logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Koninklijk golfen in Center of Portugal


Terwijl aan de Algarve alles in voorbereiding was voor de Portugal Masters besloot Golfreiswijzer ook één van die andere geweldige golfregio’s van Portugal onder de loep te nemen: Center of Portugal. Bekende topresorts passeerden de revue en er bleek een nieuwe ster in aantocht te zijn.

Center of Portugal

Onder de naam Center of Portugal gaat de regio rond en boven Lissabon tegenwoordig door het leven. Het geeft voor het Portugees Verkeersbureau meer duidelijkheid over de centrale ligging in het populaire vakantieland, maar ook over de centrale rol van de hoofdstad. Nooit meer golfen ‘daar ergens boven Lissabon’, maar golfen in het Center of Portugal oftewel Portugal Centro aan de Zilverkust. En dat je daar lekker kunt golfen is een understatement!
Dolce Campo Real (Foto: Bert van de Toorn)

Dolce CampoReal Lisboa

De eerste baan die we aandoen is de 18-holes golfbaan van Dolce CampoReal Lisboa. Architect Donald Steel, die onder meer werkte aan de Eindhovensche, Efteling, Hoge Kleij en Havelte, creëerde in het Torres Vedras district een golfbaan waar naast het ‘normale’ golfpubliek ook de toppers prima uit de voeten kunnen.
Voor golfers uit de lage landen is Dolce een feest. Veel hoogteverschillen passeren de revue en veel blinde slagen houden je in continue in spanning. De spanning komt soms ook uit onverwachte kanten. Tot drie keer toe bleken we een andere flight aangevallen te hebben. Vooral bij hole zes was de verrassing groot en onaangenaam. Bij de afslag staat wel een bord dat je je tweede slag niet mag doen, voordat de mensen van hole 7 hebben afgeslagen. Die eerste slag moest geen probleem zijn, gewoon over de richtpaal heen en niet te lang, want volgens het boekje hield de fairway na 180 meter wel op. Vier goede afslagen in de goede richting deed ons vol vertrouwen richting het onzichtbare vervolg van de fairway lopen. Daar stond een man boos naar een minuscuul belletje te wijzen dat ons had moeten laten weten of we al konden slaan of niet. Tja, als je niet weet dat er een belletje hangt, …. Achteraf gezien was het logisch dat onze voorgangers daar nog steeds stonden. De tweede slag is naar een laaggelegen en goed bereikbare green en de tee van de volgende hole ligt daar pal naast. Prachtige hole, maar niet zo heel handig voor de doorstroming en veiligheid. Het maakt Dolce er echter niet minder leuk om. De baan is gewoon erg goed en uitdagend en de greens zijn razendsnel. Heerlijk!
Het Amerikaanse Dolce veranderde in 2015 van Westin naar de Wyndham-groep, maar dat merk je alleen aan de afgeplakte logo’s in de baanboekjes.
Website: www.dolcecamporeal.com
 Praia Del Reij (Foto: Bert van de Toorn)

Praia D’EL Rey Marriott Golf & Beach Resort

Veel mooier dan Praia d’el Rey kan het niet worden. Het hotel en de golfbaan liggen boven op de kliffen van de Zilverkust, dus vanaf het buitenzwembad en je hotelkamer loop je zo het strand op via een mooi trappetje. De 18-holes par-73 golfbaan, ontworpen door Cabell B. Robinson, ligt direct naast het hotel en is een mooie mix van echte links- en parkbaanholes. Start je vanaf de tiende, dan val je al snel met je neus in boter. Vanaf de tee van de par-5 tiende kijk je neer op het hotel met op de achtergrond de oceaan die steeds dichterbij gaat komen. Hole 13, 14 en 15 nemen erg veel tijd in beslag omdat je niet uitgekeken raakt op dat prachtige uitzicht met die metershoge golven. Dezelfde golven waar een week na ons bezoek de MEO Rip Curl Pro wereldkampioenschappen surfen werden gehouden, bij Peniche, op drive-afstand van Praia d’El Rey. Je bent geneigd te zeggen dat die holes langs de kust voldoende zijn voor een geweldige golfervaring, maar dan zou je de rest van de baan tekort doen. Alle holes zijn goed en in geweldige conditie. Maar toch, die kustholes, … wow!
Website: www.praia-del-rey.com
West Cliffs (Foto: Bert van de Toorn)

West Cliffs

De beschrijving van Praia d’El Rey begon met ‘Veel mooier kan het niet worden’. Daarin hebben we ons wellicht vergist zegt Francisco Cadete, director of golf van het Praia d’El Rey resort. ‘Alles ligt op schema om op 14 juni 2017, de 20ste verjaardag van Praia d’El Rey, een gloednieuwe 18-holes baan te openen: West Cliffs.’ Grenzend aan Royal Óbidos en uitkijkend over de wereldberoemde surfstranden en de lagune van Óbidos moet West Cliffs de mooiste baan van de westkust van Portugal worden. De aanleg is begonnen in januari 2016 maar tijdens ons bezoek in oktober ziet alles er al spectaculair uit, zelfs zonder de dikke grasmat. Om de vraag of je in Portugal eenvoudig een nieuwe baan aan mag leggen moet Francisco Cadete hard lachen: ‘Het traject voor de start (aanvraag, goedkeuring, vergunningen, etc.) heeft ruim 14 jaar geduurd. De grootste zorg vanuit natuurbeheer was het behoud van de kwetsbare kliffen. West Cliffs is ontworpen door Cynthia Dye, de nicht van haar wereldberoemde oom Pete Dye.

Bom Sucesso

… oftewel ‘Veel succes!’. ‘Veel geluk!’ was misschien passender geweest voor iedereen die hier voor het eerst speelt. Een ronde op Bom Sucesso, Design Resort, Leisure & Golf, kent aardig wat hoogteverschillen en halfblinde slagen, maar wel eerlijker en veiliger dan bij Dolce CampoReal . De eerste negen holes zijn pas in de tweede fase van de aanleg gerealiseerd, de tweede negen was de eerste lus. Niet zo raar dat ze de oudere holes als tweede lus gebruiken. Het slot van je ronde is nu namelijk indrukwekkend: de par-5 zeventiende ziet er spectaculair uit vanaf de tee. Speel je deze hole voor de eerste keer, dan kun je je, ook al heb je een mooi baanboekje bij je, nog geen voorstelling maken van de tweede slag die je straks vanaf de laaggelegen fairway zult moeten maken. Teveel links is definitief een bal het ravijn in, teveel rechts is rotzooi of zelfs out of bounds. De par-4 18de is ook spannend. Alleen met een goede afslag richting de enorme (voorzichtig met een buggy!) diepte en de juiste hoek houd je nog een flinke tweede slag over naar een green met een naar slootje ervoor.
Naast de green staat het nieuwe hotel van 2000m2 dat pas dit jaar gereed zal zijn. Het past uitstekend in de lijn van de bebouwing rond de baan van Bom Sucesso. Grote architecten hebben zich hier uitgeleefd op vakantiewoningen, bungalows, het clubhuis en het hotel. Mooi? Het blijf een kwestie van smaak, maar ‘nee’ was het meest gehoorde antwoord op die vraag. De golfbaan valt gelukkig wel in de smaak!
Website: www.bomsucesso.net
 Bom Sucesso (Foto: Bert van de Toorn)

Royal Óbidos Spa & Golf Resort

De 18-holes golfbaan van Royal Óbidos Spa & Golf Resort was het laatste ontwerp van golflegende Seve Ballesteros. In januari 2012, zeven maanden het overlijden van Seve, werd de baan officieel voor het publiek geopend. De lijst met awards is sinds die tijd behoorlijk lang geworden. Royal Óbidos is een toplocatie waarbij je vanuit het moderne clubhuis een prachtig uitzicht hebt over het glooiende terrein met daarachter de oceaan. Seve heeft bij zijn fraaie ontwerp vooral ook rekening gehouden met de normale clubspelers en dat merk je. De tees voor de pro’s liggen ver verstopt, terwijl de tees voor de gewone sterveling op normale afstand liggen, maar nog meer dan spannend genoeg. Hole 2 zorgt bij elke golfgek al gelijk voor een grote grijns op het gezicht. Ver beneden de afslagplaats kronkelt een fairway met aan de linkerkant een grote waterpartij. Smullen! Nog zestien fijne holes te gaan. De baan verkeert zoals verwacht in topconditie, net zoals alle voorzieningen. De oplettende lezer valt het natuurlijk op dat zelfs een baan van net vijf jaar oud het predicaat ‘Royal’ mag dragen. Het schijnt gewoon te mogen als je dat goed vindt klinken. De monarchie werd al na de revolutie in 1910 afgeschaft, maar wellicht is de verwijzing een stil eerbetoon aan de architect.
Website: www.royalobidosgolf.com

18-holes golfbaan van Royal Óbidos Spa & Golf Resort  (Foto: Bert van der Toorn)

Interessante aanbiedingen naar Centro Portugal

Mocht u door onze beschrijvingen naar dit mooie gebied willen en om een weekje te golfen? Golftime heeft een paar leuke arrangementen uitgezocht.
Bijvoorbeeld naar het vijfsterren The Evolutee Hotel at Royal Obidos Spa & Golf Resort
Voor 7 nachten 2-pers. kamer incl. ontbijt, 5 green fees en 7 dagen autohuur cat. B. betaalt u vanaf €939,- p.p. (excl.vlucht). Ga naar de website van Golftime.

Ook voor Hotel Praia D’el Rey Marriott Golf & Beach Resort heeft Golftime een interessant arrangement. Voor een vanafprijs van €639 pp verblijft u in dit prachtige hotel 7 nachten in 2-pers.kamer incl. ontbijt, 3 greenfees, 7 dagen autohuur cat. B. prijs is excl. vlucht.
Meer informatie op Golftime.nl.

15-02-2017