Golfreizigers worden teruggehaald uit Tunesië
Nog steeds is de situatie in Tunesië niet rustig. Vrijdag 14 januari is in het land de noodtoestand voor het hele land uitgeroepen en zijn toeristen uit het land teruggehaald. Touroperators hebben in ieder geval tot medio februari alle reizen naar het land opgeschort. Ook golfreizen naar het land zijn afgelast. 3D golfreizen meldde ons dat zij in ieder geval tot 15 februari geen golfers naar het land laten afreizen. Afhankelijk van de situatie in Tunesië en de adviezen van het Calamiteitenfonds en het ministerie van Buitenlandse Zaken, zal gekeken worden wat er met reeds geboekte reizen na die datum zal gebeuren.
Terughalen toeristen
De recente onlusten in Tunesië hebben er toe geleidt dat touroperators hun klanten uit Tunesië terughalen en reeds geboekte reizen die op de korte termijn zouden plaatsvinden omboeken. Ook verschillende golftouroperators hebben actie ondernomen om mensen terug te halen en hebben reeds geboekte reizen omgeboektt.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies uitgegeven voor alle reizen naar Tunesië. Ook het Calamiteitenfonds Reizen heeft het land op haar lijst gezet. Dit betekent dat ook golfreizen naar Tunesië niet door kunnen gaan. .
Alternatief gevonden
Bert Trommelen, directeur van 3D Golfvakanties vertelt: “Ten tijde van de ernstige onlusten zaten er een paar van onze klanten in Tunesië. Die zijn teruggehaald. Het gekke is dat wij met oud-en-nieuw nog een groep van 30 man in het land hadden zitten en dat die groep toen niets van de onlusten heeft gemerkt. Ook nu is onduidelijk of de golfers er echt last van hebben, maar dat maakt momenteel niet veel uit. In verband met het negatieve reisadvies van het Calamiteitenfonds sturen wij, zolang dit advies geldt, geen mensen naar Tunesië. Klanten die voor de komende weken een reis naar Tunesië bij ons hebben geboekt, kunnen kosteloos annuleren. Gelukkig zijn wij in staat geweest om voor drie Pro-groepen die naar Tunesië zouden vertrekken, uitstekende alternatieven in Spanje en Turkije te boeken. Zo konden wij voor een groep een mooie deal maken met het Islantilla Golf Resort.Tot nader bericht, in ieder geval zolang de bepaling van het Calamiteitenfonds geldt, zullen wij geen mensen naar Tunesië sturen en waar mogelijk zullen wij een alternatief aanbieden.”
Hotels ongemoeid, straatbeeld onrustig
Executive Golf Travel, een golftouroperator uit Hilversum, had ten tijde van de onlusten geen golfers in Tunesië. Jaco Buitenhek, Product & Sales manager, laat weten: ”Wij ontvingen berichten vanuit Tunesië dat de hotels ongemoeid zijn, maar dat in de toeristische plaatsen het straatbeeld inderdaad erg onrustig en onvoorspelbaar was. Klanten van ons die op korte termijn naar Tunesië zouden afreizen, boeken we in overleg over naar een andere bestemming.”
Belangrijk om te weten
Voor golfers die voor de komende tijd een golfreis naar Tunesië hebben geboekt is het belangrijk om te weten dat het negatieve reisadvies van het Calamiteitenfonds betekent dat ze een reis kosteloos kunnen annuleren. Veel touroperastors bieden de mogelijkheid om te boeken naar een andere bestemming. Belangrijk hierbij is dat de reisorganisatie wel bij het Calamiteitenfonds is aangesloten. U betaalt of betaalde daar per boeking €2,50 voor. U kunt dat terugvinden op de factuur van de touroperator. Golftouroperators die zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds hebben veelal het logo van het fonds op hun website en op de brochures staan. U kunt ook bij op de website van het fonds, www.calamiteitenfonds.nl
checken of een touroperator bij het fonds is aangesloten.
Meer informatie over de reisadviezen naar Tunesië zijn te vinden op:
www.calamiteitenfonds.nl
www.minbuza.nl
Wat schrijft het Calamiteitenfonds
Formeel staat er in de beschikking van het Calamiteitencommissie dat zij naar aanleiding van de recent toegenomen onlusten in Tunesië de volgende besluiten heeft genomen:
De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de ontwikkelingen tijdens het afgelopen weekeinde in Tunesië op 17 januari 2011 de volgende besluiten genomen:
- Retroactieve vaststelling van een calamiteit voor geheel Tunesië met ingang van 14 januari 2011.
(Ten opzichte van bindend besluit 1 van 13 januari 2011 geldt de calamiteit vanaf 14 januari 2011 dus ook voor het gebied ten zuiden van de lijn tussen de plaatsen Fériana en Sfax);
- Retroactieve vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 14 januari 2011 voor die delen van Tunesië waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
De betrokken reisorganisatoren hebben per e-mail een uitvoeringsinstructie ontvangen.
Deze instructie kan door deelnemers bij het bureau worden opgevraagd.
Gevolgen vaststelling uitkeringsvatbare situatie zijn:
Zo lang de uitkeringsvatbare situatie voortduurt mogen er geen reizen met garantie van het Calamiteitenfonds worden uitgevoerd.
Bovendien kunnen, zo lang de uitkeringsvatbare situatie voortduurt, geen nieuwe reizen met garantie worden geboekt tenzij die reizen later moeten beginnen dan 30 dagen na boekingsdatum
Meer informatie over de reisadviezen naar Tunesië zijn te vinden op:
www.calamiteitenfonds.nl
Wat schrijft Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle niet-essentiële reizen naar Tunesië vanwege de instabiele situatie, de gewelddadigheden tussen demonstranten en politie en de avondklok die is ingesteld.
Minister Rosenthal: “Ik ben zeer bezorgd over de ontwikkelingen in Tunesië. De situatie gaat snel achteruit en het wordt onveiliger, ook voor Nederlanders die in Tunesië verblijven. Daarom heb ik besloten om met ingang van heden alle niet-essentiële reizen naar Tunesië te ontraden. Ook adviseer ik alle Nederlanders die in Tunesië verblijven om zich te registreren bij de ambassade.”
Er wonen ongeveer 500 Nederlanders in Tunesië. De ambassade staat met hen in contact. Daarnaast verblijven er zo’n 700 Nederlandse toeristen die daar met touroperators naartoe gereisd zijn.
Op de website wordt ook antwoord gegeven op veel gestelde vragen:
Bijvoorbeeld:
Vraag: Ik heb een reis naar Tunesië geboekt die volgende week begint. Kan ik gaan?
Antwoord van BuZa: Een vakantiereis kan in het algemeen worden beschouwd als een niet-essentiële reis. Het Ministerie ontraadt u daarom de reis door te laten gaan. U kunt het beste contact opnemen met reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij om te onderzoeken of de reis geannuleerd of uitgesteld kan worden.
Vraag: Ik ben in Tunesië met vakantie. Wat moet ik nu?
Antwoord BuZa: Zoals bekend ontraadt BZ alle niet-essentiële reizen. Als u met een georganiseerde reis bent, kunt u het beste contact opnemen met de reisorganisatie om te horen of er een eerdere terugreis mogelijk is. Als u op eigen gelegenheid naar Tunesië bent gereisd, kunt u contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij over de mogelijkheden om uw terugvlucht te vervroegen.
Zolang u in Tunesië bent doet u er verstandig aan goed het nieuws te volgen en voordat u uw hotel verlaat advies in te winnen over de situatie en veiligheid op straat. We adviseren u zich bij de NL Ambassade in Tunis te registreren via tunesie.nlambassade.org/
Meer info op:
www.minbuza.nl