logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golf en Cultuur in Wenen een uniek onderonsje


Golffanaten die ook nog wat cultuur willen opsnuiven, kunnen de komende tijd hun hart ophalen in Wenen. Rondom de Oostenrijkse hoofdstad zijn legio golfbanen die de moeite waard zijn en in Wenen zelf loopt op dit moment de schitterende tentoonstelling ‘Hoe licht op het doek valt’. Een overzicht van 45 impressionistische en postimpressionistische schilders als Monet, Manet, Renoir en Degas. Een bezoek aan Wenen wordt daardoor een uniek onderonsje tussen het edele golfspel en de grootste impressionisten.Paul Albert Besnard (1849-1934),  Een weide in het Park van Calais Welke impressionist schilderde op Cubaanse sigarenkistjes? Hoe spontaan werkte van Gogh eigenlijk? Wat ontdekken we achter een röntgenfoto van een schilderij van Renoir? Waaraan herkent men überhaupt een impressionistisch schilderij? Wat is impressionisme eigenlijk en hoe schilderden die kunstenaars? Op deze en nog veel meer vragen wordt antwoord gegeven op de indrukwekkende en unieke tentoonstelling in dé kunsttempel van Wenen, gebouwd als een artistieke Olympus die neerkijkt op de dravende paardenkoetsen rond de Staatsopera en het legendarische Hotel Sacher.

Kleurexperimenten


In deze Albertina zijn tot 10 januari 2010 onder het motto ‘Hoe het licht op het doek kwam’ 130 werken van 45 impressionistische en postimpressionistische schilders te bewonderen, waaronder Caillebotte, Courbet, Monet en Manet, Degas, Renoir, Signac, Sisley, Berthe Morisot, Toulouse-Lautrec en van Gogh Cézanne en Gaugain. Sneeuw- en zomerlandschappen, tuintafereeltjes, het Parijse grotestadsleven, portretten… De meeste schilderijen zijn uit internationale musea naar Wenen verhuisd, enkele komen uit privébezit. De expositie is verdeeld over een aantal zalen en verduidelijkt de ontstaansgeschiedenis van het impressionisme in het algemeen en van de werken in het bijzonder - tot en met de optische kleurexperimenten van het pointillisme en het postimpressionisme.

Persoonlijke attributen


Opmerkelijk zijn ook de persoonlijke spulletjes van de schilders, zoals een balletschoentje toebehorend aan de slechtziende Toulouse Lautrec en diens ontroerende donkere brilletje; schildersezels en verfdozen, kwasten, tubes en paletten: chaotisch neergekwakte verfklodders bij van Gogh (van wie ook het perspectiefraam te zien is), secuur en bedacht wat het palet van Seurat betreft. Kleine dingen die veel zeggen over de mens achter de kunstenaar en een aanvulling zijn bij welke wetenschappelijke uitleg dan ook.

Belangrijke uitvinding voor schilders


Belangrijker dan men zou denken blijkt trouwens de uitvinding van de voor ons inmiddels zo vertrouwde verftubes: zonder hen zou er nooit in de vrije natuur, en plein air zoals de impressionisten het zelf noemden, geschilderd kunnen zijn. “Zonder de gemakkelijk mee te nemen verftubes geen Cézanne, geen Monet, geen Sisley of Pisarro en ook niet dat, wat de krantenjongens het Impressionisme noemen,’ zo beweerde Pierre Auguste Renoir van wie o.a. een ontroerend portretje van de kleine Jean te zien is – het jongetje dat zou uitgroeien tot de bekende Franse filmregisseur. Degas op zijn beurt ontdekte de mogelijkheden van het pastelkrijt: “Ik zal nooit meer een penseel in de hand nemen!” Resultaten hiervan zijn eveneens in de Albertina tentoongesteld. Cézanne zei over Monet: “Monet is alleen maar oog, maar wat voor een oog!” Geeft U de uwe de kost… want zoveel impressionistische hoogtepunten ziet u nooit meer bij elkaar.

De mooi verzorgde catalogus is zijn prijs beslist waard (€ 29). En als u dan toch in Wenen bent, een stad (en nog kilometers daarbuiten) die op zich al één groot museum is, gaat u dan ook eens naar het MuseumsQuartier, één van ’s werelds grootste kunstdistricten.

Golfbanen in en rond Wenen


Golfclub Schloss Schönborn is een van de bekendere golfbanen in de regio. In het oog springt vooral het prachtig gerestaureerde kasteel uit het begin van de achttiende eeuw dat nu beschikbaar is voor de golfclub. Ooit fungeerde het kasteel als zomerverblijf voor Lukas von Hildebrandt, de toenmalige vice-kanselier Friedrich Karl von Schönborn. In en rondom Wenen liggen enkele wonderschone golfbanen. Vaak met statige clubhuizen.
Golfclub Schloss Schönborn is een van de bekendere golfbanen in de regio. De baan zelf afficheert zich graag als de golfclub die meer is dan een golfbaan alleen. De twintig jaar oude baan combineert sport en natuur. De baan is in het landschap geïntegreerd en niet kunstmatig gemodelleerd. In het oog springt vooral het prachtig gerestaureerde kasteel uit het begin van de achttiende eeuw dat nu beschikbaar is voor de golfclub. Ooit fungeerde het kasteel als zomerverblijf voor Lukas von Hildebrandt, de toenmalige vice-kanselier Friedrich Karl von Schönborn. www.gcschoenborn.com

Uitdagende golfbaan


Golfclub Schloss Ebreichsdorf is, zoals ze het zelf zeggen, een droom in het park. Deze exclusieve 18-holes baan is gelegen in een park met mooie oude bomen. De fairways worden omlijst door rijen kastanjebomen, beken en vijvers meanderen door het golflandschap.
De technisch uitdagende baan is ontworpen door de Engelsman Keith Preston, en zorgt ervoor dat de golfer alle golftechnieken die hij of zij in huis heeft kan, of beter gezegd moet gebruiken.
Vooraanstaande golfers roemen de baan en voor wie de aanbevelingen niet genoeg zijn; de baan beschikt over een van de grootste oefenfaciliteiten van Oostenrijk www.gcebreichsdorf.at

Topbaan


Fontana Golfclub is een van de meest elegante golfbanen rond Wenen. De baan ligt op slechts enkele minuten rijden van het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad. De baan wordt vaak in een adem genoemd met top-banen als St. Andrews en Valderrama. Fontana Golfclub waar afgelopen weekend het Oostenrijks Open werd gespeeld en waar Joost Luiten op de laatste dag een schitterende 64 neerzette is een van de meest elegante golfbanen rond Wenen. De baan ligt op slechts enkele minuten rijden van het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad. De baan wordt vaak in een adem genoemd met top-banen als St. Andrews en Valderrama. Ook qua greenfee trouwens want die liegt er niet om. Een rondje Fontana kost € 160 door de week en in het weekend € 190. Voor dat bedrag mag de golfer echter ook gebruik maken van het zwemmeer, fitnessruimte en sauna, stoombaden en het binnen zwembad en ook het gebruik van de trolleys is gratis. www.fontana.at

In Wenen zelf ligt Golf-Club Wien. Een meer dan honderd jaar oude golfclub die op een unieke locatie ligt. Veel beroemdheden speelden op deze golfbaan.www.gcwien.at.
In de buurt ligt ook nog de Colony Club Gutenhof www.colonygolf.com.


Heeft u de golfbanen rond Wenen al eens gespeeld? Geef dan uw beoordeling op onze website. Ga naar:
Golfclub Schloss Schönborn

Golfclub Schloss Ebreichsdorf

Fontana Golfclub
Golf-Club Wien

Colony Club Gutenhof

Meer informatie


De tentoonstelling over Impressionisten wordt gehouden in het Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Wien. Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Entree kost € 9,50. Op sommige dagen worden ook rondleidingen gegeven. www.albertina.at. De tentoonstelling loopt tot 10 januari 2010.

Informatie over de Oostenrijkse Golfbanen vindt u op onze website en op www.golf.at

20-09-2009