gaat het flink berg op en dan weer - bijvoorbeeld - op de elfde hole steil bergaf. Die elfde hole is tevens het hoogste punt van de baan. Die ligt een kleine 300 meter hoger dan hole1, die 700 meter boven zeeniveau ligt.
De echte diehards dragen de tas op de rug. Meer op leeftijd of conditioneel minder sterk is een trolley aan te raden, het liefst elektrisch. Die zijn voor 17 euro te huren, maar het aantal is beperkt, dus reserveren is raadzaam. Is het bloedheet, zoals tijdens mijn ronde, dan is een buggy toch echt het beste. Ben je met z'n tweeën dan is die 'clubcar' maar 1 euro duurder dan twee elektrische trolleys.
Greenfee van maandag tot en met vrijdag 70 euro en op zaterdag, zondag en feestdagen 74 euro. Dat is eerlijk gezegd wat aan de hoge kant, maar ik heb de prijzen van de greenfees in Oostenrijk de laatste jaren overal aardig zien stijgen.Adembenemend

Golfen op Bludenz-Braz is totaal anders dan hier in ons eigen doorgaans vlakke land. Alleen de omgeving al is adembenemend met die imposante bergen om je heen. De baan is met 5.105 meter (gele tees en van rood 4.377 meter) niet echt lang. Backtees kent de baan niet. Maar die geringe lengte betekent geenszins dat de baan makkelijk is. Nog los van het feit dat je af en toe flink moet klimmen en uithijgen als je bij je bal arriveert, sta je bijna nooit op een vlak stuk. Zelfs de afslagplaatsen zijn bijna allemaal schuin, waardoor je de ene keer met de bal boven je voeten en de andere keer onder je voeten af moet slaan.

Wanhoop

Dat is dus al lastig, maar sommige greens drijven je echt tot wanhoop. Ik heb toch al heel wat rondjes op Bludenz-Braz gespeeld, maar sommige greens blijven een raadsel voor mij. Zoals die van de par-4 zesde hole (90 graden dogleg naar rechts). Met 323 meter is deze helemaal niet lang, maar eerst moet je bergop flink afstand zien te maken om de bocht te halen, om met je tweede slag een green aan te spelen die sterk naar rechts helt, alleen is dat nauwelijks te zien.
De eerste negen holes gaan de berg op. Aangekomen bij hole 10 hoop je het ergste wel gehad te hebben, maar dan zie je recht boven je de vlag van de par 3 (114 meter geel, 64 rood) staan. Als je een beetje geluk hebt, is het hutje open en kun je een versnapering nemen. In ieder geval staat er altijd een container met verkoelend water, een automaat met frisdranken en kun je een sanitaire stop maken. Na hole 10 is het nog een korte steile klim naar het hoogste punt van de baan: hole 11. Daarna gaat het bergaf, met nog een laatste klimmetje op holes 16 en 17.

(foto van Gc Bludenz-Braz)

Favorieten

De ronde begint vrij eenvoudig met een niet al te lange par 4 (320 geel, 278 meter rood). Mijn eerste favoriete hole is vijfde, een 190 meter lange par 3. De green ligt enkele tientallen meter onder je met links voor de green een verraderlijk vijvertje.
Na de klim naar hole 11 (dogleg naar rechts) heb je niet alleen een fraai uitzicht, maar ook een uitdagende afslag. Je kunt voor zekerheid gaan en rechtuit de diepte in slaan, maar door een beetje risico te nemen en de hole af te snijden (tussen de twee hoge sparren door), houd je een zeer kort slagje over.
Hole 17 (par 5 462 meter geel, 410 meter rood) is voor longhitters in twee slagen te halen, zeker met de wind in de rug en die heb je bijna altijd als je in de middag speelt. Lijn links van de bunker op en is de slag goed, dan heb je nog een 'midijzer' naar de green over. Hole 18 speel je dan met wind tegen. Neem voldoende club, want anders lig je in het water.

Terras

Bij mooi weer is het goed toeven op het terras, waar je een mooi overzicht over grote delen van de baan hebt. Het clubhuis is eenvoudig ingericht, maar de keuken is er prima. De caddiemasters (dames) achter de balie verdienen een groot compliment, want ze laten je snel thuis voelen op Golfclub Bludenz-Braz. In de kleine pro-shop verkopen ze voornamelijk kleding en schoenen.

Voor meer informatie, kijk op: Golfclub Bludenz-Braz


Heeft u deze golfbaan al eens gespeeld? Laat dan een review achter op onze website. Ga naar: Golfreiswijzer.nl

Tekst: Hans van Sunder, foto’s: Hans van Sunder en GC Bludenz-Braz

12-07-2017