logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Turkish Delight, golfbanen in Turkije


Wastebunkers zijn er in overvloed. Links, rechts, voor, achter, overal wastebunkers, zo lijkt het. We hebben het dan niet over een bunkertje zo hier en daar, nee het betreft enorme lappen bruin zand. (foto Tristan Jones)

Het is een wonder hoe Turkije in een korte tijd zo’n goede positie heeft verworven als golfbestemming. Tien jaar geleden waren er nog maar een paar golfbanen in de buurt van Belek. Leuke golfbanen, maar niet meer dan een stuk of vier. Nu in 2009 is er bij Belek een golfstrip van veertien topbanen en iets daarbuiten is eind vorig jaar de eerste linksbaan van het land aangelegd. Het is echter vooral de kwaliteit van de nieuwe golfbanen die verbaast. Het betreft banen die o.a. ontworpen zijn door niemand minder dat Nick Faldo en Colin Montgomerie.


The Montgomerie Papillon Golf Club is een van de nieuwste golfbanen van Belek. Het is een schitterende golfbaan. Je moet je echter niet al te veel laten afleiden door de magnifieke scenery, want je hebt je aandacht echt bij het spel nodig. Voor lage handicappers is de golfbaan een enorme uitdaging. De mindere spelers hebben het moeilijk. Zij kunnen zeggen dat ze een golfbaan van Montgomerie gespeeld hebben, maar zullen nog dagen met het zand uit de wastebunkers in de schoenen lopen.

Rotdingen


Een nog mooier uitzicht heb je vanaf het torentje bij het clubhuis (foto Tristan Jones) Want wastebunkers zijn er in overvloed. Links, rechts, voor, achter, overal wastebunkers, zo lijkt het. We hebben het dan niet over een bunkertje zo hier en daar, nee het betreft enorme lappen bruin zand. Op hole 7 bijvoorbeeld moet je een ware scherpschutter zijn en je bal precies plaatsen, anders lig je geheid in een van die bunkers. Vooraan links of verderop rechts. Ook is er nog een grote vijver links te trotseren. Een hole vol hindernissen dus.
De green van hole 11 is zelfs een soort eilandhole in wastebunkers. Op veel holes liggen van die rotdingen. Omdat het zand zo los is, valt het niet mee om je bal eruit te slaan. Overigens hoorden wij later dat dat een punt van aandacht is. In de wastebunkers (dat zijn overigens geen formele hindernissen en je mag er grounden) wordt compacter zand aangebracht.

Geniet ervan


De vraag is natuurlijk of Montgomerie zelf makkelijk zijn punten scoort op zijn baan? Wij denken dat hij een van de weinige is. Neemt allemaal niet weg dat hij een mooie baan heeft ontworpen. Hoe mooi blijkt als je vanaf het terras van het clubhuis over de baan uitkijkt. Een nog mooier uitzicht heb je vanaf het torentje bij het clubhuis. Hoewel de golfbaan de mindere golfer snel zal intimideren, is ons advies, ga niet voor score. Golfbanen zoals de Montgomerie Papillon Golf Club speel je niet wekelijks, pak je bal op als je niet meer kan scoren en geniet vooral van de baan.

Volwassen golfbaan


Een andere grote naam in de aanleg van golfbanen is Nick Faldo. Drie jaar geleden werd de Cornelia Faldo Golf Club geopend Een andere grote naam in de aanleg van golfbanen is Nick Faldo. Drie jaar geleden werd de Cornelia Faldo Golf Club geopend. In drie jaar tijd is deze golfbaan uitgegroeid tot een prachtig volwassen baan met veel uitdagingen voor golfers van elke speelsterkte. Hole 7 is Faldo’s favoriete hole. Je speelt deze hole of direct over het water of je kiest voor safe en speelt de bal eerst links. Het venijn zit echter in de diepe greensidebunkers rechts. Dat houdt in dat welke keuze je ook maakt, je wel precies moet kunnen mikken.

Super onderhoud


Op deze baan niet zo veel wastebunkers als die van Monty. De Faldo Course is gevarieerder qua aanleg. Wel veel bomen en die kunnen ook behoorlijk in de weg staan. De greens zijn supersnel. Het onderhoud van de baan is super. Alles is perfect op deze golfbaan .
Het clubhuis van de Cornelia Golf Club straalt klasse uit. Het eten is goed. Wij hebben wel de indruk dat maar weinig mensen van het clubhuis gebruik maken. Dat geldt overigens voor meerdere golfbanen. Veelal komt dat door de All-Inclusive formules die de meeste hotels in Belek hanteren. De golfers gaan liever snel terug naar hun hotel waar ze gratis lunchen. Dat is jammer, want ondanks dat er toch de nodige golfers waren, is het in het clubhuis wel erg rustig. Een beetje reuring van golfers die net van de baan komen, maken zo’n clubhuis juist aantrekkelijk en gezellig. Daarnaast wordt het voor de uitbaters moeilijk om een clubhuis draaiende te houden.

Carya


Golf Club Carya is eind vorig jaar geopend en je kan je bijna niet voorstellen dat de golfbaan nog niet eens een jaar open is. Carya oogt als een volwassen golfbaan die er al jaren ligt Golf Club Carya is eind vorig jaar geopend en je kan je bijna niet voorstellen dat de golfbaan nog niet eens een jaar open is. Carya oogt als een volwassen golfbaan die er al jaren ligt. Hier hebben ze begrepen wat de toeristische golfer wil. Als het even kan lopend een golfbaan spelen, maar wel met de gemakken die je thuis hebt, zoals een goede trolley. Op Carya hebben ze comfortabele driewielers. De holes van deze golfbaan lopen vloeiend in elkaar over. Spelers van elk niveau kunnen hier terecht. De lage handicappers moeten dat wel zoeken door van de backtee’s te spelen.
Hole 5, troubled water genaamd, zorgt inderdaad voor hoofdbrekens wat de beste route is over het water. Bepalend voor het aanspelen van deze hole is de pinpositie. De green is moeilijk. Alles wat te kort gespeeld wordt, belandt in het water en als je te lang speelt lig je in de rotzooi achter de green. Een hole dus om bij na te denken.
Carya heeft veel water in het spel . Afzwaaiers worden hier snel afgestraft. De golfbaan is een aanrader net al het clubhuis waar een uitstekende verzorging is.
Ook Turkije heeft haar eigen linksbaan, en wat voor een. LykiaLinksGolf is een linkscourse in de ware zin van het woord. De golfbaan ligt iets buiten Belek en is onderdeel van het LykiaWorld. (foto Tristan Jones)

Enige linksbaan van Turkije


Ook Turkije heeft haar eigen linksbaan, en wat voor een. LykiaLinksGolf is een linkscourse in de ware zin van het woord. De golfbaan ligt iets buiten Belek en is onderdeel van het LykiaWorld.
De golfbaan is ontworpen door Perry O. Dye. Volgens deze golfbaanarchitect behoort de baan tot de honderd beste golfparcours ter wereld. Helemaal objectief is Dye natuurlijk niet.
Wij als linkscourseliefhebbers, zagen wel dat de baan potentie heeft. De golfbaan is net geopend en er zijn nog wat kleine oneffenheden die opgelost moeten worden. Dat neemt echter niet weg dat het spelen van deze baan een waar genoegen is. Alle elementen die een linksbaan zo uniek maken zijn aanwezig. Duinen, zand en vooral veel wind. Het maakt het spelen er overigens niet makkelijk op.

Uitdaging


Op Hole 12 bijvoorbeeld. Een par 3 vlak aan zee met een schitterend uitzicht op het hotel. Op deze hole is het zaak je afslag goed op de green te richten, want elke afwijking wordt afgestraft. Hier speel je net zo makkelijk de hole in Par (als je eerste slag goed landt) als dat je met zes slagen van de green afkomt wanneer de wind je bal meeneemt en je in de greenside bunkers belandt.
Zoals op zoveel linkscourses heeft LykiaLinks ook de nodige potbunkers. Soms, zoals op hole 18, zijn de fairways best breed maar kan zo’n potbunker je score op het laatst nog aardig in de war brengen.
De greens van LykiaLinksGolf zijn snel en soms wat moeilijk te lezen. Voor de gemiddelde en gevorderde golfer is de baan een uitdaging. Beginnende golfers hebben weinig te zoeken op deze golfbaan.
foto Tristan Jones

Prijzen


De losse greenfee’s van de hier genoemde golfbanen zijn pittig. Rond of boven de € 100. Hoewel het schitterende golfbanen zijn, zijn dat prijzen die er inhakken als je met 2 personen een week wilt golfen. Er zijn, als je de greenfee’s individueel wilt regelen echter allerlei kortingen te bedingen. De goedkoopste optie is echter om via een golftouroperator te boeken.
Er is een keur aan hotels. Meestal worden die All Inclusive aangeboden. Wij sliepen o.a. in het Cornelia Diamond. Een Super de Luxe hotel, zonder meer een aanrader. Bij de LykiaLinks ligt het resort LykiaWorld. Een luxe All Inclusive resort met een aparte golfvleugel. In de winter is alleen deze vleugel open en eten de gasten in het clubhuis. Wel zo gezellig. Daarnaast is de keuken van het hotel en het clubhuis uitstekend.

Algemene informatie


Voor uitgebreide informatie over Turkije kunt u terecht bij de website van het Turks Verkeersbureau www.welkominturkije.nl

Vervoer: Zelf regelen kan. Sunexpress heeft rechtstreeks vluchten op Antalya (vlakbij Belek) www.sunexpress.com

Kijk voor kosten van het meenemen van golftassen op onze website


Turkije wordt ook aangeboden door verschillende golftouroperators.

Executive Golf travel

Golf&Country Travel

PinHigh

Golftime Golfvakanties


Heeft u de beschreven golfbanen al eens gespeeld? Geef dan uw beoordeling op onze website. Ga naar:
Montgomerie Papillon Golf Club

Cornelia Faldo Course

Carya Golf Club

LykiaLinksGolf

Voor beoordelingen van de andere golfbanen in Belek kunt u terecht op
nieuw

27-08-2009