logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Golf en Cultuur in de voetsporen van de Vlaamse Primitieven


Rogier van der Weyden, Medici-Madonna, Frankfurt, Staedel Museum

Eind september werd door de prinsessen Mathilde en Maxima in het Museum Leuven de tentoonstelling ĎDe Passie van de Meesterí geopend. Een bezichtiging van dit schitterend overzicht van de Vlaamse Primitieve Schilder Rogier van der Weyden is uitstekend te combineren met een paar rondjes golf op de golfbanen rond Leuven.


Aan het begin van de 15de eeuw stond in de Lage Landen een getalenteerde generatie schilders op die met hun uitzonderlijk oog voor details de westerse schilderkunst. ingrijpend vernieuwden: de Vlaamse Primitieven. Het gerenoveerde Museum Leuven, kortweg M genaamd, viert nu haar heropening met een prestigieuze tentoonstelling over het werk van Rogier van der Weyden (1400-1464), de grootste onder hen. Onder het motto íDe Passie van de Meesterí werden meer dan 100 meesterwerken van hem en zijn tijdgenoten uit gerenommeerde collecties uit Europa en Noord-Amerika bij elkaar gebracht. Ook zijn er nooit eerder tentoongestelde werken uit privť-collecties te zien en worden originele werken van Van der Weyden geconfronteerd met stukken van medewerkers en generatiegenoten. Hoe belangrijk deze expositie is blijkt uit het feit dat ze op 20 september jl. werd geopend door de prinsessen Mathilde en MŠxima.

Uniek handelsmerk


Wat Rogier van der Weydens schilderkunst onderscheidde was de ingetogen weergave van menselijke emoties en passies, iets wat voor hem nog nooit werd gedaan. Het schilderen van echte mensen met echte gevoelens werd dan ook zijn unieke handelsmerk. Rogier van der Weyden,H. Magdalena, National Gallery, London Precies daardoor blijf je als toeschouwer lang stilstaan bij de diepe concentratie van de lezende Maria Magdalena, de zelfbewuste blik van Karel de Stoute, de machtige hertog van BourgondiŽ, het verdriet van Maria en Johannes aan de voet van het kruis... Meer dan een eeuw nadat het was gemaakt liet de kunstminnende Spaanse koning Filips II zijn oog vallen op deze Kruisafneming, het absolute meesterwerk dat van der Weyden omstreeks 1435-40 schilderde, en verscheepte het paneel naar Spanje waar het zich in het Prado te Madrid bevindt. Om technische redenen kon het niet worden vervoerd, maar de speciaal voor deze tentoonstelling gecreŽerde video-installatie presenteert het alsnog op een schitterende en unieke manier aan het publiek. De expositie zorgt ook voor een aantal primeurs: kunstwerken die in de loop der eeuwen verspreid raakten worden weer als geheel gepresenteerd. Sommige gingen voor het eerst op reis geweest en kwamen pas na zes eeuwen terug naar Vlaanderen.

De moeite waar is ook de vaste museumcollectie die een volwaardig overzicht biedt van de kunstproductie in Leuven en Vlaanderen. Bovendien is deze historische studentenstad een Museum op zich. Tal van kerkgebouwen, steegjes en het schitterende begijnhof, maar ook vele terrasjes, cafťs en restaurants. En Leuven is de stad van het Stella Artois-bierÖ

Keerbergen golf club


Zoals bij zoveel Belgische steden kan er rond Leuven ook prima gegolfd worden. De regio beschikt over een paar aansprekende golfbanen. Zo kan een bezoek aan de tentoonstelling over Rogier van der Weyden uitstekend gecombineerd worden met een paar rondjes golf.De laatste hole van Golf Club Keerbergen, een par 4, ligt langs het meer en de tee-shot over het water is voor menige golfer een brug te ver.
Bijvoorbeeld op de Keerbergen Golfclub. Deze golfbaan ligt in de driehoek Brussel, Leuven, Mechelen. De golfclub ligt in een oase van groen, langs een groot kunstmatig meer. De 18 holes golfbaan is ruim veertig jaar geleden aangelegd. Het parcours beschikt over onberispelijke greens en fairways en hťťl wat waterhindernissen die de nodige techniek en aandacht vereisen. Zo moet op meerdere par 3 holes over het water geslagen worden. De uitdaging zit Ďm hier vooral in de bomen die daarbij Ďhinderlijkí in de weg staan. De laatste hole, een par 4, ligt langs het meer en de tee-shot over het water is voor menige golfer een brug te ver.
Het clubhuis ligt aan de rand van het meer en werd onlangs volledig vernieuwd. Vanaf het terras van het clubhuis heeft de golfer een uniek zicht op het meer van Keerbergen.


Brabantse golf


Deze 18-holes golfbaan ligt op het domein ďCleyn HoffĒ. De kasteelgebouwen doen dienst als clubhouse. Het domein kent een lange geschiedenis die begint in de 18de eeuw. Het kasteel had tal van beroemde eigenaars en bewoners. De bekendste is zonder twijfel Johan de Locquenghien die meerdere malen burgemeester van de stad Brussel was.
De eerste holes van de parkland golfbaan worden gedomineerd door uitdagende waterpartijen, de laatste liggen in een parklandschap. Vanuit vele hoeken op de golfbaan heeft de golfer zicht op het kasteel. Omdat de baan veel smalle fairways heeft en veel, overigens prachtige, bomen, is nauwkeurigheid in het spel een vereiste.
De kasteelgebouwen van Cleyn Hoff doen dienst als clubhuis voor Brabantse Golf.

Koninklijke holes


De Royal Golf Club van BelgiŽ is een ruim honderd jaar oude golfbaan die werd aangelegd op het landgoed Ravenstein dat door de toenmalige koning Leopold II geschonken werd. Het landhuis van Ravenstein is het huidige clubhuis en is al vele eeuwen oud. De Royal bestaat uit een 18 holes Old Course en een 9 holes New course.
Volgens een van de bezoekers van Golfreiswijzer moet je minstens een keer per jaar op deze geweldige parkland golfbaan spelen. ď De eerste negen zijn helemaal top, de tweede negen heeft een aantal wat mindere holes. Maar wat een geweldige entourage op twee uurtjes van midden Nederland. Service is geweldig en het terras is onvergetelijk, je waant je hier snel in 'betere' tijdenĒ, aldus de review op onze website.
De Royal Golf Club van BelgiŽ is een ruim honderd jaar oude golfbaan die werd aangelegd op het landgoed Ravenstein dat door de toenmalige koning Leopold II geschonken werd. Het landhuis van Ravenstein is het huidige clubhuis en is al vele eeuwen oud.

Algemene informatie:M van Museum Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
B Ė 3000 Leuven
Tel. +32(0)16272929
www.mleuven.beHierboven beschreven golfclubs:

Golfbaan Keerbergen

Brabantse Golf

Royal Golf Club BelgiŽ


Overige golfclubs rond Leuven:
Duisburg

Kampenhout

Overijse

Steenpoel

WingePinHigh Golftravel en Executive Golf Travel bieden golfarrangementen aan in de buurt van Leuven.


Heeft u een van de bovengenoemde golfbanen zelf gespeeld, laat dan een review achter op onze website. Ga naar de beoordelingspaginaís voor:
:
Keerbergen

Brabantse Golf

Royal Golf Club BelgiŽ

Duisburg

Kampenhout

Overijse

Steenpoel

Winge


Tekst: Dolores Thijs
Foto's: Museum M, Brabantse Golf en Golf Club Keerbergen

24-10-2009