logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Efficiënt weekendje golfen Costa d’Oeste


Elke keer als wij in Portugal golfen zijn wij weer aangenaam verrast over het aantal golfbanen dat zich op korte afstand van elkaar bevindt. Neem de Costa d’Oeste. Op een uur rijden van Lissabon liggen meerdere topbanen vlak bij elkaar. Bij een geschikte heen en terugvlucht, kan je in vier dagen makkelijk vier golfbanen spelen. Een efficiënt weekend golfen dus.

Een van de bekendste golfbanen in de Costa d’Oeste is Praia del Rey Golf & Country Club. De baan is ruim 10 jaar oud en ontworpen door Cabell B. Robinson. Praia del Rey staat in de top 100 van de mooiste golfbanen ter wereld. Dat schept verwachtingen. Zeker als blijkt dat de toelatingseisen (hcp 28 heren, 36 dames) voor onze groep strikt worden gehanteerd. Later horen we dat deze strenge bepalingen niet altijd worden aangehouden.

Strenge controle


Praia del Rey is een linksachtige golfbaan. Dat is het best te zien bij de holes langs de zee. De greens van alle holes zijn mooi geschoren en razend snel. Dat is even wennen, maar na een paar holes weet je niet beter. Sowieso is het onderhoud van de golfbaan goed met fairways die geraffineerd oplopend naar de rough gemaaid zijn. Elke keer is het gras iets langer, totdat je echt in de rough komt en dat is vaak lastig spelen. Helemaal bij de linksachtige holes. De uitzichten van de holes die naar zee lopen zijn spectaculair. Op hole 6 is de fairway smal met veel bomen en bosschages aan de kanten. Enig coursemanagement is gewenst. Bij harde wind is het lastig de bal op de fairway te houden.
Hole 8, par-3 is een korte hole waar je over een goede greenshot over het water moet beschikken. De par-3’s zijn overigens allemaal aan de korte kant. Zeker voor de dames. Rond de 100 meter en soms veel korter. Hole 14 bijvoorbeeld is voor de dames maar 75 meter.


De greenfee’s voor Praia del Rey liggen afhankelijk van seizoen en tijdstip van de dag tussen de € 75 en € 95. Gasten van het hotel krijgen korting en wie een beetje surft op internet komt waarschijnlijk goedkopere aanbiedingen tegen. Praia del Rey is een gewilde golfbaan. Toen wij er speelden (december 2007) was het druk en moesten we met name op de laatste negen vaak wachten. Na de strenge selectie aan de poort hadden we dit niet verwacht en we waren dan ook verbaasd dat hier niet meer actie op werd ondernomen.
De golfbaan beschikt verder over een aantrekkelijk clubhuis met een goed restaurant met vriendelijke bediening en voortreffelijk eten. Praia del Rey is onderdeel van een groot beach resort met een Marriott hotel en villa’s. Het hotel heeft uitstekende kamers, een eersteklas restaurant en, het ligt ideaal vlak bij zee en het pittoreske plaatsje Óbidos..

Volgebouwde golfbanen


Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen in Portugal aan een golfbaan woont. Hoeveel golfbanen kun je nog aanleggen en hoeveel villa’s kun je nog rond een golfbaan bouwen. Als je Campo Real speelt zie je dat er veel mogelijk is. Langs deze golfbaan is het bijna een grote bouwput om al die villa’s en appartementen aan te leggen. ’t Is natuurlijk een kwestie van smaak. Wij vonden dat er wel erg veel gebouwd werd langs de golfbaan. Of dit ons spel beďnvloed heeft? Waarschijnlijk niet. Op zich is Campo Reaal een aantrekkelijke golfbaan om te spelen. Vanaf hole 1 is het oppassen geblazen. Deze hole zet je, net als de andere holes gauw op het verkeerde been en is minder makkelijk dan je aanvankelijk denkt. In feite is de fairway erg smal. Rechts water en links loopt het sterk naar beneden. Als je hier roekeloos te werk gaat, lig je gauw onspeelbaar. Ook hier weer supersnelle greens die soms op plateaus zijn aangelegd. Hole 6 bijvoorbeeld. Als je daar de green verkeerd aanspeelt lig je beneden de green. Hole 7 is een lastige dogleg met blinde shots en tricky greens.
De bewegwijzering van Campo Reaal is goed. Helaas staan er bij de afslagplaatsen geen borden en is het wel handig om een strokesaver te kopen om per hole de stand van zaken op nemen.
Sinds kort is bij Campo Reaal het Westin Hotel gevestigd. Een 5-sterren hotel met allure voor golfers die zich vooral op het golfen richten. Het hotel ligt landinwaarts en volgens onze waarneming nu nog wat afgelegen van vertier en dergelijke.


Ruime opzet


Golden Eagle Golf Club is de derde golfbaan die wij speelden. De golfbaan ligt op slechts 35 minuten rijden van Lissabon. De baan is 14 jaar oud en ontworpen (en zeer recentelijk gerenoveerd) door Rocky Roquemore. Van de 3 grote banen die wij in Costa d’Oeste speelden is Golden Eagle de enige baan die nog niet is volgebouwd met huizen. Een ware verademing. De golfbaan is zeer ruim opgezet in een licht glooiend landschap. De baan heeft een paar aansprekende holes. Zo lijkt hole 7 (355 van geel en 295 van rood) kort en daardoor een makkie, maar de stroke-index 1 verraadt al dat schijn bedriegt. De dogleg naar links vraagt om een rechte afslag naar het midden van de fairway. Afwijkingen worden snel afgestraft met out of bounds rechts en dichte begroeďng en hoge naaldbomen aan de linkerkant. Overigens moeten bij een goede fairwayligging wel nog even een paar pijnbomen bedwongen worden die ‘hinderlijk’ op weg naar de green liggen.
De par-5 hole 8 is de langste hole van de golfbaan. Mogelijk zelfs de langste hole van Portugal. Locals noemen de hole ‘het monster’. Niet in de laatste plaats omdat over de volledige lengte rechts out of bounds is. Bunkers links en rechts straffen elke afzwaaier af. De waterhindernis links en de bunkers rondom de green complementeren dit monster.
Hole 7 en 8 zijn slechts voorbeelden van de lastige holes die Golden Eagle kent.
Het afgelopen jaar is enorm geďnvesteerd in de golfbaan en met name de waterhindernissen zijn spectaculair geworden. In feite is het één grote waterhindernis waar je op veel holes last van hebt. Het clubhuis van de golfbaan beschikt over een prima en gastvrij restaurant waar met name de locale keuken aanbevelenswaardig is.

Golf Vimeiro


Portugezen staan bekend om hun vriendelijkheid. Voor de beheerder van Golf Vimeiro geldt dat zeker. De golfbaan was op het allerlaatst in ons programma opgenomen, maar de ontvangst was er niet minder hartelijk om. Deze 9-holes baan (behorend bij Hotel Golf Mar)valt een beetje buiten de orde van de andere banen. Bij lange na niet zo gelikt als de andere banen. De golfbaan doet zelfs aandoenlijk aan met de greenkeeper(?) die met een handmaaimachine de fairways aan het maaien was. Toch hebben we er best leuk gespeeld. En, dat moeten we Vilmeiro meegeven, ze hebben de meest spectaculaire afslag van alle banen die we speelden. Zeker voor de heren. Voor de afslag van hole 2 moet je naar boven klauteren en vanaf een enorme hoogte sla je over de weg naar de fairway. Wel even wachten dat er geen auto’s aankomen. Magnifieke ervaring. Zeker als je de backtee neemt. Ook al valt de baan verder niet in de sterren categorie, voor deze afslag is het de greenfee van € 25 voor 18 holes waard en dan mag je de hole zelfs 2x spelen.
De directeur vertelde dat er vergaande plannen zijn om 18 holes aan te gaan leggen. Wanneer die plannen gerealiseerd zijn wist hij niet.

Rota do Vinha


De regio Costa d’Oeste heeft de golfer overigens veel meer te bieden. Eigenlijk is het zonde om de Costa d’Oeste alleen maar voor het golfen aan te doen. Eind vorig jaar schreven wij al over Óbidos, het pittoreske dorpje dat rond de kerst veranderd in een Christmas Carol achtige sfeer. Het artikel over deze Vila Natal kunt lezen op website.
Maar ook buiten de feestdagen is dit historische stadje de moeite van een bezoek waard.
Óbidos is een middeleeuwse vestingstad met een roemrucht verleden. Het stadje is een Nationaal Monument en dankt zijn populariteit bij de toeristen vooral aan schattige straatjes met allerhande winkeltjes.

Een andere leuke activiteit buiten het golfen is een rit langs de wijnhuizen van de streek. Deze Rota do Vinho voert langs veel Quinta’s. Linhas de Torres voert in het zuidwesten van Costa d’Oeste langs vier gerenommeerde wijnhuizen . De route Óbidos heeft vijf Quinta’s op het programma staan. Wij bezochten daar Quinta do Sanguinhal. Een van de oudste wijnhuizen van Portugal. Tijdens de rondleiding door de wijngaarden en de distilleerderijen snuif je de geuren van goede wijn op. Bezienswaardigheid op deze Quinta is de oude wijnpers die uit 1871 dateert. De leiding van het wijnhuis is allesbehalve belegen. De huidige generatie Sanguinhal is jong, hebben gestudeerd, spreken hun talen en leiden het bedrijf met jeugdige souplesse.
Quinta Sanguinhal


Reiswijzer


Wij vlogen met Tap Portugal. In het gebied zijn legio onderkomens. Veel is afhankelijk van de wensen van de golfer. Dicht bij de golfbaan? Dan is Marriott Praia del Rey aan te raden. In Óbidos zijn ook veel zeer leuke hotelletjes.
Veel golftouroperators bieden de streek ook aan:
Golf Time Travel

Go4Golf

Golf & Country Travel

Pin High,Meer informatie ook te vinden op:
Golden Eagle

Campo Real

Golfreiswijzer

23-07-2008