logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golfen langs de Zuid-AfrikaanseTuinroute (deel 2)


Pezula Golf Club; Deze luxe baan, in 2001 aangelegd, behoort tot de mooiste banen van Zuid-Afrika. Enigszins hoog gelegen boven Knysna zijn er talloze adembenemende uitzichten tijdens het spelen van deze 18 holes par 72 baan (gele tee 6355m en rode tee 5195m), die zeker niet als gemakkelijk kan worden beschouwd.

De baan is afwisselend een parkbaan en dan weer een linksbaan met hoog gras langs de ruime fairways. Een bal kwijtraken hoort er op deze baan gewoon bij! Er zijn maar liefst 5 afslagplaatsen zodat alle golf niveaus bediend worden. De signature holes (nr 13, 14 en 15) op de klif kijken alle drie uit over de Indische Oceaan. Het halfway house biedt lekkere kleine maaltijden. Helaas geen eigen driving range dus dan maar eerst een dagje oefenen op één van de andere vier banen in de buurt. De shop is een aanrader. Tip: de sokken van Falke zijn 1/3 van de prijs in Nederland.

Pezula Golf Club Zuid Afrika

De greenfee vanaf oktober ‘18 tot mei ’19 bedraagt € 95,00 p.p. inclusief buggy. Het gebruik er van (met GPS info) is verplicht.

Knysna is één van de meest bekende vakantiebestemmingen aan de kust (Southern Cape), gelegen tussen prachtige bossen en de oevers van een prachtige lagune. De verbinding met de oceaan wordt ‘bewaakt’ door de Heads, twee grote hoge kliffen die de hele omgeving domineren. Wellicht de meest opvallende geologische verschijning langs de hele Zuid-Afrikaanse kustlijn. Fameus is de Waterfront, een kleinere uitvoering van naamgenoot in Kaapstad, met winkels, prima restaurants en terrassen. Een uitstapje in de omgeving is de moeite waard en leidt onder meer naar Sedgefield, bekend om de bekroonde en gezellige Wild Oats Community Farmers 'Market (zaterdagen) of bezoek het wildpark Plettenberg Bay Game Reserve waar de Big Five allen worden gespot.

Simola Golf Course

Wat het eerste opvalt als je na het rijden van een stijl oplopende weg (met baboons) aankomt bij Simola Golf & Country Estate zijn de bloemen, planten en bomen, allen van een zeldzame natuurlijke schoonheid. Geniet van de blauwe agapanthus en de kleurrijke enorm grote vlinders die overal tussen de holes te vinden zijn. Het is een uitdaging en een eer om deze Jack Nicklaus Signature Golf Course te spelen.De baan bevindt zich deels ingeklemd in een vrij nauwe kloof, uitkijkend over de Knysna lagune van 1.800 hectare, kilometers zandstranden, het broeierige Outeniqua-gebergte, de beroemde - en mysterieuze - Knysna-bossen en het 160.000 hectare grote Garden Route National Park (het enige niet-omheinde nationale park in Zuid-Afrika). Met andere woorden, we zijn ‘natuurlijk’ in Knysna.,

Uitdagend voor alle golfers

Ondanks de grote hoogteverschillen (een buggy is noodzaak) is deze baan uitdagend voor zowel de lage- als de hoge handicapper. Goed voorzien van (soms enorme) bunkers en waterpartijen is het Simola Golf Estate een kampioenschapsbaan met achttien holes par 72. De lengte van de baan is voor de gele tees 5644 meter en voor rood 4755 meter. De ongebruikelijke mix van (5x) par 3's en (5x) par 5’s onderscheidt deze baan van vele anderen.

Simola Golf Club Zuid Afrika

De fairways zijn over het algemeen breed. Toch kan een bal buiten de fairway slaan betekenen dat je goed moet zoeken tussen de aanwezige bloemenpracht. De greens zijn een absoluut genot om op te spelen, hoewel ze erg snel zijn.
Gedenkwaardige holes zijn de 2e hole waarvan de tee tientallen meters boven de fairway is gelegen en waarvoor een buitensporige drive nodig is (dropping zone aanwezig), de 4e hole (Par 4) die een nauwkeurig tee-shot vereist en de benadering van de greens van de 9e en 17e hole, beide een prachtige Par 3, met water rondom.
De oefenfaciliteiten zijn uitgebreid en passend voor een baan met grote hoogteverschillen.
Het mooie grote clubhuis met een heerlijk terras overzien maar liefst 13 van de 18 holes. Het Halfway house, waarvan met zegt dat het misschien wel het beste is in Zuid-Afrika, ligt toevallig(?) halverwege het clubhuis en de afslag van hole 1 en hole 10. De aangeboden gerechten zijn gratis en de prijs van dranken is redelijk.
Het 5* hotel direct naast het clubhuis is erg mooi (met een zakelijk tintje) en voorzien van uitgebreide faciliteiten om daarmee de naam Simola Hotel, Country Club & Spa waar te maken.

Greenfee bedraagt € 72,50 inclusief een buggy.


Eten en drinken rondom Kaapstad en Hermanus


Geniet van dit mooie landschap met de prachtige, glooiende en groene wijngaarden afgewisseld met de karakteristieke witte Kaaps-Hollandse huizen. Geniet van de mooie wijnen waar gedreven wijnboeren u met veel enthousiasme over zullen vertellen. Maar vooral geniet van de mogelijkheid om in talloze toprestaurants te kunnen lunchen en/of dineren voor een betaalbare prijs.Kaapstad

Bekend is de Pot Luck Club, het ‘zusje’ van de Test Kitchen. Ga op een zaterdag lunchen na een bezoek aan de Old Biscuit Mill foodmarket.
Minder bekend is Reverie Social Table, private dining, een bijzondere ervaring.
Myoga, restaurant bij het Vineyard hotel (hier ook luxe overnachten).
Leuk is het om een kookworkshop te volgen in de trendy wijk Bo-Kaap. Loop daarna door naar V&A Waterfront en bezoek het nieuwe museum Zeitz MOCAAA of drink een Wine by the glass bij Belthazar’s wijnbar.

Hermanus

Hier is het goed toeven bij restaurant Origins, logeren kan in het bijbehorende Marine Hotel.
Of ga lunchen bij Bientangs Cave, het beste restaurant ter wereld om walvissen te spotten.
Lizette’s kitchen is ook de moeite meer dan waard.
Voor een bijzondere wijnervaring is een bezoek aan Creations Wines in de Hemel en Aarde Vallei, één van de wijnvalleien rondom Hermanus, een must. Bij Creation Wines worden diverse bijzondere Food & Wine pairings aangeboden, zoals een lunch met tien amuse hapjes.

Eten en drinken rondom Knysna

Bij de Waterfront staat het bol van de restaurants. Aanraders zijn Caffe Mario, een Italiaans restaurant dat open is van ontbijt tot en met diner en 34 South..
Voor vis is O Pescador een uitstekende keuze. Leuke wijnkaart en heerlijke kingklip, oesters en yellowtail.
Reserveren wordt bij elk restaurant ten sterkste aanbevolen, zeker als u buiten wilt eten.
Overnachten is mogelijk in het luxe Simola hotel op de golfbaan, heel wat voordeliger kan dit in één van de vele goede B&B’s of guesthouses.


In de Western Cape of Wes-kaap (de provincie rondom Kaapstad) worden eersteklas wijnen gemaakt, kunnen er walvissen gespot worden (tussen juli en december), is er de magie van de Indische en Atlantische Oceaan, die elkaar raken bij de meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika: Cape l’Agulhas. In de Wes-Kaap vinden we (langs Route 62) de langste wijnroute van de wereld. Deze loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth, 850 kilometer naar de oostkust. Is er niet voldoende tijd om de hele route te doen? Bezoek dan in elk geval (enkele) wijngebieden zoals Stellenbosch, Paarl, Wellington, Franschhoek, Ceres, Worcester, Bonnievale en Robertson. Maar ook de Tuinroute, die wat zuidelijker en meer langs de kust loopt tussen Kaapstad en Knysna is schitterend; de route voert langs Zuid-Afrikaanse plaatsjes met de kenmerkende Kaaps-Hollandse huizen. Maak een koffiestop bij een farm- of padstal en ervaar de gastvrijheid van de lokale bewoners.

Reizen naar Zuid-Afrika

Steeds meer reisorganisaties bieden reizen op maat aan met een gevarieerde samenstelling. En daar speelt golf, naast culinair, wijn en cultuur een grote rol in. Nederlanders ontvluchten graag onze winter en genieten van de Zuid-Afrikaanse warmte. Maar ook onze zomermaanden, als het daar winter is, zijn een ideale periode om te golfen in Zuid-Afrika, met een temperatuur rond de 20°C overdag. Het voordeel: in deze periode is het veel minder druk en nog voordeliger.

Tekst en foto’s Sonja van de Rhoer

07-05-2018