logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Algarve blijft aantrekkelijke golfbestemming


Soms zie je foto’s van de meest exotische golfbestemmingen. Spannend natuurlijk, maar golfen in het zuiden van Portugal is ook aangenaam. Weliswaar geen leguanen of ander uitheems gedoe op de fairways, maar voor de gemiddelde golfer is dat niet het belangrijkste. Die geniet ook van fairways met een minder exotische uitstraling. Daarbij, aan golfen in de Algarve hangt vaak een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Voor nog geen € 700 kan je bijvoorbeeld al een week lang golfen in de buurt van Lagos en Portimao. Inclusief vlucht en huurauto.Menige Nederlandse golfer kent de Algarve. Golftouroperators bieden de streek al decennia lang aan. Wat maakt de streek zo aantrekkelijk? Allereerst kan je er vaak heerlijk golfen in een tijd dat het hier nog nat en koud is. Het najaar en voorjaar is hoogseizoen voor de Zuid-Portugese golfbanen. In de winter moet je echter geluk hebben. Als je pech hebt, zoals afgelopen eind december en begin januari, kan je een verregende golfvakantie hebben. Maar er zijn ook winters dat je bij een gemiddelde temperatuur van 18 graden en een lekker zonnetje kan golfen. De beste tijd is echter vanaf maart tot mei en van september tot eind november. De temperaturen zijn dan heerlijk en de golfbanen liggen er vaak schitterend bij.

Interessante golfbanen


Op zo’n 60 a 70 kilometer van de luchthaven van Faro, vlakbij Portimao liggen meerdere aantrekkelijke golfbanen. Onder andere vier van de Pestana Groep. Gramacho, Vale da Pinta, Silves Golf en Alto Golf. Golfbanen die bij een verblijf in een van de Pestana hotels, vaak voor een zeer aantrekkelijke prijs zijn te spelen.
Andere interessante golfbanen in die omgeving zijn Penina (Sir Henry Championship Course) en Boavista vlakbij Lagos.

Commerciële golfbanen


De Pestana Group is een van grotere hotelketens ter wereld. In Portugal is de groep verreweg de grootste hotelketen met golfresorts in onder andere de Algarve en de regio Lissabon.
In de Algarve zijn met name Vale da Pinta en Gramacho veel bezochte golfbanen van de Pestana Group. De golfbanen liggen vlakbij elkaar. Algemeen kan worden gezegd dat de Pestana golfbanen goed zijn onderhouden. Het zijn wel commerciële banen waar zo efficiënt mogelijk met de teetimes wordt omgesprongen. Dat betekent dat je gekoppeld wordt aan andere golfers en dat het vaak druk is. Met als gevolg dat je nog wel eens moet wachten op de holes. Op topdagen kunnen die wachttijden ergerlijk lang oplopen. Dat is dan weer jammer.
Belangrijk om te weten is dat Da Pinta en Gramacho een gezamenlijke driving range hebben die buiten de twee complexen ligt. Het is behoorlijk ver lopen vanaf een van de clubhuizen. Het is dan ook aan te bevelen om met de auto eerst naar de driving range te rijden (aangegeven als Academy op weg naar de golfbanen) en daar af te slaan voordat je je meldt bij de recepties van de golfbanen.
De clubhuizen van de twee golfbanen zijn uitstekend.

Hele kluif voor de beginner


Vale da Pinta golfcourse van de Pestana Groep Vale da Pinta golfbaan (6115 meter, par 71) is meer geaccidenteerd dan Gramacho (6107, par 72). Het terrein van Da Pinta kenmerkt zich door bijzondere begroeiing: Johannesbrood, vijgen-, amandel-en olijfbomen, waarvan sommige meer dan 600 jaar oud. Er is zelfs een olijfboom die dateert van meer dan 1200 jaar geleden. De baan heeft veel bunkers die strategisch zijn ingepast in de baan. Bijna alle greens worden zwaar bewaakt door die bunkers. Zeker op de 2e negen. Door de hoogteverschillen moeten er nogal eens ‘blind shots’ gespeeld worden en dat maakt het spelen er niet makkelijker op. Er is slechts op een paar holes water in het spel, De geoefende golfer kan redelijk goed scoren op deze baan. Een beginner heeft er een hele kluif aan.

Gewaagde golfkunsten


Gramacho Gramacho kent ook wat hoogteverschillen, maar minder dan Da Pinta. Gramacho is weidser in aanleg. Op hole 7 (par 3) moet je van een hoogte naar de green spelen. Zeker vanaf de backtee’s is dat spectaculair, maar ook van de medaltee’s blijft het een uitdaging om je shot een goede lengte te geven. De afstand lijkt korter dan dat het is. Dit in tegenstelling tot hole 10, ook een par 3. Daar heb je de neiging te ver te slaan. Dat wordt dan weer afgestraft door het water dat erachter ligt.
Gramacho is een aantrekkelijke en uitdagende baan voor golfers van elk niveau. De baan vergt wel een zekere strategie om een goede ronde te spelen. Zoals op hole 8. Op zich een vrij makkelijke par 4 als je ‘m goed speelt. Stokeindex 18 zegt dat al. Veel golfers denken echter voordeel te hebben door de bocht af te snijden en over de bomen richting green te spelen. Je moet wel heel erg zeker van je golfkunsten zijn om dat te doen. De meeste golfers die deze route nemen, belanden in ondoorgrondelijke rotzooi en verspelen de hole alsnog.

Investeren in goede oplijning


Penina golfcourse onerdeel van het Meridien hotel Penina Golf & Resort is een onderdeel van het Meridien vlakbij Alvor. De golfbaan is zo’n 44 jaar geleden door Sir Henry Cotton ontworpen en is de oudste baan in de regio. Mede omdat de Portugese Open al meerdere malen op deze Championship Golf Course was gespeeld, waren de verwachtingen hoog. Eerlijk gezegd viel dat aanvankelijk wat tegen. Penina is een vlakke, niet al te lange golfbaan (zeker van de medaltee’s) die je pas gaandeweg leert waarderen. Het venijn zit ‘m vooral in de strategische gelegen bunkers en waterpartijen. Holes die een makkie lijken, blijken opeens onneembare vestingen. Een onoplettende longhitter heeft het op deze baan lastig. Het is precisie wat de klok slaat. De greens zijn supersnel met moeilijke breaks waarop menig punt wordt verloren. Penina is een baan waar je je niet moet laten opjagen en waar je de tijd moet nemen om je slag te bepalen en tijd moet investeren in het kijken naar je puttinglijn. Dan kan je op deze golfbaan tot een goede score komen.
Penina is onderdeel van het Meridien Golf & Resort. Kamers die aan de ‘golf’ zijde liggen hebben een schitterend uitzicht over de golfbaan. Het clubhuis van de golfbaan heeft allure. De prijzen zijn echter, net als het hotel, pittig.

Prachtig panoramisch uitzicht


Boavista Boa Vista is een acht jaar oude golfbaan bij Lagos, op zo’n uur rijden vanaf Faro.
De redelijk vlakke golfbaan ligt vlakbij de Atlantische Oceaan waarop je vanaf verschillende holes een mooi uitzicht hebt. Ook hole 7 (par 4) is een plaatje. De oceaan op de achtergrond en verder een prachtig panoramisch uitzicht op de heuvels van Praia da Luz.
Golfers roemen de golfbaan. Boavista is van de eerste slag tot de laatste putt op de 18e green de moeite waard. Meanderende watertjes en zorgvuldig geplaatste bunkers maken de golfbaan uitdagend voor spelers van elk niveau. Pièce de résistance op deze baan is hole 6 (par 3, 194 meter) waar je over een ravijn moet spelen. Alleen al de kick als ’t lukt is het spelen van deze golfbaan waard.
Het clubhuis is aantrekkelijk en verzorgd.

Verblijf


Zelf boeken van een accommodatie en greenfee’s in de Algarve is natuurlijk mogelijk. In elke stad en elk dorpje zijn winkels waar tegen aantrekkelijke prijzen greenfee’s gekocht kunnen worden. Boeken van een vlucht via internet bij bijvoorbeeld Transavia.com is ook zo geregeld. De vraag is echter of dat, en het zelf boeken van hotel en auto wel goedkoper is.
Restaurant en terras van Pestana Dom JoaoII Voor een vanafprijs nog geen € 700 kan bijvoorbeeld bij 3D Golfvakanties 8 dagen Pestana Hotel Dom Joao II Alvor geboekt worden, incl. vlucht, ontbijt, huurauto en 4 greenfee’s.
Wij verbleven ook in Dom Joao II en vonden het een goede uitvalsbasis voor de golfbanen in de buurt. Bijkomend voordeel is dat het vlakbij het vissersplaatsje Alvor ligt, waar je lopend naar toe kan en waar je ’s avonds uitstekend kan eten in een van de vele leuke Portugese restaurantjes. In de winter is het aan te raden om een kamer met zeezicht te boeken (wel tegen meerprijs). Je geniet dan niet alleen van de zee, maar ook nog een beetje van de zon. Op de balkons van de kamers die op het parkeerterrein uitkijken komt ’s winters geen tot nauwelijks zon en ze zijn daardoor killer en onaangenamer dan de kamers aan de andere zijde. Wie ruimere kamers wil kan ook suites in het hotel boeken. Vraag je touroperator of het hotel naar de prijzen.

Arrangementen naar het Meridien Resort, waar Penina Golf Course toe behoort, zijn duurder. Vanaf € 800 voor 8 dagen incl. vlucht, huurauto en 4 greenfee’s. Een kamer met zwembad- en golfbaanzicht (en dat zijn juist de mooiste kamers) kost zo'n € 15 pppn extra. Verder liggen de kosten voor drankjes etc. in het hotel ook aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld in het Pestana Dom Joao II. Maar het moet gezegd, het hotel heeft wel allure.

Aantrekkelijke pakketreizen naar de Algarve vind je op de websites van:
3D Golfvakanties

Golf & Country Travel

PinHigh Golftravel

Golftime Golftravel

Executive Golftravel

Fairway Golftravel


Algemene informatie over de Algarve vind je op:
VisitAlgarve.com

VisitPortugal.com

Pestana.com

Meridien.com


Heb je de genoemde golfbanen al eens gespeeld? Laat dan een beoordeling achter op de website. Ga naar:
Gramacho

Vale da Pinta

Silves Golf

Alto Golf

BoaVista Golf

Penina Golf

01-03-2010