logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Ontdekkingsreis over Arnold Palmers golfbaan Victoria


Arnold Palmer op de tee van hole 1 van Augusta tijdens de Par-3 contest van The Masters 2014. (Foto Golfsupport)

Hij bezat een enorm leger –'Arnie's Army'– maar een generaal was hij allerminst. Arnold Palmer, geboren 1929, was de gewone man, ofwel Jan Patat. Empathie en talent stuwden hem torenhoog op aarde. De golf- en sportwereld noemde hem 'The King', de Koning. Een hermelijnen mantel droeg hij echter nooit en te nimmer. Zijn 87 jaar lange leven lang, tot 25 september 2016, bleef hij eenvoudig, vriendelijk, aardig en toegankelijk voor Jan en Alleman.

Als iemand golf populair heeft gemaakt dan is het Arnold Palmer. Wel was zijn geluk dat zijn stormachtige entree in het (Amerikaanse) topgolf gelijk viel met de opkomst van televisie waardoor de toernooien miljoenen méér toeschouwers trokken. 'Arnie' was een selfmade golfer uit Pennsylvania die opgroeide bij een drivingrange en golfbaan van negen holes, de Latrobe Country Club.

Een grootheid

De populairste golfer van de twintigste eeuw, helemaal in Amerika, Jack Nicklaus en Tiger Woods ten spijt, speelde golf met een onooglijke swing. Voor een wereldtopper zeker. Hoe hij de bal van de tee sloeg had veel meer weg van een oudere doorsnee-golfer waar ook ter wereld. Maar Palmer maakte wel afstanden en raakte greens waarna hij ogenschijnlijk moeiteloos de hole vond met zijn putter. Resultaat 76 toernooizeges, waaronder zeven majors (Masters, US Open, The Open). US PGA Championship mankeerde op zijn erelijst, maar daar werd hij wel drie keer tweede. Hoe dan ook, Arnold Palmer was een grootheid. Als golfer, en ook als zakenman, adviseur, vliegenier en na zijn sportcarrière als golfbaanontwerper.
Hole 12 Oceanico Golf Victoria Vilamoura

Oceanico Golf Victoria een van de mooiste Palmer-baan

Arnold Palmer had het beste voor met de medemens en de golfer over de hele wereld. Zo tekende hij voor meer dan 300 golfbanen in 25 landen op vijf continenten. Tralee in Ierland was zijn eerste in Europa. Er ligt er ook een in Duitsland, een eindje voorbij Berlijn. Een van zijn allermooiste creaties is te vinden in Vilamoura in de Portugese Algarve. De baan heet Victoria (Overwinning) en is onderdeel van Oceanico Golf. Victoria is een juweel. Die baan is zó mooi dat wij altijd dachten dat de heer Arnold Palmer daar begraven zou willen worden. We weten inmiddels dat dit niet zo is. Zijn laatste rustplaats bevindt zich in Pennsylvania waar hij is geboren.

Arnold Palmer heeft wel een schitterende golfbaan nagelaten in Vilamoura, Algarve, waar er zes zijn: Pinhal, Old Course, Laguna, Millennium, Victoria en Vila Sol. Victoria meet van de backtees 6560 meter, van de gele afslagplaatsen 6094 en van de rode 4762 meter bij een slope-rating van 129. De fairways geven een enorme rol van de bal, waterpartijen komen tijdens de tweede negen in het spel. Wind kan er een indringende rol spelen. De Algarve heeft daarentegen veel windflauwe dagen, zodat een topscore voor eenieder tot de mogelijkheden blijft behoren.
Hole 18 van Oceanico Golf Victoria

Portugal Masters

Op Oceanico Victoria had in 2005 de World Cup Golf plaats (Nederland 6e met Lafeber/Derksen). De strijd duurde 54 holes. De laatste dag was het zo'n bar weer dat de vierde ronde geen doorgang kon vinden. Het team van Wales, eerste na 54 holes, kreeg de World Cup uitgereikt zonder de laatste dag te spelen.
Sinds 2007 heeft op Oceanico Victoria jaarlijks zonder meteorologische problemen de Portugal Masters plaats, rijkelijk gedoteerd en met veel van de beste spelers op de Europese Tour. Drievoudig major-winnaar Padraig Harrington (Ierland) veroverde dit jaar de titel in de tiende editie van het Portugal Masters. Hij moest 23 slagen onder par spelen om de sterke concurrentie voor te blijven.
Paul Lawrie tijdens Pro-Am op Portugal Masters

Prettige arena voor amateur golfer

Enkele dagen voordien genoten wij (Nederlands journalistenteam bestaande uit Eric Korver, Willem Schouten en Leo van de Ruit) het voorrecht de Pro-Am te mogen spelen in een team met de Europese topspelers Paul Lawrie (Schotland) en Lucas Bjerregaard (Denemarken). Beide kanjers speelden ieder negen holes met ons. Het werd een vrolijke ontdekkingsreis in het rijk van de betreurde Arnold Palmer. Niet alleen bleken deze achttien holes voor pro's een uitdaging om (dik) onder par te scoren maar ook voor de doorsnee-amateur bleken ze een prettige arena om goed te kunnen presteren. Een klasse-baan van Arnie. Die zonovergoten dag in oktober bekroop ons meermalen het idee dat de ontwerper van bovenaf op ons neerkeek om te zien of het goed was. Met de glimlach om de mond. Of: dat hij meewarig het hoofd schudde en dacht: swing okay, score niet okay. Zoiets.
Haven van Vilamoura (Vanaf Tivoli Hotel)
Aan de baan kon het niet liggen dat wij slechts als derde eindigden in de Pro-Am. Een mooie trofee viel ons ten deel in het zuiden van Portugal, dat altijd een bezoek waard is. Naast een krans golfbanen met Victoria als de parel biedt Vilamoura gewoon alles voor wie logeert in o.a. het Tivoli Hotel aan de haven op 50 meter van het strand, of het Tivoli Hotel aan de golfbaan. Zon-zee-strand. Eten-drinken-gezelligheid. Varen-vissen-golf. (Om seks-drugs-rock&roll maar buiten beschouwing te laten). Wat hoort er in de drie rijtjes niet thuis? Antwoord: niets. Alle negen goed.

Tekst: Leo van de Ruit,
Foto’s: Leo van de Ruit, Oceanico Golf

www.visitportugal.com
www.visitalgarve.pt
www.oceanicogolf.com


Heeft u al eens op een van de Oceanico Golf banen gespeeld? Laat dan een review achter op onze website. Ga naar Golfreiswijzer.nl.

04-01-2017