logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Opmars Turkije als golfbestemming


Luchtfoto van Gloria Golf Course een van de 'oudere' golfbanen van Turkije

Tien jaar geleden was Turkije niet direct het land dat bij de golfer opkwam als hij of zij aan mooie golfbestemmingen dacht. Nu, tien jaar later, is dat wel anders. Turkije is dit jaar door de International Association of Golf Tour Operators (IAGTO)bekroond als Beste Europese golfbestemming van het Jaar.

Turkije heeft zich in tien jaar tijd een goede positie verworven als belangrijke golfbestemming. Hoewel het land over ‘slechts’ zeventien golfbanen beschikt, is Turkije bij de Nederlandse golfer populair.

Topontwerpers


Zeker de laatste paar jaar neemt het aantal golfreizen naar Turkije toe. Niet in de laatste plaats omdat er golfbanen zijn bijgekomen van internationale allure met golfbaanontwerpers van naam en faam. Cormelia Golf Course is ontworpen door Nick Faldo. De internationa faam van deze topgolfer heeft een aantrekkingskracht op golfers die naar Turkije komen om op zijn golfbaan te spelen. Cornelia Golf Course, een van de meest recente golfbanen in Turkije is bijvoorbeeld door topgolfer en baanontwerper Nick Faldo ontworpen en ook Colin Montgomerie houdt zich met de aanleg van een Turkse Golfbaan bezig. Dat deze topgolfers hun naam koppelen aan golfbanen, is zonder meer van invloed op de toeloop van golfers.

Te hoge ambities


De Turkse Golf Federatie heeft ambitieuze plannen. Er gaan geluiden dat de bond over vijftien jaar op een totaal van honderd golfbanen wil komen. Dat lijkt wat erg veel. Want dan zouden er in vijftien jaar tijd 83 golfbanen aangelegd moeten worden. Het lijkt ons sterk dat dat gaat lukken.

Golfbanen bij Bodrum


Wel is duidelijk dat de regio rond Belek (dertig kilometer ten oosten van de stad Antalya) waar op dit moment de meeste Turkse golfbanen liggen, profiteert van de toestroom van golfers. Dat ontgaat andere regio’s niet. Ook daar wordt gelonkt naar de golfende toerist.
Zo zijn bij de badplaats Bodrum drie golfbanen in aanleg en worden er nog vier gepland. Uiteraard gaat de aanleg van golfbanen ook hier gepaard met de bouw van resorts die al die golfers moeten accommoderen.
Andere plannen voor golfbanen en resorts betreffen Sarigerme,op slechts vijftien kilometer van de luchthaven Dalaman. De Hilton Hotel group is daar druk doende met de aanleg van een resort rond een 18-holes golfbaan.

Top drie van populaire vliegbestemmingen


De opmars van Turkije als golfbestemming past overigens ook in de enorme stijging van Turkije als algemeen vakantiebestemming. Vorige week werd een onderzoek van NBTC-NIPO Research naar de sterkten en marktkansen van Turkije als vakantieland bekendgemaakt.
Hieruit blijkt dat ook aantal algemene vakanties naar Turkije de laatste tien jaar enorm is toegenomen. Ondanks een aanzienlijke terugval in 2006 toen sprake was van ingrijpende externe omstandigheden. De jaarprognose voor 2008 is tot op heden erg goed met ruim 780.000 via ANVR reisorganisaties gemeten bezoekers van Nederlandse bodem. Met deze cijfers mag de bestemming zich ook dit jaar weer tot de top drie van de meest populaire Europese vliegbestemmingen rekenen.

Turkije is populair als zon en strandbestemming

Strandvakanties Turkije scoren


Turkije heeft een zeer hoog aandeel aan (all inclusive) strandvakanties met verblijf in een hotel. Van alle all-inclusive vakanties in het Middellandse Zeegebied - bijna een miljoen - neemt Turkije liefst 42% voor haar rekening. Het is daarbij opvallend dat de all-inclusive vakanties in Turkije onder de Middellandse Zee-bestemmingen het best worden beoordeeld. Volgens onderzoeker Marieke Politiek van NBTC-NIPO is de score van 8,3 van Turkije opvallend goed te noemen.

Focus op kwaliteit en nieuwe producten


Mede aan de hand van deze bevindingen zal Turkije zich vooral richten op kwaliteitsbehoud- en verbetering van het (all inclusive) strandvakantieproduct. Tegelijk is het Turks Verkeersbureau gestart met het ontwikkelen van nieuwe producten. Gezien de toenemende populariteit van golfvakanties in Turkije wordt dit segment als een van de kansrijke ontwikkelingsgebieden voor de komende jaren gezien..

Meer informatie op:
www.welkominturkije.nl/

Overzicht golfbanen bij Belek op Golfreiswijzer.nl

23-11-2008