logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golf en cultuur in Brussel


Golfen in combinatie met een citytrip is al langer populair. Brussel is bij uitstek geschikt voor zo’n combinatiereis. Zeker nu in die stad het nieuwe Magritte Museum is geopend. Een bezoek aan de Belgische hoofdstad en de wondere wereld van de surrealist Magritte, is daarnaast uitstekend te combineren met een bezoek aan een of meerdere golfbanen in de buurt van Brussel. Golfen en een cultureel uitstapje laten zich prima verstaan.

Magritte, zonder twijfel de grootste Belgische kunstenaar van de twintigste eeuw, krijgt nu met een eigen museum in de hoofdstad de aandacht die hij verdient.
Hij schilderde een pijp, maar beweerde dat het géén pijp was: het werd één van de meest bekende werken van René Magritte. De alom geprezen surrealist, die in zijn Brusselse atelier een mysterieuze leefwereld schilderde, hield er nu eenmaal van om de kijker op het verkeerde been te zetten. Hij had bovendien een hekel aan uitleg en duidelijkheid en prikkelde liever de fantasie van de toeschouwer door hem in verwarring te brengen.

Culturele trekpleister


Magritte, zonder twijfel de grootste Belgische kunstenaar van de twintigste eeuw, krijgt nu met een eigen museum in de hoofdstad de aandacht die hij verdient. Deze nieuwe toeristische en culturele trekpleister vond onderdak in een fraai gerenoveerd gebouw op de zogenaamde Kunstberg, waar zich ook het complex der Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Museum voor Moderne Kunst bevinden, op een steenworp afstand van het stadscentrum en de schitterende Grote Markt.

Grootste Magritte-collectie


Doel van dit nieuwe museum is om een overzicht te bieden van alles wat met de Belgische schilder te maken heeft. Met meer dan 250 werken, chronologisch ingedeeld over drie verdiepingen, talrijke tekeningen, manuscripten, bronzen beeldjes en grappige privé-filmpjes, evenals een aantal interessante reclametekeningen (Magritte verdiende jarenlang de kost als reclameontwerper) bezit het museum dan ook de grootste Magritte-collectie ter wereld. Daardoor is het nu op zijn gebied 's werelds belangrijkste centrum voor de studie van de kunstenaar.

Internationale belangstelling


16.La Voix du sang, 1961/ De stem van het bloed, 1961, olie op doek, 90 x 110 cm Vanwege Magritte’s internationale faam zal het ook zeker vele buitenlandse bezoekers aantrekken. Het hele concept is het best te vergelijken met de opzet van het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar ook de hele wereld over de vloer komt. In de kelder van het museum bevinden zich nog een multimedialandschap, een bibliotheek, een museumshop, brasserie en café.

Petit bourgeois


In de Brusselse gemeente Jette kan men ook het voormalige woonhuis en atelier van de kunstenaar bezoeken. Een must voor de liefhebber, want meubels en allerlei persoonlijke prullaria ademen nog steeds de dagelijkse leefsfeer van Monsieur en Madame Magritte. Deze kamers en hun voorwerpen – jazeker, een pijp en een bolhoed… vertellen misschien nog meer dan een catalogus over de échte meester, die weliswaar flirtte met communistische ideeën, maar leefde als een ‘petit bourgeois’…


Magritte’s stamcafé


Heeft u van dit alles dorst gekregen, dan moet u zeker eens binnenstappen in het oude artistiek-literaire café Het Goudblommeke, waar Magritte en zijn artistieke kompanen graag hun pinten mochten ‘pakken’. Het ligt op loopafstand van het museum, tussen de Grote Markt en het Centraal Station.

Terug naar de harde realiteit


Voor wie de surrealistische wereld van Magritte wil afwisselen met de harde realiteit van 18 holes of meer, is Brussel ook een prima uitvalsbasis. In de omgeving van de stad liggen zo’n 12 golfbanen en veel golftouroperators hebben de combinatie Brussel en golfen in hun aanbod opgenomen. In Brussel zelf wordt dan bijvoorbeeld Martin’s hotel Central Park aangeboden, een hotel midden in de stad, vlakbij de Grote Markt. De golfbanen die worden aangeboden liggen veelal op niet meer dan 40 kilometer van Brussel.

Royal Waterloo


Golf Club Royal Waterloo is een van de meest exclusieve golfclubs van België. Zonder meer aan te bevelen is Golf Club Royal Waterloo. Het is een van de meest exclusieve golfclubs van België. De goed onderhouden baan bestaat uit La Marache en Le Lion. Fred Hawtree tekende voor de championship course La Marache. De golfbaan is vrij vlak waarbij de eerste negen holes nog redelijk open liggen, de tweede negen liggen in het bos. Niet vaak kom je een golfbaan tegen die zo goed onderhouden is. Niet dat dat het spelen makkelijker maakt. Want zodra je buiten de fairways ligt, heb je een groot probleem door de moeilijke rough. Het maakt de baan wel uitdagend. Voor de beide banen van Royal Waterloo geldt een hcp van 24.
Aan de golfbaan hangt een stevig prijskaartje. € 100 tot € 120 voor een greenfee. Veelal moet bij de touroperators ook een toeslag op het pakket worden betaald als u op deze golfbaan wilt spelen. De baan is echter de extra prijs meer dan waard.

7Fontaines


7 fontaines sept fontaines Het Belgische 7 Fontaines is aangelegd op een landgoed van zo’n 100 hectare. Een andere mooie golfbaan op redelijke afstand van Brussel is Golf Club 7 Fontaines. (niet te verwarren met Abbaye de Sept Fontaines in de Franse Ardennen). Het Belgische 7 Fontaines is aangelegd op een landgoed van zo’n 100 hectare. Het kasteel, dat als clubhuis dienst doet, wordt omzoomd door de fairways van de verschillende holes. De golfbaan is geschikt voor spelers van elk niveau. Greenfee’s van de golfbaan liggen tussen de € 60 en € 90.

Algemene informatie


Brussel en omgeving wordt aangeboden door verschillende golftouroperators.Kijk op:
Golftime Golfvakanties

Executive Golf travel

Golf&Country Travel

PinHigh


Musée Magritte Museum


Koningsplein 2 (boven de Kunstberg)
1000 Brussel
Tel. : +32 2 508 32 11
Openingstijden: dinsdag tot zondag 10-17 uur. Nocturnes: woensdag tot 20 uur. Gesloten op maandag.
Kijk voor meer informatie op www.musee-magritte-museum.be


René Magritte Museum – woonhuis en atelier


Esseghemstraat 135 – 1090 Brussel. Tel. +-32 2 4282626
Openingstijden: 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.

Café Het Goudblommeke


Cellebroersstraat 55 – 1000 Brussel. Tel. +32 2 511 16 59
Dagelijks (behalve maandag) geopend van 11 tot 24 uur. Zondag tot 19 uur.
www.hetgoudblommekeinpapier.be

15-06-2009