logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Hoe is het om Pro Am Portugal Masters te spelen?


Wat overkomt je en hoe ervaar je het als je wordt gevraagd om een Pro Am op de European Tour te spelen. Onze verslaggever werd tijdens de Portugal Masters verleden weekend in Vilamoura gekoppeld aan George Coetzee, de Zuid-Afrikaan die nog geen week daarvoor derde werd bij het KLM Open. Een topgolfer, een baan in topconditie, publiek langs de lijnen en een starter die je aankondigt… Genoeg ingrediënten om als amateur geen bal meer te raken!

“Hoe gaan die met jou?” George Coetzee schiet in de lach als ik hem op de eerste tee tijdens de Pro Am van de Portugal Masters in het Afrikaans begroet. Mijn ingestudeerde ideetje om zowel voor hem, maar misschien nog meer voor ons de spanning te doorbreken, lijkt te werken. Vriendelijk begroet hij de rest van de aanwezigen en samen met mijn Pro Am-teamgenoten Bert Trommelen van 3D Golfvakanties en Eric Bakker van Pin High Golftravel wachten we op de teebox van de Dom Pedro Victoria Golfclub op wat komen gaat.

Het Pro Am Team Coetzee. Vlnr: Ron Peereboom Voller, Jady (Caddie Coetzee), George Coetzee, Erik Bakker en Bert van Trommelen.
Het Pro Am Team Coetzee. Vlnr: Ron Peereboom Voller, Jady (Caddie Coetzee), George Coetzee, Erik Bakker en Bert van Trommelen.

Uiteindelijk om 12.10 uur kondigt de starter de 31-jarige Zuid-Afrikaanse topgolfer aan. Met een haast achteloos 'tikkie' ramt Coetzee vervolgens de bal zo’n 300 meter verder midden op de glooiende, lager gelegen fairway. Het publiek applaudisseert en de toon is gezet. Dan is het de beurt aan ons, de amateurs. Overigens niet van de pro-tees, want dat is qua lengte ondoenlijk. Dus begeven we ons naar de zo’n twintig meter verder gelegen gele tees, terwijl de starter mij als eerste van de drie inmiddels heeft aangekondigd.

De tee verdwijnt moeiteloos de grond in, de bal blijft er gelukkig op liggen, ik maak m’n pre-shot routine als altijd en raak de bal prima. Fairway! Phew. Mijn flightgenoten hebben aanzienlijk meer last van de zenuwen. Bakker slaat z’n bal rechts de rough in en Trommelen raakt bij het adresseren de bal die van de tee afhuppelt, maar zet tegelijkertijd toch z’n swing in en slaat het balletje pardoes vanaf de grond een tiental meters verderop de narigheid in. Het ontlokt Coetzee een bulderende lach, terwijl hij direct met z’n caddie Jady richting z’n bal loopt.

Birdies tellen

We spelen Tour Scramble. Dat betekent dat we de beste afslag mogen kiezen, vanaf daar allemaal verder spelen met de eigen bal. De pro speelt uiteraard altijd zijn eigen bal elke slag en in de regel zul je meestal voor zijn bal kiezen na de afslag. Maar het kan voorkomen dat hij in de rough heeft geslagen en wij op de fairway een goede drive hebben liggen. Dan speel je als amateur uiteraard daar vandaan. Parren zijn prima, maar birdies tellen en we realiseren ons dat we met onze driekwart handicapverrekening en een best ball-positie na iedere afslag kansen hebben.

Het is schitterend weer, we lopen rustig door, de baan is ruim en vergevingsgezind, we spelen ons spel en zijn blij met elke birdie. Coetzee kletst je niet de oren van het hoofd, maar als je hem wat vraagt geeft hij geduldig antwoord. Hij is inmiddels gek van mijn shottracer-app waarmee ik van zijn slagen opnames heb gemaakt. Hij kijkt ze gretig terug. Als we lopen oefent hij voorturend z’n schouderdraai, heupinzet of grip; is op en rond de green voortdurend bezig met chippen en putten en focust zich 18 holes lang op de dagen die komen gaan. Later zal blijken dat het hem geen windeieren heeft gelegd want hij besluit de Portugal Masters als zevende en streek er bijna 50.000 euro mee op.
George Coetzee vanaf de tee

Schijnbaar moeiteloos

Na een paar holes is de spanning er bij ons gelukkig wel af en kunnen we meer en meer genieten van het solide spel van ‘onze’ pro. Zijn drives zijn steevast rond de 300 meter, de ijzers lopen ook prima en gedurende achttien holes hebben we hem op hoogstens drie à vier ‘mis’slagen kunnen betrappen. Hoe mooi is het dan om er bij te staan als hij op hole 5 - een par 5 van 529 meter - na zijn drive van dik 300 meter een ijzer pakt om de 220 meter naar de green, die overigens achter water ligt, schijnbaar moeiteloos te overbruggen. Kans voor eagle en een zekere birdie volgt.

Nog even over Coetzee. De Zuid-Afrikaan, die bijna onherkenbaar is na een streng dieet met vele kilo's gewichtsverlies als gevolg, werd pro in 2007. Hij heeft drie European Tour-overwinningen achter zijn naam staan en werd bij het KLM Open van dit jaar nog derde. Of dat te maken heeft met de 'nieuwe' George óf met caddie Jady (31) die pas drie weken 'op de tas' zit van George, wilde hij niet aangeven. Maar dat de caddie met z'n Zuid-Afrikaanse neus in de boter is gevallen is wel duidelijk, na de rondgang in Nederland en Portugal.

Een Boetie

Inmiddels zijn we op de turn beland en hebben we zo’n kleine twaalf birdies met z’n vieren gescoord. Te weinig vindt George. Als we om de prijzen willen meedoen moeten we bijna nog eens het dubbele maken denkt hij. We doen ons best, maar de ambiance van de indrukwekkende baan volledig in wedstrijdmodus met tribunes, tv-torens en publiek dat met ons meeloopt of bij greens zit te wachten, helpt niet echt.
Toch ben ik zelf inmiddels lekker op dreef en scoor op 10, 11 en 12 dankzij de handicapverrekening een birdie. Boetie, zoals achterop de pet van Coetzee staat en ‘kleine broer’ in het Afrikaans betekent, of junior zoals wij dat zouden zeggen, is er blij mee. Tot we op 16 komen en ik op de par 3 van 190 meter, voor de pro’s dan, mijn bal links ruim voor de green tegen een televisietorentje ram. De vermoeidheid slaat toe merk ik. “Hoe houden jullie dit in vredesnaam week in week uit vijf dagen vol”, verzucht ik vertwijfeld. “Mijn kinderen gaan dan ook absoluut geen golf spelen”, grijnst George als hij me hoort, “want we zijn allemaal knettergek!”

Gelukkig redden onze twee forecaddies, die al vanaf hole 1 met ons meelopen, ons meer en meer bij het vinden van de bal. Maar op hole 18 is er voor mij geen houden meer aan. Tot twee keer toe verdwijnt m’n bal in het water en houdt het op. We maken in totaal 25 birdies, lang niet genoeg om in de buurt te komen van latere Pro Am-winnaar met 32 birdies, Kiradech Aphibarnrat en zijn team, maar die weet dan weer niet de cut te halen!

Al met al een ervaring om nooit meer te vergeten, vinden ook m’n twee flightgenoten. En als ‘jouw’ pro dan ook nog eens zo goed op dreef is in het toernooi (de eerste twee dagen stond hij met Joost Luiten zelfs aan de leiding) dan voelt het toch een beetje alsof jij daaraan hebt bijgedragen!

Tot slot

Golfreiswijzer speelde de Pro Am van het Portugal Masters op uitnodiging van het Portugees Verkeersburo (visitportugal.com), een van de grote sponsors van dit toernooi. Het verblijf was in het aan de Victoria Golfcourse gelegen Anantara Vilamoura Resort (vilamoura.anantara.com), een luxe hotel met 280 kamers en suites, vijf zwembaden, spa, fitness, diverse restaurants en tal van andere faciliteiten. Dit alles op slechts vijf minuten van Vilamoura’s jachthaven gelegen waar weer tal van winkels, bars, restaurants en clubs te vinden zijn. Naast de door Arnold Palmer ontworpen Victoria Golf Course vallen ook de Old Course, Millenium, Pinhal en Laguna onder de vlag van Dom Pedro Golf en zijn in de nabije omgeving nog eens dertig golfbanen te vinden.


Tekst en foto’s: Ron Peereboom Voller

06-10-2017