logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Madeira; golfen in de Atlantische Oceaan


Het is december als we met TAP via Lissabon naar het bloemeneiland Madeira vliegen. De golftas laten we thuis, maar niet omdat we niet gaan golfen. Dat zou wel heel dom zijn. Drie indrukwekkende golfbanen liggen namelijk op ons te wachten op de Madeira Eilanden: Santa da Serra, Porto Santo en Palheiro. De mooiste? Kwestie van smaak!

De enorme bloemenpracht waar Madeira om bekend staat moet u niet meer verwachten in december. De bloemenfestivals en -parades vinden vooral in april plaats. In december wordt het centrum van de hoofdstad Funchal al volledig in kerstsferen gebracht. Terwijl je nog prima zonder jas een terrasje kunt pikken, worden grote beelden van Kerstmannen en rendieren geplaatst en wordt een grote kerstboom van lampen bij de haven getest. Een wat vreemde gewaarwording, al hebben we in Nederland ook in tijden geen witte kerst meer gehad. Maar het heerlijke milde klimaat, nooit te heet, nooit te koud, maakt Madeira in elk deel van het jaar een ideale golfbestemming.

Santo da Serra Golf wordt regelmatig bezocht door de toppers van de PGA Europese Tour voor het Madeira Islands Open.  (Foto en Copyright: Bert van der Toorn)

Santo da Serra Golf

De eerste golfbaan die we aanodoen is Santo da Serra Golf. De weg naar deze golfclub voert ons naar ongeveer 700 meter boven de zeespiegel. Zonder golfclubs stappen we uit onze taxi en met golfclubs lopen we van de parkeerplaats naar het clubhuis van de oudste golfbaan van Madeira. Geweldige service van Michael Otto van Madeira Golf Services: ‘Wij regelen alles voor golftoeristen,’ zegt Otto. ‘Hotels boeken, starttijden reserveren, transfers tussen de golfbanen, reserveringen bij restaurants maken, … alles!’ Hun mooiste service is natuurlijk de huur van golfclubs. Afgeleverd bij je eerste hotel of zoals in ons geval bij de eerste golfbestemming. Er wordt samengewerkt met ClubstoHire.com waarbij je zelf je golfset uitkiest voor bestemmingen over de hele wereld. Kosten: 50 tot 60 euro per week voor een topmerk, plus 7 euro als je een verzekering wilt. Nooit meer sjouwen op het vliegveld.

Santo da Serra Golf wordt regelmatig bezocht door de toppers van de PGA Europese Tour voor het Madeira Islands Open. De oorsprong van de baan stamt uit 1937, toen de Britten, die op Madeira kwamen overwinteren, hun favoriete hobby uitoefenden op de 9-holes Favellas Course. Vanaf 1967 nam de nieuw opgerichte Santo da Serra Golf Club het management van de baan over. In 1988 werd echter een plan goedgekeurd door mede de regering van Madeira, voor een door Robert Trent Jones Sr ontworpen 27-holes golfbaan op die locatie met fraaie uitzichten over de Machico-baai. De eerste twee lussen werden in 1991 geopend, maar pas nadat de leden van de golfclub 140 ronden per week voor hun gebruik werd toegezegd werden de laatste drie holes van de oude baan echt door hen vrijgegeven.

Sinds 1993 is het fraaie golfcomplex regelmatig gastheer geweest van het Madeira Islands Open. De toppers van de Tour spelen dan de lussen Machico en Desertas waar flinke hoogteverschillen regeren. De derde lus, Serras, is een stuk vlakker, maar zeker niet minder goed.

Het Madeira Islands Open op Santa da Serra kende prachtige momenten, zoals de winst van Robert-Jan Derksen in 2005, maar ook afschuwelijke momenten. In 2014 werd het toernooi door aanhoudende mist al teruggeschroefd naar 36 holes. Op de fairway van de negende hole, de laatste hole voor de Schot Alastair Forsyth op zondag, overleed zijn caddie Iain McGregor door een hartstilstand. Ondanks de vele protesten besloot de European Tour de wedstrijd na een langdurige pauze toch af te laten spelen. Ook Forsyth steunde de Tour in die beslissing: ‘Mac zou het zo gewild hebben’.

Hoe dan ook, Santo da Serra is een heerlijke, pittige golfbaan waar je bij helder optimaal geniet van de uitzichten over het water en de bergen. En die mist? Dat kan wel eens gebeuren in de bergen van een eiland met een subtropisch klimaat. Een greenfee is wel redelijk aan de hoge kant met 110 euro voor 18 holes. Daar moet je dan ook nog een buggy voor 45 euro bij optellen. Verblijf je in het Serra Golf Hotel Portobay, dan krijg je uiteraard wel korting.

Website: www.santodaserragolf.com
Verblijf: Serra Golf Hotel Portobay

Met een propellervliegtuig, een British Aerospace Jetstream 32, naar Porto Santo (Foto en Copyright: Bert van der Toorn)

Porto Santo Golf

Eerst even een binnenkomende Boeing voor laten gaan voordat we met een propellervliegtuig, een British Aerospace Jetstream 32, afstevenen op het einde van diezelfde landingsbaan van het vliegveld van Funchal. Een einde dat gemarkeerd wordt door de Atlantische Oceaan. ‘De oorspronkelijke opstijg-/landingsbaan was slechts 1500 meter lang. Tegenwoordig hebben zelfs grotere toestellen aan de op pilaren steunende verlengde baan van 2700 meter genoeg’, verzekert de piloot ons. Het is slechts een goed kwartiertje vrij laag vliegen naar het eiland Porto Santo, dat met mooie stranden toeristen en vooral ook bewoners van Madeira weet te lokken. Veel meer heeft het eiland niet te bieden, anders dan rust en wandelpaden in het binnenland. Tenzij je van golf houdt natuurlijk!

Niemand minder dan Severiano Ballesteros tekende de 18-holes baan van Porto Santo die in 2004 werd geopend. Op de buitenmuur van het clubhuis prijkt zijn silhouet met daaronder de tekst ‘Designed by Seve Ballesteros’. Uitkijkend over de baan zie je direct SEVE op een heuvel geschreven met witte stenen. Dat het maar duidelijk is: Seve Ballesteros is hier de eeuwige held.
De baan is verdeeld in de South Course en de North Course. South loopt via de eerste holes naar beneden, richting de beroemde zandstranden die in de verte te zien zijn. Lekkere lange holes waar je wel echt op de fairway moet blijven en enkele kleine maar strategisch geplaatste waterpartijen vormen een heerlijke opwarmer voor al het moois dat de North Course te bieden heeft.

Die North Course loopt vanaf het clubhuis juist omhoog waarbij bij hole 10 een enorme kunstmatige waterpartij ballen dreigt op te slokken. Maar dat watertje valt in het niet bij wat je te zien krijgt na hole 12: het is de plek waar Seve in 2002 verliefd werd op het indrukwekkende uitzicht vanaf de ruige rotsen van de noordelijke kust van Porto Santo. Op briljante wijze wist hij daar hole 13, 14 en 15 in te passen in de natuur. Holes waar je vol verbazing langer blijft hangen dan op welke hole dan ook. Hoog op de rotsen, met de wind in de rug, zal geen man het kunnen laten om op de dogleg 14de een bal naar het tweede deel van de fairway proberen te spelen. Gewoon doen! De kans dat je het haalt is vrij klein, maar het gevoel dat je krijgt van die slag over de woeste zee is machtig mooi.

Moegestreden, maar zeer voldaan verlaten we Porto Santo, terug naar hoofdeiland Madeira. Dit keer niet met het vliegtuig. Voor slechts 30 euro (35 euro in het hoogseizoen) varen we met de Porto Santo Line naar de haven van Funchal.

Niemand minder dan Severiano Ballesteros tekende de 18-holes baan van Porto Santo die in 2004 werd geopend. (Foto en Copyright: Bert van der Toorn)

Prijzen: greenfee 75 euro / buggy 45 euro
Website: portosantogolfe.com

Palheiro Golf

Dat een overnachting in de met vijf sterren gewaardeerde Casa Velha do Palheiro van de vermaarde Relais & Châteaux-groep een echte aanrader is mag niet echt een verrassing heten. Romantische, sfeervolle suites (met wifi), moderne spa-faciliteiten en prachtige tuinen vormen een luxe oase die direct aan de 18-holes golfbaan van Palheiro Golf ligt. Hoewel je vanuit je slaapkamer zo de golfbaan van het landgoed op kunt stappen, is het toch beter om even een shuttle te pakken naar het clubhuis dat op 500 meter boven zeeniveau ligt.

Het geweldige hoogteverschil en de prachtige uitzichten over de hoofdstad Funchal, de haven en de Atlantische Oceaan doen je terecht vrezen voor een golfbaan waar je veel ballen kunt verliezen. Het eerste deel van de in 1993 geopende baan speelt vooral naar beneden, richting Casa Velha en een halfway house waar je kunt genieten van een koffie en de tuinen. De tweede negen holes voeren je weer naar boven, de prachtige uitzichten tegemoet. Hole 15 en 16, met vol uitzicht op de oceaan, de haven en de stad, zijn in 2003 toegevoegd na een grondige renovatie. Hoewel het uitzicht op de par-3 derde spectaculair is, is de par-3 dertiende veel spannender. De lengte is slechts 129 meter, maar vanaf de afslagplaats is slechts een streepje van de green te zien. Alles naast de green is meer dan ongewenst, alles te kort betekent ‘bal verloren’. Deze baan is echt een cadeautje voor golftoeristen uit ons platte landje en ook het restaurant is het een feestje: de keuken wordt gerund door een team van de onderscheiden keuken van Casa Velha.

Prijzen: greenfee 110 euro / buggy 45 euro
Website: www.palheirogolf.com
Heeft u al eens gegolft op Madeira? Laat dan een review achter op onze website. Ga naar Golfreiswijzer.nl

Overwinteren op Madeira

Palheiro Village Apartments: Geniet van een extra lang verblijf in een luxe appartement gelegen op Palheiro Estate, waarbij u onbeperkt kunt spelen op Palheiro Golf. Een baan ontworpen door Cabell B. Robinson met schitterende uitzichten over een heuvelachtig landschap. Op 5 minuten rijden kunt voordelig verse producten kopen op de lokale markt in Funchal. Kortom, een ideale plek om te ‘overwinteren’. Pin High biedt dit aan.
Lees verder……

26-10-2016