logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfen in Polen, ‘n prima alternatief


Voor wie eens wat anders wil dan een golftrip naar Zuid-Europa vormt Polen een uitstekende bestemming. Het land is zo’n acht maal groter dan Nederland en telt minder dan tienduizend golfers op een bevolking van een kleine veertig miljoen mensen. Golf is in Polen een ware elitesport en staat nog in de kinderschoenen. De zeventien 18-holes banen zijn particulier initiatief en buitenlandse golfers – nu vooral Zweden, Denen en Duitsers – zijn er meer dan welkom. Wij bezochten vijf banen in de provincies West-Pommeren en Pommeren in Noord-West Polen. Kenmerkend zijn de grote variatie in baansoort, goedkope greenfees (gemiddeld zo’n dertig procent lager dan in Nederland) en de absolute rust die er heerst: het is heel goed mogelijk dat u tijdens een rondje geen andere golfer tegenkomt.


Golf Club Modry Las is een van de mooiste golfbanen in Polen

Postolowo Golf Club

Na een comfortabele vlucht naar Gdansk was de Postolowo Golf Club (op 26 kilometer van Gdansk) onze eerste bestemming. De baan (volgens het Duitse Golf Magazine “een monster”) mag zich met zijn lengte van 7101 meter de op één na langste golfbaan van Europa noemen. Architect Jeremy Turner maakte dankbaar gebruik van het grote meer in het hart van de baan en van de kleinere waterpartijen. Een buggy (op alle banen te huur) is geen overbodige luxe. We waren blij verrast door de kwaliteit van fairways en greens, maar dat bleek min of meer standaard op alle banen die we aandeden. Longhitters zijn op deze baan, met veel zeer lange par 4 holes, in het voordeel. De kleedruimten doen gedateerd aan, in tegenstelling tot het clubhuis. Meer informatie en boekingen: www.golf.com.pl. De Hanzestad Gdansk lag tijdens WO II in Duits gebied en werd dan ook door de Russen tijdens hun opmars bijna geheel vernietigd. Maar men heeft het centrum van de stad geheel in de oude, laat Middeleeuwse stijl, herbouwd en dat maakt een wandeling heel aangenaam. Aanbevolen: Hotel Hanza (www.hotelhanza.com.pl) en het fantastische restaurant Gdanski Bowke.

Sierra Golf Club

Vlakbij Gdansk ligt de badplaats Sopot, ook wel het `Monte Carlo’ van Polen genoemd. De Sierra Golf Club is één van de meest luxueuze golfbanen van Polen met een schitterend clubhuis. De baan, waarop de volgende dag het Pools nationaal kampioenschap zou worden gespeeld, is extreem goed onderhouden en bij vlagen waant men zich in een modeltuin. Dat maakt het golf iets minder spannend maar dat wordt dan weer goed gemaakt door Sopot zelf. Een bruisende stad aan zee met de langste houten pier van Europa en vol met gezellige restaurants, terrasjes en vrolijke studenten. Zeker in de lente en zomer hoeft men zich hier geen moment te vervelen dankzij het strand, veel muzikale festiviteiten en sportevenementen. Hoteltip: Hotel Rezydent: (www.hotelrezydent.pl/hr/pl).
Voor de andere drie banen vormt havenstad Szczecin de meest logische basis. Een moderne, groene stad die helaas de allure van Gdansk en Sopot ontbeert. Een geschikt hotel is het Radisson Blu (www.radissonblu.com/hotel-szczecin).

Modry Las Golf Club

Ontworpen door Gary Player, mag de Modry Las Golf Club (75 km van Szczecin) zich volgens Golf World Magazine rekenen tot de mooiste 100 banen van Europa. Daarnaast werd deze uitdagende baan gekozen tot beste Poolse golfbaan in 2009 met ook nog de titel ‘Meest spectaculaire Hole’. Deze 15-de par drie hole daagt de golfer uit met een afslag van zo’n 140 meter over water tot de green, die ook nog wordt beschermd door water links en een bunker rechts. Ook mag de par 5 tweede hole met stroke index 1 worden vermeld met een blind derde schot en een eilandgreen. Modry Las ligt in een schitterend natuurgebied en voert langs twee meren en door dennen- en berkenbossen. Dit is golf voor de ware liefhebber; overal uitdagend en verrassend. Manager tevens pro Stewart Snedden is een enthousiaste Schot, die doorlopend in superlatieven praat maar zijn enthousiasme is terecht. Lastige en snelle greens completeren deze uitmuntende golfbaan, die de moeite waard is meerdere malen te worden gespeeld. Wie dit wil, wordt op zijn wenken bediend: Modry Las beschikt over drie comfortabele lodges (à 130 euro per nacht) voor ieder 4 personen, waar ook catering mogelijk is. Voor informatie en boekingen: www.modrylas.pl.
Golf Club Modry Las is een van de mooiste golfbanen in Polen

Amber Baltic Golf Club

Op het schiereiland Wolin bij Kolczewo ligt de Amber Baltic Golf Club. De baan is geschikt voor zowel ervaren golfers als hogere handicappers. In de prachtige omgeving kan men herten, vossen, adelaars, de visarend, wilde zwijnen, ooievaars en een bruine beer tegenkomen. De baan dateert van 1993 en dat maakt het voor Poolse begrippen al een oude baan. De eerste negen holes vormen een parkbaan met veel waterpartijen en bossen, de tweede negen is meer linksachtig met de duinen van de Baltische Zee, open en heuvelachtig. Hier zijn veel Poolse kampioenschappen en ook het internationaal bekende Polonia Cup- evenement gespeeld. Men beschikt over een modern clubhuis met alle faciliteiten. Op deze baan werden, mede dankzij de brede fairways, de beste scores van ons gezelschap genoteerd. Hij is prima onderhouden. Mooiste holes zijn de par vier eerste hole en de par vijf 10-de, beide met een schitterend uitzicht. De Amber Baltic heeft aantrekkelijke deals met hotels in de buurt, bijvoorbeeld twee greenfees, twee nachten met ontbijt en diner voor 200 euro. Informatie: www.abgc.pl/index.php/en. Ons gezelschap logeerde in het wellnesshotel Atol in Swinoujscie. Dat doet nog wat IJzeren Gordijn-achtig aan met veel ouderen die zich hier goedkoop laten verwennen (www.hotelatol.pl).

Binowo Park Golf Club

Onze laatste golfbaan was de Binowo Park Golf Club op zo’n twintig minuten rijden (er is een minibus service) van Szczecin. Ook hier veel water en heuvels en hoogteverschillen, die een buggy geen overbodige luxe maken. De ‘signature holes’ zijn de 17-de, een par drie over het water en de 18-de, een par 4 waarbij men 150 meter water dient te overbruggen. Op de derde hole kan men Duitsland zien liggen. Binowo, dat zijn poorten in september 2000 opende, heeft lastige rough naast de fairways, die bijna altijd een extra slag kost. Ook hier kan men, zoals op alle bezochte golfbanen, genieten van een uitstekende lunch. Informatie en boekingen op de website.

Golfen in Polen: het vervoer

Polen is minder ver dan het lijkt. De afstand tussen Utrecht en Szczecin bedraagt ongeveer 900 kilometer en Gdansk ligt 200 kilometer verder. Wie van plan is meerdere banen te bezoeken in Pommeren is het beste uit met eigen vervoer. Er zijn verscheidene 4-baans snelwegen, maar lang niet overal naar toe. Wie zich beperkt tot de banen rondom Szczecin kan overwegen met het vliegtuig naar Berlijn te reizen en daar een auto te huren. Verstandig is ook contact op te nemen met bijvoorbeeld de Madry Las Golf Club en een arrangement met vervoer en logies te boeken. Als het gezelschap uit vijf of zes man bestaat, kan het interessant zijn een chauffeur/gids in te huren. Deze haalt u op, rijdt u overal naar toe en verstrekt nuttige adviezen in goed Engels. Wij hadden uitstekende ervaringen met Omnibus Tourist: www.private-guide.pl. Het prijsniveau in Polen ligt beduidend lager dan bij ons. Wie een taxi neemt, doet er goed aan een officiële taxi te nemen om geen ruzie over de prijs te krijgen. Natuurlijk is het Pools Verkeerbureau graag bereid alle gewenste informatie te verstrekken.

Golfen in Polen: uitstekende, goed onderhouden banen, die veel variëteit kennen en altijd in een schitterende omgeving liggen. Snelle greens, veel water, prachtige uitzichten. In het algemeen prima clubhuizen waar echter de kleedruimten meestal niet onze standaard bezitten. Buggy’s zijn altijd verkrijgbaar. In tegenstelling tot banen in Zuid-Europa, heerst op de golfbanen van Polen een serene rust. Golfen in Polen betekent een topervaring voor golfers die eens wat anders willen.
Een overzicht van de belangrijkste golfbanen in Polen is ook te vinden op Golfreiswijzer.nl
Heeft u als eens op golfbanen in Polen gespeeld? Laat dan een beoordeling over de golfbanen achter op Golfreiswijzer.nl

Andere nuttige sites:
www.polen.travel/nl;
www.pomorskie.travel (Pommeren);
www.zrot.pl (West-Pommeren).

12-06-2013