logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Meer dan golf


Het Portugees Verkeersbureau is snel klaar als je vraagt waarom je naar het noorden van Portugal moet komen: ‘Steden, cultuur, gastronomie, golf en wijn!’. Daar lijkt geen woord van gelogen, maar daarbij vergeten de Portugezen enkele zaken die voor veel toeristen nog veel belangrijker kunnen zijn: natuur, groen, rust en vriendelijkheid.

Plan voor uw golftrip naar Porto vooral voldoende tijd in om van de natuur en cultuur te genieten. Reist u met een huurauto, dan zal direct opvallen dat de snelwegen in het noorden opvallend rustig zijn in vergelijking met het drukke zuiden en rond Lissabon. Een paar mooie uitstapjes op een rijtje:

Guimaraes

Guimares (Copyright: Bert van der Toorn) Vanaf Porto is het zo’n 55 kilometer rijden naar Guimaraes, de plaats waar Portugal in 1143 als onafhankelijk land werd geboren en waar de eerste koning leefde. Dit middeleeuwse stadje heeft in het historische centrum zelfs nog bouwwerken staan uit het jaar 950. Dit centrum staat op Werelderfgoedlijst van Unesco, mede door de goed bewaarde en authentieke gebouwen die de ontwikkeling van de Portugese architectuur vanaf de 15de eeuw tonen. Waan u even in de middeleeuwen, bezoek het kasteel, geniet van de traditionele lekkernijen van de lokale bakkers of ga lekker tapas eten.

Amarante

Prachtig oud stadje, begonnen als nederzetting in de vierde eeuw voor Christus. De ligging aan de rivier Tamega en de fraaie Sáo Gonçalo kerk die via een 17de-eeuwse brug is te bereiken, maken dit stadje tot een geliefde stopplaats voor toeristen.

Overnachting: Hotel Casa da Calçada. Vijf sterren, 16de-eeuws, luxe, barok, romantisch en authentiek hotel tegenover de oude brug met uitzicht op de kerk.
Prijs: 2-pers. kamer vanaf 95 euro
Amarante (Copyright: Bert van der Toorn)

Porto

De basis van al deze mooie uitstapjes en golfbanen. De tweede stad van Portugal is tevens een van de oudste. Pittoreske oude straatjes en hypermoderne architectuur wisselen elkaar af in deze mooie havenplaats. Het bekendste bouwwerk in Porto is misschien wel de niet te missen stalen Dom Luis-brug over de Douro. Deze brug, gebouwd door een leerling van Eiffel, verbindt net als veel andere, minder opvallende bruggen, twee delen van de stad.
visitporto.travel

Guimares (Copyright: Bert van der Toorn)

Drinken in Noord-Portugal

Eenmaal in Porto en omstreken mag het drinken van een glas port niet worden overgeslagen. Maak bijvoorbeeld een begeleide tour door de kelders van Sandeman, het eerste geregistreerde merk port.

Wijnliefhebbers zullen de frisse vinho verde kunnen waarderen, de jonge wijn uit de gelijknamige wijnstreek die een klein sprankeltje vertoont.
Bierliefhebbers zullen al snel een SuperBock aangeboden krijgen. Dit bier is van de drankenmagnaat Unicer, de huidige eigenaren van Vidago Palace. Niet vreemd dat ook het mineraalwater Vidago Sparkling bij Unicer vandaan komt.

Alleen de waaghalzen slaan een glas Aguardente niet af. De naam is afgeleid van Agua Ardente, wat zoiets betekent als ‘water in brand’. Deze vooral in Portugal geliefde drank wordt meestal gestookt van allerlei producten die overblijven na het maken van wijn. De smaak is cognac/whisky-achtig, het alcoholpercentage ligt tussen de 40% en de wettelijke limiet van 78%, maar die 40 zal meestal worden overschreden.

Meer info

Voor meer informatie over het noorden van Portugal kijkt u op visitportoandnorth.travel of www.visitportugal.com.

01-06-2015