logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Amateur Golftoernooi leuk voor alle handicappers


Wie denkt dat je een topgolfer moet zijn om aan buitenlandse amateur golftoernooien mee te doen, heeft het mis. Veel amateurtoernooien zijn juist bijzonder aantrekkelijk voor de gemiddelde golfer. Zo ook het bij Golf holidays te boeken toernooi De Estoril International Golf Week. Dit toernooi wordt al jaren georganiseerd en eind 2008 was het weer een succesvol evenement. Deze keer met een opvallend Nederlands succes. Overall winnaar van de 15e editie van dit internationaal bekende toernooi werd Hans Krekt uit Wassenaar.Meedoen aan internationale amateur golftoernooien is leuk. Die stelling durven wij gerust aan. Als gemiddelde golfer met een wat hogere handicap doe je weliswaar niet direct mee om de hoofdprijzen, maar de contacten die je maakt, de golfbanen die je speelt, de sfeer die je proeft, zijn vaak zo leuk dat meedoen naar meer smaakt.

Officiële toernooien aangemeld bij de NGF


De Nederlandse Golftouroperator Golf-Holdiays is voornemens om de Nederlandse golfers aan allerlei amateurtoernooien in Portugal, en mogelijk ook daarbuiten, te laten deelnemen. Veelal gaat het om trips van 8 dagen waarbij in een vrij korte tijd veel gespeeld wordt. De amateurtoernooien worden aangemeld bij de NGF zodat het officiële toernooien zijn en de gespeelde kaarten ook voor de handicapregistratie in aanmerking komen. In de planning staat bijvoorbeeld Azores golf week eind april. Kosten van deelname zijn zo'n € 700 tot € 1200 per persoon afhankelijk van de hotelklasse waarin men zit, maar het is altijd inclusief greenfees, huurauto, tranfers van en naar luchthaven en van en naar golfcourses, welkomsdiner en galadiner voor prijsuitreiking. Alleen de vlucht is niet inbegrepen.

Oude bekenden


De bevindingen over de Estoril golfweek zijn goed. Diverse van de 107 deelnemers zijn inmiddels vaste gast op het amateur golftoernooi van Estoril. Zij ontmoetten dus ook weer met zichtbaar plezier oude bekenden. Door middel van deze wedstrijd wordt een prima bijdrage aan de Europese eenwording geleverd want de deelnemers kwamen dit jaar uit Spanje, Denemarken, Noorwegen, België, Nederland, Zweden, Groot Brittannië, Tsjechië en Frankrijk. Het was nu een strikt Europese aangelegenheid want de gebruikelijk aanwezige Amerikanen ontbraken dit jaar. Dat was onvermijdelijk omdat Thanksgivingsday deze keer in de toernooiweek viel.

Aantrekkelijke formule


De toernooiformule maakt het aantrekkelijk voor spelers van alle niveaus met een maximale handicap van 26 voor de heren en 34 voor de dames. Er wordt gespeeld op basis van de Stablefordscore met volledige handicapverrekening. In het toernooi worden vijf excellente golfbanen in de regio Estoril ten westen van Lissabon bespeeld te weten: Belas Clube de Campo, Golf do Estoril, Lisbon Sports Club, Quinta da Marinha en Oitavos Dunes. Van de vijf scores mag het minste resultaat worden geschrapt.


Boeiende mix van deelnemers


Winnaar van de Estoril Golfweek, Hans Krekt uit Wassenaar De mix van nationaliteiten van de deelnemers en de uiteenlopende handicaps gaven verder nog opmerkelijke verschillen te zien. De lage handicappers nemen het spel uiteraard zeer serieus. Gezelligheid is voor hen op de baan niet aan de orde. Hoewel ... misschien toch met uitzondering van (een aantal) Nederlanders. Onze landgenoten (ook die met een lage handicap) hadden het in de baan vaak hoorbaar naar hun zin. Hogere handicappers zien het spel meer als een sociaal gebeuren. Er wordt veel gekletst en gelachen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Zo speelden we een dag achter een flight met daarin een Duitse dame met een hoge handicap, maar pünktlich en gründlich wie immer. Op enkele holes had zij achtereen slechts strepen gescoord, maar toch ... Lag een bal onspeelbaar dan werd met een stok nauwkeurig uitgemeten waar gedropt kon worden. Meer dan eens sloeg ze af, zocht vervolgens met haar flightgenoten enige minuten naar de bal en kwam vervolgens toch weer terug naar de teebox voor een nieuwe poging. Dat alles met een zeer serieus gezicht. En onze (wachtende) flight lachte uiteraard ook steeds minder.

Scandinavische inbreng


Opvallend is de grote belangstelling van deelnemers uit Noord Europa voor dit toernooi. Dit jaar was met name Noorwegen ruim vertegenwoordigd. Op zich verklaarbaar uit het gegeven dat spelen in eigen land voor deze golfers in deze tijd van het jaar lastiger zo niet onmogelijk is. Daarnaast is ook de rol van de Noorse Golfbond hierbij van groot belang. Deze organisatie is erg actief in het (ook buiten het eigen land) vinden en (mede-)organiseren van speelmogelijkheden voor de aangesloten leden. De Noorse NGF heeft in belangrijke mate ook deze trip van de Noorse golfers gefaciliteerd.
Zo kwam het dat ik tijdens het diner halverwege de golfweek in het Casino van Estoril aan tafel zat met de twee gezellige Noren die als prijs voor de nationale best-ball-competitie de trip naar dit toernooi gewonnen hadden. Het bleek heel aangenaam om naast de "gewone" spanning en opwinding tijdens de wedstrijden overdag 's-avonds wat meer te horen over het dagelijks leven en natuurlijk het golf in Bodø, een stadje in het Noorden van Noorwegen boven de poolcirkel.

Vijf verschillende banen


Oitavos Dunes Golf Club De banen zijn, zoals gezegd, allen van uitstekende kwaliteit maar verschillen enigszins van karakter. De banen van Golf do Estoril en de Lisbon Sports Club zijn klassieke parkland-banen. In beide clubhuizen is bijna voelbaar dat de sport een Britse oorsprong heeft. Bij de Lisbon Sports Club is zelfs een staatsieportret van de Engelse Queen aanwezig. Oud chique is wellicht een correcte aanduiding van het karakter van deze clubs. Dit in tegenstelling tot de andere drie, die als relatief jonge clubs met een moderne allure kunnen worden gekenschetst. De clubhuizen zijn er strak en de banen kennen spectaculaire onderdelen. Vooral de baan van Oitavos Dunes maakte diepe indruk. Het is een linksbaan in een goedgeconserveerd prachtig duinlandschap met imposant brede fairways. Dat onze flight bij het bespelen van deze baan ook enkele striemende buien over zich heen kreeg hoort wel bij het karakter van een linksbaan maar had van ons achterwege mogen blijven. Overigens blijken die buien toch ook een onverwacht voordeel te hebben: De snelheid van de bal op de superstrakke greens wordt erdoor tot normale proporties teruggebracht!
Toch denken wij met weemoed terug aan die supersnelle greens nu in Nederland meestal niet meer dan wintergreens voorhanden zijn!
Dan is het goed te weten dat er in 2009 nog diverse van dergelijke toernooien georganiseerd worden in de Portugese regio's Estoril/Cascais, Oeste, en Ribatejo. In april 2009 komt er een vergelijkbaar toernooi op de Azoren.

Meer informatie over de toernooien vindt u op:
www.golf-holidays.nl


Heeft u de tijdens dit toernooi gespeelde banen zelf ook al eens gespeeld? Laat dan een beoordeling over de golfbanen achter op onze website.


Belas Clube de Campo

Golf do Estoril

Lisbon Sports Club

Quinta da Marinha

Oitavos Dunes

26-01-2009