logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfen langs de Zuid-AfrikaanseTuinroute, walvissen in zicht


Zuid-Afrika is populair. Elk jaar komen er tien procent meer Nederlanders naar dit prachtige land. Er is veel te doen, voor elk wat wils en de kosten zijn relatief laag. De Westkaap is populair bij golfers. Het gebied beschikt over tientallen golfbanen, de een nog mooier dan de ander.

Een aantal van de beste golfbanen van het land liggen langs de Tuinroute (Gardenroute), grofweg het gebied tussen Mossel Bay in de Westkaap tot Tsitsikamma National Park in de Oostkaap. Onze journalist bezocht er een paar.

Oubaai Golf Club

Op 8 kilometer van George (met vliegveld), vlakbij Herolds Bay, ligt de Oubaai Golf Club. Deze 18-holes golfbaan is in 2005 ontworpen door de Zuid-Afrikaanse 4 keer Major winnaar Ernie Els en is helemaal aangelegd in balans met de omgeving. Het uitzicht over de oceaan en het Outeniqua gebergte is prachtig. Bezoekers zijn van harte welkom, maar het is wel verstandig om (ruim) vooraf te boeken.Els zelf heeft Oubaai als zijn favoriete baan in de wereld geplaatst. De golfbaan is een lay-out met links waar hoog gras en fynbos (struikgewas) langs de weelderige fairways en greens liggen. De elementen, voornamelijk de wind, spelen een rol bij de verdediging van de baan. Maar ook de royale fairways zijn in de geest van de baan voorzien van veel bunkers om een minder goede drive te bestraffen. De greens zijn in uitstekende staat en rollen soepel en betrouwbaar maar zijn zoals vaak in Zuid-Afrika supersnel. Oubaai is een baan die een goed uitgevoerde schot beloont en elk onnauwkeurige slag in de echte traditie van een kampioenschapsbaan bestraft. De baan vanaf de gele tee 6066 m lang en vanaf rood 4783 m. Dit is lang voor een kustbaan, maar het ontwerp en de plaatsing van de tee-boxen bieden alle niveaus van handicapgolfspelers de mogelijkheid om een respectabele score te behalen op basis van geduld en een goed course-management.

Golfbaan Oubaai

De baan heeft 5 Par 3's en 5 Par 5's. De par 5's zijn allemaal echt par 5 met bunkers die een speler verplichten tot nadenken hoe ze gespeeld moeten worden. Dat geldt ook voor de 5 Par 3's die cruciaal zijn voor een goede score, ze variëren in lengte, zodat de clubkeuze op elk hole zal verschillen naarmate de afstand en de windconditie toenemen. De meest gefotografeerde hole op de baan is de Par 3 17e, die sterk naar beneden afloopt met een schitterend gezicht op de oceaan die je naar een korte club doet grijpen. De korte afstand van 144 meter vanaf het achterste Tee en de afdaling naar beneden kan een vals gevoel van veiligheid bieden. Maar het is verstandig om te onthouden dat vier bunkers de green bewaken en met een stevige bries van zee – en zeker op die speciale ‘Cape South Coast’ dagen - een fairway driver 5 een beter resultaat geeft dan de ijzer 7 die voor de hand ligt. Deze en enkele andere holes zijn nog gedenkwaardiger als je het geluk hebt om één of meerdere walvissen in de Indische Oceaan te zien zwemmen. Het hele jaar door loopt er een groep springbokken op het terrein, wat op zich al de moeite waard is.

Het gezellige clubhuis met restaurant is modern ingericht en heeft een prachtig uitzicht over de baan en de oceaan. Omdat de golfclub onderdeel vormt van een groter geheel (Oubaai Golf Resort and Spa) met enorme particuliere vakantie villa’s, zijn de voorzieningen goed maar beperkt. Een gastspeler kan een kamer huren in het 4* hotel op het terrein. En op slechts enkele minuten rijden is het prachtig gelegen Heroldsbay waar een ruime keuze is aan appartementen en guesthouses, direct gelegen aan het strand. Restaurants en supermarkten zijn er echter nauwelijks. Houd hier rekening mee en doe de boodschappen rondom George.

Indien zelf geboekt, kost een greenfee ca € 65,00 p.p. (tussen 1 mei en 31 oktober ca € 32,50 p.p.). Gebruik van een buggy is € 35,00.

Hermanus Golf Club

Voor veel Zuidafrikanen die in dit gebied een tweede woning bezitten is Hermanus een prachtige vakantiebestemming. De golfbaan Hermanus Golf Club onderging in 2006 een grote aanpassing waarbij 9 holes werden toegevoegd. De huidige klassieke 27 holes zijn een schitterend onderdeel van het aangrenzende landschap.Wereldwijd is Hermanus vooral bekend als dé plek om, vanaf de wal, walvissente spotten. Er is echter meer. Ook rondom Hermanus zijn veel – vaak zeer goede – wijnmakers actief.

Hermanus Golf Club

Een bezoek aan de Hemel en Aarde Vallei is een aanrader. En voor wandelaars zijn er tal van interessante mogelijkheden. Een tocht via de Rotary Way, richting de Kleinrivier Mountain (ook per auto), leidt tot een ongelofelijk mooi uitzicht over de Walker Bay, Hermanus en de golfbaan. Hermanus, ooit een vissershaven, heeft veel gezellige terrassen, cafés en restaurants en heeft een duidelijke centrumfunctie voor de omgeving.

Golfen tussen de spingbokken

In dit schitterende landschap is het heerlijk golfen. De ‘signature’ hole is nummer 11. Spelers moeten goed nadenken hoe ze hun weg vinden door een nauwe doorgang tussen oude bomen om bij de green te komen. Holes 5, 6, 13 en 14 kijken uit over Walker Bay, waar in het seizoen de walvissen opduiken en soms spectaculaire sprongen maken. De 3x negen holes (par 72) zijn het hele jaar door bespeelbaar. Flights worden wisselend over twee maal negen holes rondes ingedeeld waarbij de samenstelling dagelijks wisselt. Spelers kunnen niet zelf een keuze maken welke 18 holes zij willen spelen. Zoals gebruikelijk in Zuid-Afrika is er een verplichte stop van 10-15 minuten na negen holes, door te brengen bij het Half Way House waar wel iets te eten en/of te drinken kan worden besteld (niet gratis).

Op de bijzonder mooie baan vindt men een vrij lopende kudde van zo’n 25 springbokken, die net doen alsof er niemand is. Ook de in Zuid-Afrika veel voorkomende ibissen zijn er talrijk, naast andere vaak exotisch ogende vogels. Ook een groep baboons laat zich regelmatig zien.
Het modern clubhuis (volledig voorzien van airco) heeft een grote bar en een aangenaam restaurant, uitsluitend voor spelers en hun eventuele gasten. Het overdekte terras is een uitkomst op warme dagen.

Greenfees variëren van € 35,00 tot € 50.00 (hoogseizoen) en kunnen na 1 Augustus 2018 worden aangepast. De baan is goed te lopen. Een buggy kost voor 18 holes € 24,00

De Hermanus Golf Club wordt steeds bekender en het kan er behoorlijk druk zijn met veel internationale bezoekers.

07-05-2018