logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Nagolfse activiteiten TunesiŽ


Voor golfers die na een rondje op de golfbaan ook nog wat cultuur willen snuiven in TunesiŽ, zijn er legio bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen.Het Bardo Museum
Op 13 minuten rijden van het vliegveld Tunis-Carthage ligt het Nationale Bardo Museum, het grootste museum van TunesiŽ. In dit van oorsprong Moorse harempaleis worden de belangrijkste Tunesische archeologische schatten bewaard, maar waar het museum echt bekend om staat zijn de grote verzamelingen Romeinse mozaÔeken. Tegenwoordig is het Bardo Museum een fris en modern museum waar jong en oud een mooi beeld kan krijgen van de rijke historie van het TunesiŽ van onder anderen de Berbers, de FeniciŽrs (Hannibal), de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen, de Arabieren en de Ottomanen.
Bardo Museum Tunesie

Carthago
Deze oude haven- en handelsstad op 20 kilometer van de hoofdstad Tunis, werd tijdens de Punische oorlogen door de Romeinen bezet en werd in 146 v. Chr. door diezelfde Romeinen volledig verwoest. Zij bouwden er vervolgens een nieuwe stad op wat na Rome en AlexandriŽ de derde stad van het Romeinse Rijk werd. Hoog boven de huidige stad ligt het archeologische park van Carthago met veel overblijfselen uit die tijd en een klein museum.

Cathargo Tunesie

De overblijfselen van de Thermes díAntonin, genoemd naar de Romeinse Keizer Antoninus Pius, geven een goede indruk van de bouwvaardigheden van de Romeinen en van de kunde van integratie in het landschap.

Sidi Bou Said
Op vijf minuten rijden vanaf de Thermes, ligt het kleine, schilderachtige plaatsje Sidi Bou Said, ťťn van de bekendste toeristische attracties van Carthago. De huizen in het plaatsje zijn vrijwel allemaal wit met blauw geschilderd en door de hoge ligging heb je prachtige uitzichten over het water en de jachthaven van Sidi Bou Said.

Sidi Bou Said Tunesie

Thalasso
Eťn van de meest bekende wellness-behandelingen in TunesiŽ is Thalasso. Bij Thalasso-behandelingen wordt veelal gebruik gemaakt van de heilzame werking van zeewater en zee-algen, maar bij de Tunesische variant horen daar ook bepaalde massagegrepen bij die zorgen voor volledige ontspanning. De meeste resorts bieden uitgebreide behandelingen aan.

thalasso Tunesie

Toen en nu

De grootste invloed op de moderne en vrijdenkende kant van TunesiŽ kwam van de in Monastir geboren Habib Ben Ali Bourguiba. In 1881 was TunesiŽ in Franse handen gekomen, maar een paar jaar na de Eerste Wereldoorlog begon het nationalisme aan te trekken. In de jaren dertig werd Bourguiba leider van de Neo-Destourpartij, een opvolger van een eerder verboden radicale partij. Bourguiba werd vervolgd, gevangen gezet en verbannen, maar dit alles kon niet voorkomen dat zijn stem uiteindelijk ook door de Fransen werd gehoord. Mede door zijn strijd werd TunesiŽ in 1955 autonoom. Frankijk hield echter nog wel een dikke vinger in de pap. In 1956 werd Bourguiba premier in het onafhankelijke Koninkrijk TunesiŽ, in 1957 werd Bourguiba voor dertig jaar president van de nieuwe Republiek TunesiŽ.

Onder zijn presidentschap werden voor de Arabische en islamitische wereld opmerkelijke hervormingen doorgevoerd op het gebied van vrouwenrechten. Echtscheiding werd legaal, polygamie werd verboden, hoofddoeken werden verboden in openbare gebouwen en meisjes mochten niet jonger dan 17 jaar trouwen. Ook het onderwijs werd door Bourguiba aangepakt en hervormd.
Toen en nu Tunesie
De in 1987 door Bourguiba aangestelde premier Zine El Abidine Ben Ali neemt een maand later met een geweldloze staatsgreep het presidentschap over. Zijn harde regime eindigde in 2011 na de Jasmijnrevolutie en de noodtoestand werd uitgeroepen. Na de eerste vrije verkiezingen dat jaar en een interim president, werd op 6 maart 2014 de noodtoestand opgeheven in de huidige parlementaire democratie TunesiŽ.

Het TunesiŽ zoals de golftoerist het mee zal maken is vooral een TunesiŽ met zeer vriendelijke mensen, erg mooie resorts en prachtige golfbanen die niet onderdoen voor landen als Marokko of Turkije. Een westers gevoel overheerst er, maar met een klimaat en de heerlijke keuken van een Afrikaans land. Je zult op straat nog best vaak politieblokkades zien, want uiteraard blijft men vanwege de recente geschiedenis nog erg alert. Als toerist hoef je je mede door die alertheid ook zeker geen zorgen te maken, want de TunesiŽrs willen vooral zorgen dat het (golf)toerisme flink toeneemt.

Informatie over TunesiŽ als vakantie- en golfbestemming is te vinden op: ontdekunesie.nl.

Tekst en foto's: Bert van der Toorn

20-08-2014